Открийте ни и в

Вашето здраве

Медицински съвет: Дефицитът на витамин D е все по-често срещан при хората

Можете да намерите витамин D в храни като морски дарове и различни видове риба, както и яйчни жълтъци и телешки черен дроб

публикувано

на

Дефицитът на витамин D при хората става все по-често срещан. Затова не бива да се изненадвате, ако лекарите предупредят за недостатъчен прием на този важен витамин.

Той е необходим за човешкото тяло и поради многото роли, които играе, не трябва да го пренебрегваме.

Наднорменото тегло, резки промени в настроението, депресия, високо кръвно налягане, постоянна умора, суха и напукана кожа и лошо храносмилане са основните симптоми, причинени от дефицит на витамин D.

Витамин D най-често има дефицит при хора, които работят на закрито и рядко се излагат на слънчева светлина, хора с по-тъмна кожа, хора със затлъстяване и възрастни хора.

Също така хората, които имат някои здравословни проблеми, като малабсорбция или остеопороза, се нуждаят допълнително от прием на витамин D.

Когато става въпрос за допълнителни добавки с витамин D, препоръката на Американската здравна организация за здрави възрастни е между 600 и 800 IU.

Препоръчителната доза за бебета е до 400 IU, а за възрастни хора се препоръчва до 800 IU. Всички тези препоръки обаче се считат за недостатъчни, тъй като повечето хора имат дефицит.

Важно е да следвате инструкциите на експертите, когато приемате добавки, тъй като прекомерната доза може да доведе до отравяне.

Препоръчително е да се консумира с храна, съдържаща магнезий и бор, за да се активира по-добре в организма.

В допълнение към добавките и слънчевата светлина, можете да намерите витамин D и в храни като морски дарове и различни видове риба, както и яйчни жълтъци и телешки черен дроб.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено