Протестите на служителите на "Пирогов" спират, реши ръководството на болницата. Решението за прекратяване на протестните действия е взето, след проведената среща на началници от болницата, синдикати, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров и здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Медици от болницата обаче са категорични, че няма да се съобразят с решението на ръководството и ще излязат на планирания протест пред сградата на Президентството в 18:00 часа. На него те ще поискат оставката на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров и на ръководството на НЗОК, обяви за DarikNews.bg д-р Дияна Димитрова - лекар в мултипрофилното Спешно отделение на "Пирогов". По думите й протестът остава заради "обидата, която нанесоха на всички и най-вече на човека, който изнесе цялата пандемия на раменете си". Димитрова е категорична, че част от лекарите не са удовлетворени от проведената среща със здравния министър в сряда. Според нея, на срещата е трябвало да бъде поканен и проф. Асен Балтов. "Защо трябваше да се играят тези циркове. Излезе, че вместо да наградят лекарите, които работиха по време на пандемията, те изсипаха цялата тази помия", добави д-р Димитрова. от здравното министерство обявиха, че отстраняват проф. Асен Балтов от поста началник на "Пирогов" заради нарушения за над 1 млн. лв. и над 400 "фиктивни" пациенти с грешни диагнози. Здравният министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че също е един от тях. Проф. Балтов отрече да са извършвани нарушения, последваха и протести пред болницата в негова защита. А за тази вечер бе обявен и протест пред сградата на Президентството. По-рано в четвъртък бе разпространено и становището на председателя на съсловната организация д-р Иван Маджаров, след проведената среща в сряда: 

  • Първо: изказват съжаление и двете страни за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение;
  • Второ: установените административни нарушения от НЗОК ще бъдат разгледани от компетентните органи;
  • Трето: имаме доверие на всички лекари от "Пирогов", имали сме и продължаваме да имаме, а също така се обединяваме и около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали възможността за такива недоразумения.
Със становище излязоха и от синдикалните организации на "Пирогов". В него се изброяват изводите, до които са стигнали страните в срещата, след дебати:
  • Изказват съжаление и двете страни за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение.
  • Установените административни нарушения от НЗОК ще бъдат разгледани от компетентните органи.
  • Ръководството на МЗ има доверие и продължава да има доверие към лекарите и целия медицински персонал на УМБАЛСМ "Пирогов".
  • Страните се обединиха около факта, че е необходима здравна реформа, с която да се намали възможността в бъдеще да има такива недоразумения.
След изказаните становища между страните, взели участие в дебатите, Синдикатите към болницата смятат, че животът и здравето на пациентите са най-важни и затова е неуместно участието в протестни действия.