Открийте ни и в

Коронавирусът

Медици от САЩ: Нужни са специфични бустерни дози срещу Omicron

Нито Moderna, нито Pfizer все още са произвеждали такива ваксини в голям мащаб

публикувано

на

Нужни са специфични бустерни дози срещу Omicron

Група американски медицински експерти призова за специфични за вируса Omicron подсилващи ваксини тази есен, тъй като се очаква, че ваксините срещу Covid ще бъдат необходими на постоянна сезонна основа, както е в случая с грипа.

Комитетът, свикан от Агенцията по храните и лекарствата (FDA), гласува с 19 гласа “за” и двама “против” мярката след ден, прекаран в преглед на наличните данни, включително прогнози за бъдещите вълни и ранни резултати от производителите на ваксини.

Старши експертът от FDA Питър Маркс обобщи сложността на проблема преди заседанието на експертите: да се направят прогнози за бъдещото развитие на вирус, който често не отговаря на прогнозите и мутира дори по-бързо от грипа.

“Това, което правим днес, е работа в много трудна област, защото никой от нас не разполага с кристална топка”, каза той.

Майкъл Нелсън, професор по медицина в Университета на Вирджиния, заяви, че е гласувал “за”, тъй като се опасява, че намаляващата ефективност на ваксините ще доведе до тежки последици за високорисковите пациенти, и добави: “Трябва да направим крачка по-скоро рано, отколкото късно”.

Новите подварианти на Omicron избягват антителата от ваксини и преболедуване

Производителите на ваксини Pfizer и Moderna вече обявиха положителни данни за антитела, предизвикани от техните ваксини, специфични за Omicron. Двете компании направиха презентации във вторник за своите кандидат-ваксини с мРНК.

По време на дискусията повечето експерти изглежда са подкрепили нови ваксини, които са “двувалентни” и са насочени както срещу оригиналния щам от Ухан, за да предизвикат по-широк имунен отговор, така и срещу BA.4 и BA.5 – най-новите форми на Omicron, които вече доминират в света.

Нито Moderna, нито Pfizer все още са произвеждали такива ваксини в голям мащаб, но представители на компаниите заявиха, че могат да преминат към производство в рамките на три месеца.

В своята презентация Pfizer заяви, че разработеният от нея прототип на бустер срещу BA.4 и BA.5 е показал отлични резултати при тестовете с гризачи.

Докато предишните “варианти, пораждащи безпокойство”, като Алфа и Делта, в крайна сметка са изчезнали, Омикрон и неговите подлинии са доминирали през 2022 г., заяви на срещата представителят на FDA Джери Уиър.

Това прави по-вероятно бъдещата еволюция на вируса да протече през варианти на Omicron от родословното дърво на Covid.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА