Открийте ни и в

Войната в Украйна

Междузвездни войни: ЕС не изключва руски удари по сателити

Страните членки на Европейския съюз не изключват удари по сателити от страна на Русия.

публикувано

на

Страните членки на Европейския съюз не изключват удари по сателити от страна на Русия. Това стана ясно от изказване на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Във вторник на форум, посветен на европейските космически дейности, той предупреди, че не е изключено да бъде нанесен удар по европейските спътници в околоземна орбита, съобщава БТА.

Той отбеляза, че три месеца преди началото на войната в Украйна руските въздушно-космически сили са изпробвали противоспътниково оръжие. Това беше безотговорна постъпка, която създаде не само отпадъци, а показа, че Русия е готова да застраши всеки спътник, поясни Борел.

Европейската комисия и НАТО работят заедно за защита на критичната инфраструктура, все още не знаем каква част от тези съоръжения зависят от спътниково управление, добави той. По неговите думи в околоземна орбита днес работят около 5500 спътника, от които десетина процента са собственост на военните, а част от останалите са с двойна употреба.

Без сигурност в космоса няма сигурност на земята, миналата година правителствата по света отделиха около 100 милиарда евро за космически разработки, посочи Борел. Космосът ще се превърне в бойно поле, в място на надпревара и сблъсъци, допълни той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено