Открийте ни и в

Български истории

Между София и Канада: Ива, която учи жените как да победят рака

Самата тя печели тежката битка, създава и възстановителен център за болни като нея в София

публикувано

на

- С любимото куче Яго.
БОРЯНА АНТИМОВА

„Представи си: здрава и права жена, поддържана, добре изглеждаща, обичаща семейството, работата, живота си и в един миг – „удря те товарният влак“, споделя с въздишка Ива. Една малка бучка в гърдата преобръща целия й живот. Днес, 6 години по-късно, Ива Филипова не просто празнува победата си над рака, но и вдъхновява други жени да го преборят. В Канада тя е сред единиците специализирани треньори, преодолели рака на гърдата. Иска да приложи в България специалната възстановителна програма с фитнес и психологическа помощ, която е усвоила в далечната страна.

Родена е в центъра на София, в семейство на журналисти – баба, баща, майка. Затова прави естествения избор да следва журналистика в Софийския университет. Едно голямо разочарование, за което не иска да говори, обаче я подтиква да прекъсне следването си.

Ива, преди да я „удари товарният влак“.

През 2000 година тя е омъжена, с едно дете, и заедно със съпруга си заминава за Канада. Там се ражда и дъщеря й, а тя се грижи за децата си. След 7-8 години се връщат в България. Ива е стилист, работи по фотопроектите на Велислава Каймаканова – Ножарова „Да оставим следи“. „С Вили снимахме, аз правех стайлинга на нейни проекти, имаме и корици в списания. Не съм учила моден дизайн, просто ми се отдаваше“, разказва Ива пред „Труд“.

През 2011 г. Денис Ризов от „Ахат“ й предлага да бъде стилист на вечерното шоу „Денис и приятели“ по БНТ. „Това бяха може би най-хубавите няколко години в живота ми – споделя Ива. – Обичах работата си, колегите си, вдъхновението, цялата тази суета много ми липсва днес…“ Тя работи паралелно и с Велислава, и в шоуто. Двете имат заснети реклами, няколко музикални клипа.

През 2015 г. мъжът й Явор, лекар диетолог

 открива бучка в гърдата й

и – край на бурния весел живот. Следват месеци на борба с „онова коварно нещо“. Една бърза операция във ВМА, химиотерапия, физиотерапия, лъчетерапия… Целият коктейл. „Много кошмарно беше. Чудиш се: „Защо точно аз? Като наказание ли да бъде?“ И понеже се занимавам с мода, с дрехи, беше страхотен удар за мен, когато ми опадаха косата, миглите, веждите. Изчезва всичко женско, чувстваш се като един номер в някаква система“, споделя Ива.

„Аз победих рака!“

Във ВМА тя попада на великолепен лекар и екип. И до днес не спира да благославя д-р Теодор Бадаров, който запазва поразената й гърда, като отстранява само част от нея. „По-късно в Канада всички лекари ме питаха кой ми е правил шевовете. Казаха ми, че този човек е феноменален. Онколожката ми от Канада, като видя какво сме правили в България, каза: „Ти имаш ли представа, че си получила

най-доброто лечение в света

Имала е много тежки моменти, в които е губила надеждата, че ще победи коварната болест. Химиотерапията е разбиваща – имаш афти в устата от отровите, не можеш да се храниш, ако изобщо ядеш нещо, храната няма никакъв вкус, всичко те дразни, в страхотна депресия си, всичко те боли. Започват да й се изкривяват костите на краката, не може да върви… През цялото това време мъжът й е до нея и като лекар реагира много адекватно на всичките й проблеми.

„Мен лично суетата ме спаси. Моите деца бяха свикнали да ме виждат винаги добре облечена, гримирана, добре изглеждаща. И в един момент трябваше да си подстрижа косата, която беше изключително добре поддържана. След химиотерапията изглеждах много зле. Виждах съжаление в очите на хората и най-вече на собствените ми деца. Не можах да го преживея. Смених няколко перуки и накрая попаднах на една червена, която ми стоеше толкова добре, че се чудех защо цял живот ходя руса, а не червенокоса. В интерес на истината, тогава много ме спираха и заговаряха мъже, което ми беше много странно. Казах си, че е заради червената перука“, смее се Ива.

От братовчедка си, която тогава работи за „Шанел“, тя получава голям пакет с гримове. „Прекарвах много време пред огледалото, докато разбера как точно трябва да се гримирам, за да си вдигна самочувствието. И това ме вдигна, мобилизира ме страхотно. Исках децата ми да виждат хубавата си майка и да не ги е страх, че нещо лошо ще ми се случи“, разказва Ива.

„Когато споделях с приятели, че имам рак, повечето ми казваха: „О, съжалявам, ще се видим, като се пооправиш“… Много малко хора останаха до мен, подадоха ми ръка и ме извадиха на повърхността, когато беше най-страшно. За мен истинският приятел е този, който те хваща за ръка и те извежда от вцепенението навън, при живота“, коментира дамата.

Преди тренировка.

Тя разказва за една своя приятелка, Елина, която след всяка химиотерапия я чака в един бар и двете се „напиват приятно“. „Ама не трябвало алкохол след химията?…

Изобщо не ме интересуваше

След като съм седяла 3 дена на стола за вливания, исках просто да се напия и да го забравя това преживяване. Защото във ВМА понякога виждах хора и в един момент спирах да ги виждам – бяха починали. Но знаех, че Елина ме чакаше в бара, и трябва да ти кажа, че точно това ме вдигна“, разказва Ива.

Кошмарът продължава една година. През 2016 г. тя вече е здрава и семейството отново заминава за Канада. „Всичко, което преживях, беше като едно своеобразно събуждане за мен. Тогава още не осъзнавах до какво ще ме доведе това събуждане. Сега вече знам каква е моята мисия в живота – да помагам на жени като мен да победят рака“, споделя дамата.

В Канада да водиш здравословен начин на живот си е цяла култура, дори и 70-годишните жени ходят на фитнес и на басейн. „Фитнесът ме промени много. Дълго време, докато лежах на дивана и гледах филми по време на химиотерапията, за да се разсейвам, наблюдавах една изключително красива българка как си трансформира тялото – Славена Михайлова. Тя сега е модел и фитнес треньор в Лондон. Казах си: „Боже мой, когато се оправя, искам да изглеждам така. Славена ме вдъхнови и се обърнах за помощ към нея“, разказва Ива.

Оказва се, че повечето фитнес треньори нямат опит с проблемите на болните от рак – смазваща преумора, промени в тялото, нарушен баланс… „В един момент престанах да търся треньори и реших сама да се стягам“, спомня си Ива.

Отнема й една година, за

да си възвърне силата в тялото

Във фитнеса все повече жени я спират за съвет. Това я мотивира да премине през обучение за фитнес треньори, курс по бърза помощ, курс „Основи на рака на гърдата“. Завършва института CETI (Cancer Exercise Training Institute), чиято основателка, Анджела Леонард, е преживяла рак на гърдата. Институтът работи с болници като „Джон Хопкинс“, водещи онколози, рехабилитатори, треньори и т.н.

На Ниагарския водопад.

Сертифицирана е за фитнес треньор от CANFITPRO (Canadian Fitness Professionals). Има сертификат и за Breast Cancer Recovery BOSU Specialist от CETI. Това е за работа с BOSU топка, предназначена за жени с рак на гърдата. С нея болните възстановяват баланса на тялото си, нарушен след отстраняване на един орган, както при тях е гърдата.

С дъщеря си Ясмин.

Ива е получила и предложение от Анджела Леонард да направи офис в София, от който да се излъчват обучени кадри за цял свят. Големият й плюс като треньор е, че самата тя е преживяла рак, а няма по-вдъхновяващо за болните от това да си кажат: „Ето, Ива е победила болестта, значи мога и аз“.

Със съпруга си Явор.

Във възстановителния център, който планира да създаде в София, тя ще работи индивидуално с всяка жена, като ще оказва физическа помощ като треньор, а също и психологическа помощ. А кой друг, ако не една жена, преминала през ада на болестта, ще разбере по-добре една болна от рак. „Често се случва жените да плачат, да споделят интимни неща от заболяването си, искат да си свалят перуките и да се чувстват

удобно и на сигурно място

А това в група не става“, обяснява Ива.

Преди месец тя и семейството й окончателно се връщат да живеят в България. „Много хора се върнаха, защото след ковид ограниченията там се чувстваш като в затвор. У дома си е най-добре“, казва тя. „Предпочитам всичко, което съм натрупала като знания и опит в Канада, да го приложа в моя възстановителен център в помощ на българки. Освен това искам да върна жеста към родината си за невероятно качественото лечение и помощ, които получих във ВМА“, споделя Ива.

Със сестра си Блага, сина Стефан и дъщерята Ясмин.

Децата й също са предпочели да се върнат в България. Дъщеря й Ясмин е на 18 години, завършила е в Торонто училище по актьорско майсторство (Wexford Collegiate School for the Arts), преди това от 4-годишна е по театралните сцени на София. Синът Стефан е на 25 години, завършил е католическо училище в Торонто, след това RAC College и се занимава с музика, хип-хоп. Има един албум зад гърба си, в момента работи по втори проект.

Преди година Ива получава щастливата вест „cancer free“ – че е „свободна“ от рака. Днес се чувства много силна и с огромна енергия и желание да помага на другите. И това е единственото, с което иска да се занимава. Приема го не просто като работа, а като лична кауза, на която иска да посвети живота си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Български истории

Сбогуваме се с отец Грую в сряда (ВИДЕО)

Вижте спомени за българския свещеник в Чикаго, който изненадващо почина в петък

публикувано

на

Отец Грую Виж цялата статия
Сн.: Saint Sophia Bulgarian Orthodox Church/Facebook

Поклонението пред отец Грую, който почина в петък от сърдечен удар, ще започне в 10 часа и ще бъде през целия ден в сряда в църквата „Света София“ в Чикаго, където всеки ще може да се сбогува с него. Опелото ще бъде в четвъртък от 11 часа, водено от митрополита за САЩ, Канада и Австралия Йосиф и уважено от свещеници от цялата Америка.

Отец Грую е роден през 1953-та година в Карлово и е потомствен свещеник – баща му е служил в Калоферския манастир. Отецът пристига в Америка през 1990-та година, първоначално в Детройт, а пет години по-късно се мести в Чикаго.

„Безспорно голяма загуба за църквата „Света София“. Това е човекът, който от пристигането си през 1995-та година, когато той дойде тук от Детройт, заработи за развитието на църквата „Света София“. Преместването на църквата от Лонгдейл в Дес Плейнс беше изцяло негова идея. Строителството дори и след това, всичко, което виждате – стъклописи, изписване. Един човек, който беше любим енорийски свещеник на всички, човек с голяма душа и сърце, който беше главният мотор, движещ напред църквата. Голяма загуба за цялата българска общност, не само за църквата“, каза пред BG VOICE д-р Михаил Николов, председател на църковното настоятелство към църквата „Света София“.

Отец Грую е починал, открили са колата му

Отец Грую е една от най-забележителните личности сред българската имиграция в Чикаго, редовно отслужващ сватби, кръщенета, помени и освещавания.

Службата му е отличавана от български президенти, политици и общественици, които посещават църквата „Света София“ в предградието Дес Плейнс при визитите си в Чикаго.

Десетилетия наред отец Грую е там, където българската общност има нужда от него.

„Знаете, всички знаят, че той винаги си беше на мястото и беше един изключително отзивчив човек, изключителен свещеник. Мястото му няма кой да го заеме, има един отец Грую и за съжаление той отиде при…“, казва още д-р Николов.

Отец Грую е главното действащо лице при изграждането на новата сграда на храма „Света София“.

Това е първата българска православна църква в чужбина, изцяло построена от наши сънародници.

Според доктор Николов, отец Грую би искал най-вече църквата „Света София“ да пребъде.

„Да се завърши отвътре цялото изографисване и църквата да остане като средище на българската духовност в Чикаго, защото тя е единствената църква, която е към нашия български Свети Синод в Чикаго. Винаги сме гледали на църквата като на едно място за духовно и национално самосъзнание и развитие и запазване на българския дух. Затова имаме и библиотека и училище и всички тези неща, и той успяваше да намери време за всичко това“, казва д-р Николов.

Съболезнования изказа и генералния ни консул в Чикаго Светослав Станков:

„Днес е изключително тъжен ден за българската общност в Чикаго и САЩ. Напусна ни любимият на всички нас свещеник, поп Грую. Едва ли има православно семейство, мъж, жена или дете, което да не познава или да не е било на свещенослужение на поп Грую. За мен той беше доброжелателен, мъдър и обичащ службата си към Бог човек. Но освен добър мирянин и свещеник, той беше и приятел на всеки, прекрачил Храма или потърсил неговата помощ и съвет. Общността ни в Чикаго загуби един от естествените си лидери, човек обединител и духовен водач. От името на Генерално консулство – Чикаго, поднасям искрените си съболезнования към съпругата му и всички близки и приятели. Мир на праха му“.

Станков отбеляза, че българската общност в Чикаго е загубила „един от естествените си лидери, човек обединител и духовен водач“.

Грую Цонков е наследен от съпругата му Пепа, син Димитър и внук.

Екипът на BG VOICE изразява най-искрените си съболезнования на семейството и близките на отец Грую.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Отец Грую е починал, открили са колата му

Той беше в неизвестност от петък на обед

публикувано

на

Отец Грую Виж цялата статия
Отец Грую на Богоявление в Чикато Сн.: Николай Василев

Уважаваният български свещеник от Чикаго поп Грую Цонков е починал, а властите са открили автомобила му, научи BG VOICE. Той беше в неизвестност от петък.

Изглежда, че свещеникът е получил сърдечен удар докато е шофирал,но не е катастрофирал. Не е ясно все още дали сам се е откарал до болницата или се е обадил на 911. Той е починал в болницата. Власите са откирили колата му на паркинга на лечебното заведение.

В петък сутринта отец Грую отишъл както всеки ден в църквата “Св. София” в чикагското предградие Дес Плейнс. Камерите в храма показват, че той е бил там до около 11:10 ч. На записите се вижда как върши обичайните си дейности, влиза в олтара. След това отецът закарва племеника си на летище O’Hare където следите му се губят.

Според мобилният оператор телефонът на отец Грую е изключен в 11:40 ч.

„Днес е изключително тъжен ден за българската общност в Чикаго и САЩ. Напусна ни любимият на всички нас свещеник, поп Грую. Едва ли има православно семейство, мъж, жена или дете, което да не познава или да не е било на свещенослужение на поп Грую. За мен той беше доброжелателен, мъдър и обичащ службата си към Бог човек. Но освен добър мирянин и свещеник, той беше и приятел на всеки, прекрачил Храма или потърсил неговата помощ и съвет“, пише генералният консул на Чикаго Светослав Станков като допълва, че българската общност в Чикаго загуби верен приятел.

Отец Грую е бил диабетик и страдал от високо кръвно налягане.

Поп Грую беше на 68 години.

Той е роден на 7 юли 1953 година и е син на свещеник. Завършва Семинарията в София след което служи като свещеникв Карлово и Пловдив. През 1990 г. идва в Съединените Щати, първоначално в Детройт, а през 1993 г. се мести в Чикаго.

Отец Грую и Митрополит Йосиф

Отец Грую и Митрополит Йосиф

Отец Грую е сред радетелите и главни действащи лица при изграждането на новата сграда на българската църква в Дес Плейнс. В нея се помещава и училището към църквата „Света София“. Много са учителите, които започват „американската“ си кариера като преподаватели по роден език именно тук, в църквата. Много са и децата, преминали обучението си по български език в училището.

През 2002 година с откриването на новата сграда по идея на тогавашния координатор на училището и член на църковното настоятелство – госпожа Боянка Иванова – училище „Света София“ , както и училището към църквата „Иван Рилски“ са лицензирирани

През годините двама български президенти – Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, много министри от различни правителства, депутати, представители на държавни учреждения и организации при посещенията си в Чикаго идват в църквата и в училището към нея.

Отец Грую е наследен от съпругата му Пепа, син Димитър и внук.

Екипът на BG VOICE изразява най-искрените си съболезнования на семейството и близките на отец Грую.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Мистерия около изчезването на българския свещеник в Чикаго

Според мобилният оператор телефонът на отец Грую е изключен в 11:40 ч. в петък, научи BG VOICE. Ето последното за разследването

публикувано

на

Отец Грую Виж цялата статия

Полицията в чикагското предградие Дес Плейнс все още няма никакви следи по случая с изчезналия български свещеник отец Грую Цонков от църквата “Св. София”. Той е в неизвестност от петък на обед.

Денят за отец Грую започнал обичайно. Камерите в храма показват, че той е бил там до около 11:10 ч. На записите се вижда как върши обичайните си дейности, влиза в олтара. След това отецът закарва племеника си на летище O’Hare където следите му се губят.

Според мобилният оператор телефонът на отец Грую е изключен в 11:40 ч., научи BG VOICE.

Семейството му е проверило всички местни болници където няма следа от свещеника.Няма данни и за катастрофа с неговата кола. В понеделник се очаква повече информация от GPS  чипа в автомобила.

Отец Грую е диабетик и с високо кръвно налягане, което го поставя в допълнителна опасност.

Той е висок около 172 и тежи около 90 килограма.

Цонков е с бяла коса и е бил бил с черно яке, тъмна блуза, панталони тип „каки“ и черни обувки. Управлявал е бял Mercedes GLS произведен 2017 г., като регистрационният му номер е L848086.

Умоляват се всички, които имат информация да се обадят на 911 или в полицейското управление на Дес Плейнс –  (847) 391-5400.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА