Открийте ни и в

Интересно

Мексико знае как: „Пенсиониран“ Boeing се превърна в библиотека

Златко Желев

публикувано

на

Снимка: Mexico News Daily

Самолет „Boeing 737“ бе превърнат в библиотека в столицата Мексико.

Боингът спрял да лети преди няколко години след почти двадесетгодишна служба, разказва пред ДПА Мартин Падия, говорител на кметството Истапалапа на мексиканската столица. Това е един от районите с най-високо ниво на престъпност в града.

Кметството купило „пенсионирания“ самолет от фалиралата вече нискотарифна авиокомпания „Авиакса“. Той бил поставен на място в квартала, което било популярна сборна точка за наркомани.

Машината е изрисувана с цветя, пеперуди и надпис: „Да полетим към Утопия“.

Библиотеката започна работа в неделя и предлага 240 книги, 2400 електронни книги, аудиокниги. Снабдена е с 26 компютъра и симулатор на полети, на който децата могат да играят.

А тримата служители на библиотеката за облечени като… стюарди.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Интересно

Броди ли загадъчно чудовище из Черно море?

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: Pixabay

Черно море се споменава често като герой в много легенди и любопитни предания. За него все още се говори, че е приютило Ноевия ковчег, а също и че по дъното му има безчет потънали кораби и хора, които не са се разложили заради специфичния състав на водата му. Много истории има и за бурите, вилнели в него и дали му името Черно.

Но има история, която може да накара кръвта и на най-смелите да се смрази. Тя разказва за огромно ужасяващо чудовище, което от векове живее в морето. Много вероятно са тези, които не вярват в това, но слуховете за зловещия обитател датират от най-древни времена.

Първото му известно споменаване е през V в. пр.н.е., когато историкът Херодот разказва за мистериозно чудовище, обитаващо водите на Понтос Евксинос (Гостоприемното море – името, с което древните гърци назовават Черно море), пише сайтът „Световни загадки“. Според описанието му то е тъмно, почти черно на цвят, с голямо туловище, подобен на грива гребен на главата,

дълга месеста опашка

остри нокти, страховити челюсти, осеяни с няколко реда дълги и остри зъби, напомнящи по форма на зъбите на акула, и светещи червени очи. Движи се по повърхността на морето с огромна скорост, значително превишаваща тази на гръцките ветроходни кораби, а огромните вълни, образуващи се при движението на дългото му около 30 метра тяло, са като тези при силна буря.

През XVI – XVIII в. капитани на турски военни и търговски кораби, движещи се между Истанбул, Крим и Азовско море, редовно съобщават пред султанската администрация за срещите си с морско чудовище, което понякога дори преследва по-малките плавателни съдове.

За подобно създание разказват и донските казаци, които го забелязват по време на продължителните си морски походи, като впоследствие историите им намират отражение в народните им приказки.

През 1828 г. съобщения за огромно морско чудовище, нападащо овце в района на морето под вулканичния масив Кара-Даг в Крим, стават причина император Николай I да изпрати специална научна експедиция. Владетелят е добре известен с любознателността си и изисква да бъде известяван лично за всички необикновени явления и събития на територията на империята.

По време на въпросната експедиция, в която участват учени от Руската академия на науките, самото чудовище така и не е видяно, но за сметка на това са открити няколко любопитни находки, свързани по всяка вероятност с него

12-килограмово яйце

със зародиш с гребен на главата, както и скелет на гигантска опашка с панцерна структура (твърда защитна люспеста или костна обвивка, частично или изцяло покриваща тялото на някои видове риби, земноводни, влечуги и бозайници).

През 1855 г. офицери на борда на брига „Меркурий“ виждат тъмносиво на цвят създание, дълго около 20 метра, движещо се с вълнообразни движения към нос Меганом в югоизточната част на Крим, което бързо се скрива под водата, когато двумачтовият кораб прави опит да го доближи.

По време на Първата световна война обер-лейтенантът Гюнтер Прюфнер, командир на кайзерска подводница, изплувала на повърхността край бреговете на Крим за вентилация на помещенията и презареждане на акумулаторните батерии, вижда през една лятна нощ огромно същество, движещо се безшумно между вълните. Той успява да го разгледа добре от мостика, използвайки бинокъл, след което нарежда незабавно потапяне на плавателния съд, страхувайки се от възможен сблъсък със създанието, ако бъде открита стрелба по него.

 Чудовището атакува

През май 1961 г. местният рибар Михаил Кондратиев заедно с двама свои гости (А. Можайски – директор на санаториума „Крымское Приморье“ и В. Востоков – негов главен счетоводител) излизат рано сутринта на риболов с моторна лодка. На около 300 метра от брега, в района на крайбрежната скална арка Златната врата, част от Кара-Даг, те забелязват под водата странно кафяво петно, което неочаквано се раздвижва и започва да се отдалечава при приближаването им. Когато разстоянието между лодката и обектът намалява до около 50 метра, над водата изненадващо се появява огромна змиевидна глава (около метър в диаметър) с малки блестящи очи, покрита с приличащи на водорасли кафеникави косми; масивно туловище със светлосив корем, покрито с рогови пластини, и рошава грива, спускаща от горната част на главата към гърба. Кондратиев незабавно насочва лодката към кея, а тайнственият звяр, след като ги преследва известно време, движейки се изключително бързо, ги оставя на около 100 метра от брега, връщайки се в открито море.

В началото на 90-те години кримски рибари се натъкват в мрежите си на обезобразените тела на два делфина, по които ясно личат следи от внушителни зъби, като според специалисти никой от известните хищници, населяващи водите на Черно море, не е с способен да причини подобни наранявания.

 


Научен скептицизъм

 Много океанолози се отнасят с подчертан скептицизъм към многобройните истории и свидетелства на очевидци за черноморското чудовище, аргументирайки се с факта, че Черно море е твърде младо (на около 7500 години) и не може да е обитавано от реликтово същество.

Не е изключено обаче в сероводородната зона, започваща на сто метра дълбочина, да се извършват мутации на различни организми, превръщащи се в крайна сметка в създания, неизвестни на науката, тъй като въпросната среда все още не е достатъчно добре изучена и може да поднесе редица изненади.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Отмъщението на бившата: Жена сложи надгробна плоча на бившия си

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: Daily Mail

75-годишният пенсионер Алън Хател се опитва да докаже, че е жив, след като бившата му жена сложила надгробна плоча с неговото име.

„Хората мислят, че съм мъртъв. От месеци приятелите не ми звънят. Бях много объркан какво става, но накрая видях собствения си надгробен камък“, разказа мъжът от Шотландия пред Daily Mail.

Надгробната плоча била поставена в гробищния парк „Newmonthill“ във Форфар, без негово знание.

Той твърди, че бившата му съпруга, с която са разделени вече 26 години, е купила парцела и е поставила плочата с намерението двамата да бъдат погребани един ден заедно. На черния мрамор са изписани имената и на двамата.

„Да разбереш, че имаш надгробен камък, докато си все още жив, не е нещо, което се случва всеки ден. Никога не съм казвал, че искам да бъда погребан заедно с бившата ми съпруга“, коментира Хател.

Сега мъжът се опитва да поправки грешката – изпратил е молба до гробищния парк да заличи имената си от плочата и да уведоми хората и приятелите си, че е жив.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Горещата лава на Везувий превърнала човешки мозък в стъкло

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Вулканът Везувий е превърнал мозъка на една от изпепелените жертви в стъкло, съобщи Асошиейтед прес.

Археолози, работещи на мястото на древния римски град Херкулан, са открили и изследвали човешка мозъчна тъкан. Това се случва твърде рядко и обикновено тя е с мека и мазна консистенция, се посочва в публикация в сп. „Ню Ингланд джърнъл ъв медисин“.

Изригването на Везувий през 79 г. унищожава мигновено жителите на Помпей и на съседния Херкулан. Само за няколко часа територията в радиус от двадесет километра около вулкана е погребана под вулканична пепел.

Останките на мъж върху дървено легло са открити в Херкулан, който бил по-близо до вулкана от Помпей, през 60-те години на миналия век. Смята се, че мъжът бил пазач на храм.

Екип, воден от Пиер Паоло Петроне, антрополог в университета „Федерико Втори“ в Неапол, определи, че мозъкът на жертвата бил превърнат в стъкло в процес, при който тъканта изгаря при висока температура и след това е изложена на доста по-ниска температура. Фрагменти от бляскав черен материал били открити в останките от черепа на жертвата.

Анализът на овъгленото дърво показа максимална температура от 520 градуса по Целзий.

В костите на гръдния кош на жертвата пък е открита втвърдена пореста маса, която също е уникална находка. Учените я сравняват с находки от жертви на по-скорошни исторически събития като бомбардировките на Дрезден и Хамбург през Втората световна война.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada