Открийте ни и в

КРИМИ

Мексико – кървавата война за авокадото

В „Столицата на авокадото“ през 2018-а са извършени 297 убийства

публикувано

на

Полицията охранява един склад за авокадо. Снимка: Deutsche Welle
ФРАНЦ ФИОЛ, Deutsche Welle

„Столицата на авокадото“ е разположена между полегати хълмове, плантациите се простират чак до хоризонта. В центъра на Уруапан, град с 300 000 жители в Централно Мексико, всичко изглежда спокойно. Пенсионерите се срещат на приказки пред църквата, местни жени продават дървени играчки. Но спокойствието е измамно.

През последните години Уруапан се е превърнал в един от най-опасните мексикански градове. През 2018 г. в него са били извършени 297 убийства – подобен брой тежки престъпления иначе се срещат

 само в райони на бойни действия

 Последното убийство е извършено само преди две седмици.

Силвия Мартинес има обяснение за това. Тя работи за една голяма фирма – износителка на авокадо, която ежедневно изпраща десетки камиони към САЩ.

„Последното убийство стана само преди две седмици. Един прекупвач лежеше мъртъв до колата си“, разказва Мартинес, чието истинско име е друго. Тя полага усилия да удържи сълзите си. Самата тя изпитва страх, че могат да я застрелят. „Едно време родният ми град беше спокоен, но сега наркобароните изцяло го контролират. Който оказва съпротива, живее опасно“, казва жената.

В щата Мичоакан, където се намира Уруапан, се отглеждат 40% от произвежданото по света авокадо. Най-голямата част от него се изнася в САЩ. През 2018 г. Мексико е изнесло за там авокадо на стойност 2,7 милиарда долара. В Уруапан един килограм – това са около пет плода – струва 1,40 долара. В супермаркетите оттатък границата цената е 1,30 долара за парче.

Бизнес, който наркокартелите не биха изпуснали. В Мичоакан конфликтът между картела Халиско Нуева Генерасион, най-голямата престъпна организация в Мексико за момента, и картела Лос Виаграс ескалира отдавна, казва политологът Хавиер Олива. Те въртят бизнес основно с кокаин, марихуана и хапчета. „Но конкуренцията расте. Вместо четири големи картела, както беше преди, сега са се нароили 250 престъпни организации в Мексико“. Съответно ожесточена е борбата за преразпределение на територии и за нови източници на приходи. Според Олива, към тях спадат също кражбите на суров нефт, въоръжените нападения, проституцията, търговията с човешки органи, рекетът. И авокадото.

 Бумът на авокадото

 Глобалният апетит към новата „супер храна“ буквално експлодира през последните години. От 2008 до 2018 г. търсенето в Германия се е увеличило пет пъти. Специалистите по храненето ценят този плод заради високото съдържание на витамини, както и на полезни растителни мазнини, предпазващи от диабет и инфаркт.

Победният ход на авокадото започна в Съединените щати. През 1994-а те подписаха с Канада и Мексико Споразумението за свободна търговия „Нафта“, което регламентира обмена на стоки за 500 милиона души. И ако преди авокадото бе смятано за деликатес, днес вече може да се намери във всеки супермаркет.

Израел Куевас е свидетел на бума, който авокадото изживява. Той показва плантацията, в която работи – голяма колкото десет футболни игрища. „Прибираме реколтата по няколко пъти годишно, към 600 кг от дърво. Преди 20 години добивът беше наполовина. Вулканичната почва и влажният климат позволяват да се прибира най-богатата в света реколта. И дълго време всичко вървеше добре. В един момент дойдоха мъже с пистолети. Шефът ми, както и всеки друг тук, сега плаща рекет“, казва Куевас.

 Ескалация на насилието

Но все по-често между фронтовете на враждуващите картели попадат и невинни хора. През февруари при атаки на картелите в Уруапан за три дни са загинали 20 души, включително е деца. Тази седмица полицията откри близо до града яма с 24 трупа. Подобни тъжни новини са част от ежедневието в Мексико – държава, в която от избухването на войната между наркокартелите през 2006-а са загинали близо 250 000 души.

Защо държавата не предприема нищо? „В Мексико местната полиция почти навсякъде е свързана с организираната престъпност“, казва един американски държавен служител, който по поръчка на своето правителство обучава мексиканските сили за сигурност. Той отказва да назове дори и първото си име, понеже „заради такива информация тук падат глави“, пише той в Уотсап. Ширещата се от десетилетия корупция отдавна е размила границата между приятели и врагове в Мексико.

Силвия Мартинес не вярва, че лявоориентираният президент Андрес Мануел Лопес Обрадор ще успее да промени нещо. „Гуардиа Насионал“, новата Национална гвардия, която би трябвало да се бори срещу корупцията, се мярка за няколко дни, но после войниците си заминават“, казва Мартинес.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

КРИМИ

Разбиха склад за предпазни маски в Старозагорско

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. bTV

Голямо количесто предпазни маски от висок клас и филтри за тях са били откраднати от склад за предпазни средства в Старозагорско. Маските се използват от полицаите за защита в борбата срещу коронавируса. Колко е броят на изчезналите стоки все още не е ясно.

Запасите са за лекарите и полицаите на първа линия и една част вече е стигнала до тях. Тепърва общинските служители ще броят откраднатата част. Полицията търси извършителите.

Складът за съхранение на лични предпазни средства за населението е с ограда, но без видеонаблюдение. Такова ще бъде изградено до месеци.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Турция се изправя пред нов проблем: рязък скок на убийствата на жени по време на карантината

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Мерките за удържане на епидемията влошават ширещия се проблем с убийствата на жени и домашното насилие в Турция, предупредиха неправителствени организации.

Групи, борещи се за правата на жените, подтикват правителството да разгледа и приеме мерки за защита на жертвите на домашно насилие, които се оказват затворени в капан заедно със своите насилници, често пъти лишени от всякаква помощ от страна на властите, които са парализирани от пандемията.

Най-малко 18 жени са били убити в цяла Турция, 12 от тях вкъщи, от 11 март, когато Анкара потвърди първия си случай на заболял от Ковид-19, сочат данни на платформата „Ще спрем убийствата на жени“, гражданска организация, която е посветила дейността си на насилието над жените. Убийците са съпрузи, партньори, бивши съпрузи, бивши партньори, както и роднини от мъжки пол на жертвите, показват сведенията.

„На жените се казва да си стоят у дома, но за тях домовете са най-опасното място“, казва Гюлсюм Кав, говорителка на платформата.

Около 470 жени са били убити в Турция миналата година, най-малко половината от тях от своите съпрузи, партньори, бивши или роднини, информира платформата.

Горещите линии за домашно насилие прегряват от обаждания по време на епидемията. Повечето от онези, които звънят, се оплакват от физическо насилие, казва Джанан Гюллю, председателка на Турската федерация на женските организации, като добавя, че психическият тормоз е второто най-често оплакване.

Турските власти трябва да приемат допълнителни мерки в защита на жените, които са обект на насилие, по време на пандемията. Сега действащите механизми за подкрепа са разстроени в голяма степен, както изглежда, тъй като много институции работят в ограничен състав, като осигуряват само частични услуги или са затрупани със спешни случаи, отнасящи се до коронавируса.

Линията за спешна помощ на полицията – на телефон 155 – е затрупана с обаждания за епидемията и много жени не успяват да се свържат с никого отсреща или да получат адекватна помощ, казват активисти.

Налагането на ограничителни заповеди за мъже насилници също се оказва проблем, посочва адвокатката Туба Торун, тъй като мерките за възпиране на заразата забавят съдебната система и сега само ограничен брой съдилища работят.

Нещо повече, приютяването в специални центрове за закрила на жени се оказва непосилна задача за онези, които се страхуват за живота си, казва Гюллю. „От жените се изисква да представят отрицателен тест за коронавирус, за да бъдат приети в убежищата. Те трябва да отидат в болници и да чакат деня, в който ще бъде насрочена среща“, казва тя.

За жените, оставени без всякаква форма на държавна закрила, последният вариант е да напуснат домовете си и да се опитат да се справят сами. Но в момент, когато икономиката страда под въздействието на пандемията, финансовата независимост е мъчна работа за мнозина в страна, където женската заетост е и без друго забележително ниска.

Делът на жените в работната сила е около 29 на сто, а над 40 на сто от работещите жени не са регистрирани на работа и получават дневни надници за услуги като гледане на деца и домакинство, казва икономистката Йозлем Албайрак. Според нея финансовите неволи правят невъзможно за жените да избягат от мъже насилници, а мерките за социално дистанциране ще затруднят достъпа им до институционална помощ.

„Нивото на безработица при жените винаги е било по-високо от средното. Очакваме това да се засили допълнително сега и за жените да се окаже дори по-трудно да намерят работа, когато кризата приключи“, добавя тя.

Нарастващото домашно насилие се превърна в глобален проблем на фона на блокадата заради пандемията, което накара ООН да апелира към действия.

Според Джерен Ергенч, политолог, специализирала в Китай, турските активисти и общественост като цяло може да се поучат от китайския опит за това как да подкрепят жертвите на домашно насилие. Китайският опит показва, че граждански организации и мрежи за подкрепа могат да изиграят важна роля в „насърчаването на жертвите да потърсят помощ“, казва тя.

Турски организации за закрила на жените настояват за спешни мерки на фона на ситуацията, при която властите, заети да налагат самоизолация, за да пресекат разпространението на вируса, остават в голяма степен в неведение за случващото се зад затворените врати.

Турската федерация на женските организации например предлага поредица мерки, включително определянето на конкретна болница във всеки окръг за жертви на домашно насилие, кампания за обществена информираност по проблема и възобновяване на връзката чрез горещите линии.

Организацията на Кав излезе с идеята за онлайн портал, където жените могат да изпращат конфиденциални жалби срещу насилниците си и призовава общините да отворят неизползвани сгради за приютяване на жертви на домашно насилие.

Торун, от своя страна, откроява значението на самоподготовката. Тя съветва жените предварително да определят контактите си при спешни ситуации, да държат в готовност чанта за такива случаи и да напуснат дома още щом насилието възникне.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Осем задържани в София. Търгували с кръвта си, заплашвали доброволни кръводарители

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Осем души са задържани за 72 часа и са привлечени към наказателна отговорност за нерегламентирана търговия с кръв и кръвни съставки, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Арестите са осъществени след разследване на Нова телевизия за незаконната търговия с кръв пред Националния кръвен център в София, както и за заплахите, които получават тези, които искат да дарят безвъзмездно.

От Софийската градска прокуратура съобщават още, че са образували досъдебни производства за отправени заплахи срещу доброволните дарители.

В хода на разследването е била изяснена самоличността на двама от хората, отправяли заплахи. Във вторник сутринта са открити и задържани още шест лица, за които са налице доказателства, че са се опитвали да предоставят кръв срещу заплащане на нуждаещи се пред Националния кръвен център.

В сряда осемте души са привлечени към наказателна отговорност за „нарушаване на правила за вземане и предоставяне на тъкани (кръв), като деянието е извършено с користна цел“.

Те са привлечени в качеството на обвиняеми и за принуда. Всички са задържани за срок до 72 часа, след което Софийска районна прокуратура ще внесе в съда искане за определяне спрямо тях на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Въпреки че обвиняемите не са осъждани, мотив за изготвяне на искането за вземане на най-тежката мярка за неотклонение е изключително високата обществена опасност на деянията на фона на усложнената епидемиологична обстановка в страната и обявеното извънредно положение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada