Открийте ни и в

Интересно

Мексико – разточително и древно

Държавата със 130 млн. население е седмата икономика в света

публикувано

на

Ацтеки и маи изградили империя, създадена два века преди Римската и просъществувала четири века след завладяването на Римската империя от варварите. Огромна, развита, богата, създала забележителни исторически паметници, останали неразгадани в голямата си част, потънали в дебрите на великата Природа, която ги съхранила под зеленото си покривало, след като поради много причини дошъл краят на империята.

Днес Мексико е огромна държава със седмата в света икономика и амбиция в скоро време да се изкачи до третото място. Населението й е 130 милиона.

Митът за раждането на Мексико разказва, че боговете създали хората, за да ги почитат и славят. Смисълът на техния живот бил да свържат подземното с небесното царство. Най-напред направили човека от кал. Бил много крехък. След това го издялали от дърво. Не се получило добре. При третия опит боговете дали на човека от собствената си кръв. Оттогава хората имат дълг към боговете да върнат кръвта.

Астрономи, математици, изкусни инженери

вещи познавачи на природните явления, те създали развита и огромна империя. Предимно земеделци, те напълно зависели от природните условия, които почитали като божества. Имали бог на слънцето, бог на луната, бог на дъжда, бог на вятъра. Колкото повече се развивала тяхната цивилизация, толкова повече се променяли условията. Горите отстъпили място на градовете, флората и фауната се променили. Дошли периоди на тежки суши, фатални за живота.

Историята на Мексико прави съдбовен завой, след като по тези земи стъпва един голям авантюрист и алчен за богатства испанец със своята армия от 500 мъже. Годината е 1519-а. Срещат се два свята антиподи. Сблъсъкът им е фатален за цивилизацията на индианците. В митологията на ацтеките

прогоненият бог на слънцето

Кетцалкоатъл ще се върне един ден откъм морето. Ацтекският владетел Монтесума видял като сбъднато чудо явяването на испанския конкистадор Ернан Кортес на кон. Кортес веднага разбрал, че е попаднал на изключителни находки. Представил се за наместник на папата, разказал за тежката болест на сърцето си, която се лекувала само с много злато. Получил много злато. За две години Кортес ликвидирал империята. Испанците разрушили индианския град и на негово място изградили Мексико сити. Всичко, за което испанците не можели да проумеят как е създадено от „нецивилизовани“, било анатемосано като творение на дявола и било физически унищожено. История, нрави, традиции, митове, език – всичко продължило да се предава от уста на уста.

Ацтеките основали Мексико сити

като Теотчитлан. Когато испанците влезли в града, били изумени от великолепието и разкоша. Нарекли го Венеция на Новия свят заради каналите, които го опасвали. Кортес построил град – днешния Мексико сити, наречен на името на ацтекското племе мешики. Днес той е с 26 млн. население. Един от най-големите градове в света. Въпреки че мястото е най-големият дефицит в този мегаполис, центърът му е красив и разточителен на паркове, градини, места за отдих и разходки сред пищна растителност.

Старият град е в испански колониален стил с впечатляваща катедрала, която е копие на катедралата в Севиля и е най-голямата в Северна Америка. Отвън на централния площад Ел Цоколо се вихрят индиански ритуални танци на древните народи по тези земи, насреща е президентството с богато изрисуван вътрешен двор със стенописи на големия художник на Мексико Диего Ривера. Импозантни картини, които разказват просто и ясно историята на страната… Из центъра има множество красиви постройки от времето на Конкиста. Всички те са силно увредени. Не само от времето, но също и

поради потъването на града

който е построен на няколко острова в блатиста местност. Такива сгради се купуват от богати местни хора, които ги санират и ги трансформират в обществени места, за да могат повече хора да ги посещават. Мексико сити расте бързо и красиво. Препратките към историята са видни по новите сгради, които много добре са хармонизирани със средата на сгради от стари времена. Зелен и подреден, чист и организиран – такъв е градът. Ангелът на победата, който е център на всички важни събития, паркът Чутултепек с удивително красивия дворец и множеството музеи са прекрасно място за един смислен и много ограмотителен уикенд.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Не е за вярване: „Ловът на вещици“ продължава

В много страни по света се избиват хора по обвинение за вещерство

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Flickr

По инициатива на католическата помощна организация „Missio“ 10 август бе обявен за Международен ден на борба срещу „лова на вещици“. Говорителят на организацията Йорг Новак от години обикаля из голяма част от развиващите се страни и събира доказателства и дори снимки, документиращи престъпления срещу жени, нарочени за вещици.

Лични или колективни нещастия като болести, необясними смъртни случаи в семейството, загуба на реколта, но и омразата, завистта и алчността сред хората често ги е карала да търсят някакво прагматично обяснение за сполетелите ги беди. Именно така се раждат гоненията на „вещици“ и всякакви други „зли сили“. В това отношение ситуацията не се е променила много и до наши дни, разказва „Дойче веле“. В редица случаи демонизирането на определени хора се прави с цел да се извлекат и лични облаги.

 Проблем и през 21 век

В Европа ловът на вещици продължава от 15-ти до 18-ти век. Кулминацията е достигната между 1560 и 1630 година, казва професорът по история от Университета на Саарланд Волфганг Берингер. По негови предположения за тези 70 години по подобни обвинения са били умъртвени между 50 000 и 60 000 души. За да се види колко масови са били тези гонения, той добавя един факт: дори големи за онова време градове като Кьолн или Хамбург тогава са имали не повече от 40 000 жители. Той посочва и още нещо куриозно: през 20 век в цял свят са били убити повече хора, обвинени във вещерство, отколкото за целия 300-годишен период на лов на вещици в Европа. Повечето от тези престъпления са били извършени в страни от Третия свят.

Между 1960 и 2000 година в Танзания например са били умъртвени приблизително 40 000 души, обвинени за връзки със зли сили. Под заплахата от такива обвинения в Танзания попадат например хора с албинизъм – рядко срещано, наследствено заболяване, при което липсва пигмент в очите и кожата. В страната съществува поверието, че от органите на хора с албинизъм могат да се приготвят ценни лекарства. В Гана пък често си обясняват раждането на деца с недъзи с теорията, че майката е извършвала тайнствени заклинателни ритуали.

В Конго много от семействата се отказват от т.нар. вещерски деца. Често става дума за извънбрачни деца или деца, родени в резултат на сексуално насилие над жени. А това престъпление е обичайно оръжие на въоръжените милиции в Източната част на Конго. Католическата организация „Мissio“ поддържа свой център, в който приютява и се грижи за подобни отхвърлени деца.

 Ловът на вещици“ в Европа

 В Европа истинското преследване на вещици започва чак през 15 век, когато Римокатолическата църква променя позицията си и обявява, че вещици навярно все пак съществуват. От приемането на християнството в ранното Средновековие до въпросния 15 век Църквата застъпва противоположното мнение, говорейки за „духовна заблуда“.

Промяната в позицията й настъпва под влиянието на започналата Реформация и отлива на католици. Тъкмо по това време ловът на вещици става най-масов, защото както Църквата, така и държавните съдилища са убедени, че има вещерство. Легалното им преследване продължава чак до средата на 18 век.

В Европа обаче по всяко време е съществувала опозиция срещу представата за наличие на вещици, както и срещу онези власти, които са устройвали лов на вещици. През 17 век тази опозиция става особено силна, а през 18 век тя окончателно успява да се наложи. Това затваря една тъмна страница в историята на Европа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Любопитни факти за Хелуин, които може би не знаете (СНИМКИ)

Вълнуващият празник се отбелязва днес по редица места по света

публикувано

на

от

Виж цялата статия
СН: БТА

Малки и големи по целия свят с вълнение отбелязват Хелуин. По случай днешния празник „Factretriever“ ни споделят любопитни факти за любимото тържество на децата.

– За направата на първите тиквени фенери е използвана ряпа.

– Хелоуин е вторият най-комерсиален празник след Коледа.

– Думата „вещица“ идва от староанглийски и означава „мъдра жена“.

– Хелоуин е съпътстван от някои фобии – фазмофобия (страх от призраци), викафобия (страх от вещерство), никтофобия (страх от тъмно). Страхът от самия празник е известен като самхаинофобия.

– Петдесет процента от малчуганите предпочитат да получават шоколадови бонбони за Хелоуин, 24 процента – нешоколадови, а 10 процента – дъвки.

ОТ РЕДАКТОРА: Политически Хелуин

– Рекордът за най-бързо издълбаване на образ върху тиква е 24.03 секунди и принадлежи на Стивън Кларк.

– Черният и оранжевият цвят традиционно се свързват с Хелоуин. Оранжевото символизира сила и издръжливост, а заедно с кафявото и златното – прибиране на реколтата и есента. Черното обикновено е символ на смъртта и мрака и служи за напомняне, че навремето Хелоуин е бил фестивал, маркиращ границите между живота и неговия край.

– Празникът е повлиян от древноримския фестивал Помона, организиран в чест на богинята на плодовете и изобилието със същото име.

– Хари Худини – един от най-известните и загадъчни илюзионисти, живели някога, умира в нощта на Хелоуин през 1926 г.

– Смята се, че дете, родено на Хелоуин, притежава способността да разговаря с духове.

– В редица страни, сред които Франция и Австралия, празникът е смятан за нежелано и твърде комерсиално американско влияние.

– Салем, Масачузетс, и Анока, Минесота, са самопровъзгласилите се световни столици на Хелоуин.

– Според класификацията тиквата е плод, а не зеленчук.

– Бостън, Масачузетс, държи рекорда за много тиквени фенери, запалени едновременно – 30 128.

– Класическият хорър „Хелоуин“ е заснет за 21 дни. Звуците от намушкване във филма са произведени от забиването на нож в диня.

– В Белвил, Мисури, е незаконно човек да иска бонбони на празника, ако е над 13-годишна възраст.

– В Дъблин, Джорджия, е незаконно хора над 16-годишна възраст да носят маска и слънчеви очила, или да покриват по какъвто и да е друг начин лицата си на Хелоуин.

– В Алабама законът забранява преобличането като свещеник или монахиня на празника.

– Торбичката с лакомства, която едно дете събира на Хелоуин, съдържа средно 11 000 калории.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Борат дари $100 000 на бавачката на българката Мария Бакалова

„Г-жа Джоунс е най-автентичните хора, които съм срещал“

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Amazon Studios

Актьорът Саша Барон Коен, който изигра едноименния герой Борат, дари 100 000 долара на църквата, в която членува жената, участвала във филма му като бавачка на дъщеря му Тутар – българката Мария Бакалова.

62-годишната Жанис Джоунс от Оклахома става една от неволните звезди в Борат, а самият Коен я нарича един от най-автентичните хора, които е срещал.

Мария Бакалова изпревари и Борат - оглави класацията на IMDB за най-популярни актьори

Заради участието й във филма и впечатлението, което е направила на зрителите и на екипа, Коен решава да дари пари на църквата, в която Джоунс членува.

„Не можах да повярвам. Това просто ме взриви“, казва пастор Дерик Скоби от баптистката църква „Ебенезер“ в Оклахома.

С парите щяла да бъде подпомогната цялата общност, която се опитва да се бори с ледените бури и прекъсването на тока, вместо да отиде в самата църква.

Борат: Истинска пародия ще е ако Мария от България не спечели Оскар

„Някои неща са малко рисковани във филма, но той има добро сърце“, каза още пастор Скоби.

Той обясни и каква е Джоунс в реалния живот. Тя не се прибирала в дома си, а помагала на пострадали граждани от бурята, които били настанени в църквата.

Джоунс участва в няколко сцени във филма, след като е помолена да гледа измислената 15-годишна дъщеря на Турат, изиграна от Мария Бакалова.

Госпожа Джоунс отклонява коментари, направени от Борат и насърчава Тутар да бъде „щастлива“ и й казва да „използва мозъка си, защото баща й е лъжец“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada