Открийте ни и в

Интересно

Мелник: Пясъчният град, който лъха на история и вино

Предание разказва, че поясът на света Богородица е минал и през това миниатюрно селище

публикувано

на

Скътан в югозападните склонове на Пирин, Мелник е най-малкият град в България, селище на това място е имало още от римско време, през средновековието е бил силна крепост, а през османското иго – цветущ град.

Мелник е съчетание от невероятна природа – скали, скупчени около къщи върху хълмове, легендарна история, култура и вино. Възхищение будят сгушените една над друга бели къщи с красиви еркери и тихи дворове, потънали сред зеленината и спокойствието на отколешна слава. Освен история и архитектура Мелник е и вино. В пясъчните пирамиди, които го опасват от всички страни, са издълбани своеобразни изби, в които зрее, отлежава и се съхранява прочутото мелнишко вино.

Старинните мелнишки къщи впечатляват с богатата си архитектура, с избите си, с подредбата, разкриваща българското чувство за практичност и красота.

Тук се намират най-чудноватите земни образувания, изваяни от бял ронлив пясъчник – Мелнишките пирамиди. В течениe на хилядолетия на площ от 17 кв.км ерозията е изваяла този необикновен свят. Със силата на въображението си може да разпознаете в тях гигантски гъби, древни кули, обелиски и много др.

Мелник определено вдъхновява или поне гони натрупаните от градското всекидневие напрежение и припряност. През работните дни там е по-спокойно, тишината се нарушава единствено от

 македонските песни, които се носят от механите

Да стигнете до това кътче, сякаш спряло във времето, е повече от лесно. Някак неусетно се озовавате пред едно миниатюрно селище и ще ви трябва доста фантазия да се сетите, че това всъщност е град. Къщите са разположени амфитеатрално на няколко реда в продължение на около километър от двете страни на дерето, което се влива в Мелнишка река. Концентрацията на старинни постройки, повечето от които са превърнати в примамливи механи, е толкова голяма, че на мига грабва въображението. В случай че не сте почитатели на нощувките в хотели, може да си изберете някоя от многото стаички под наем, отдавани от местните жители срещу 10-15 лв. Разликата е в цената. И хотелите, и квартирите са в красиви къщи в мелнишки стил.

В църквата „Св. Антоний“ изцеление намират душевноболни хора.

Намерете време за една разходка из града по светло. Има много да видите – Кордопуловата, Менчевата, Лумпаровата, Сандъкчиевата, Узуновата и ред други къщи. Повечето от тях са без дворове (издигнати са върху стръмен склон), но за сметка на това са разточително просторни отвътре. Изключение прави Делчевата къща, която е с голям вътрешен двор по простата причина, че по турско е била зандан. Освен с архитектурата си Пашовата къща е любопитна заради това, че навремето е била харем – там си е поживял Ибрахим бей. Синята къща пък, която се казва така заради цвета на фасадата си, се гордее,

че е в нея е живял Яне Сандански

 и допреди 15-ина години е била негов музей. Любопитно ще е да видите и огромното училище „Неофит Рилски“.

Повечето къщи са възстановени по снимка. Върху оригиналния каменен зид са издигани тухлени стени върху бетонна плоча. От оригиналните тесни и стръмни калдъръмени улички също не са останали много. Най-голямата промяна обаче е около дерето. Сега то е опасано от триметрови стени и прилича на сухо корито на река. Преди къщите са се строяли зигзагообразно на сантиметри над дъното, като по този начин са убивали скоростта на водния поток. В редките случаи, когато дерето се е пълнело с вода, хората са се предвижвали по дървени тротоари и мостчета.

Тези промени обаче не са успели да убият чара на Мелник – достатъчно е само да посетите издълбаната в пясъчните скали изба на Шестака, да изпиете няколко чашки живително винце и да се полюбувате на огрените от лунна светлина Мелнишки пирамиди. Тогава сигурно ще се досетите защо деспот Алексий-Слав е избрал точно местенце за столица на своето самостоятелно феодално владение.

Навремето Мелник е имал над 70 черкви, сега са четири, от които действат само две – митрополитската черква „Св. Николай Чудотворец“ и „Свети Йоан Кръстител и Предтеча“. Другите са „Свети Антоний“ и параклисът на хълма Свети Никола „Света Зона“, което преди е било черква, но от роненето на хълма е пропаднала. Истинското му име е „Света Богородица Спелиотиса“, което е гръцко название.

Пътеката към платото Свети Никола започва срещу Музея на виното, който се намира на главната уличка.

Зона на гръцки означава пояс, а тук се чества честният пояс на света Богородица. Съборът там е в края на август. Когато се възнася на небето,

света Богородица е хвърлила пояса на свети Тома

 Преданието разказва, че поясът е минал и през Мелник, заради което е построена тази черква. Смята се, че на това място жените могат да се излекуват от безплодие. И до ден днешен тук идват много жени, основно от околните градове и села. Дават им се едни червени конци, които символизират пояса на Богородица. Връзват си го около кръста и се надяват да се излекуват.

В Грозни дол, който се намира около Мелник, е сниман първият български фантастичен филм – „Крепост след слънцето“. Пейзажът там наистина е извънземен.

В Мелник е най-красиво по пълнолуние. Зимно време е пък като в приказка – обликът на града се променя напълно.

Изборът е ваш – през лятото или зимата или когато и да посетите това дивно място, ще усетите любовта, тишината и спокойствието, които са накарали деспот Слав да създаде това уникално селище.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Интересно

Защо в Слънчевата система има много желязо и магнезий?

Отделянето на желязо и магнезий в Слънчевата система се получава при формиране на планетите, казват учените.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Международен научен екип установи с помощта на компютърно моделиране причината, поради която в състава на планетите от Слънчевата система преобладават желязо и магнезий.

Съгласно съществуващите научни теории, планетите от Слънчевата система са се зародили от облаци газ и прах. Първоначално се образуват зародиши на планети – протопланети, след което по-големите от тях привличат и поглъщат съседните и довършват окончателната си форма.

Авторите на изследването, сред които са и проф. Николай Еркаев от руския Сибирски държавен университет, чрез компютърно моделиране са определили процеса, благодарение на който на етапа формиране на протопланета тя губи леките химически елементи и в основата й остават тежките като желязо и магнезий.

„Планетарните ембриони заради взаимните сблъсъци, гравитационната енергия и нагряването образуват океани от втечнена магма. В резултат на този процес настъпва отделяне на летливите елементи и формиране на атмосфера от пари.

При втвърдяването на магмата парите в атмосферата може напълно да изчезнат под въздействие на Слънцето. Учените изследваха този механизъм при млада звезда и установиха, че „бягащите“ атоми на водорода могат да привличат от повърхността на планетата не само леки, но и тежки елементи като неон, аргон, калий, натрий, магнезий“, съобщиха от пресслужбата на Сибирския университет.

В изследването са участвали и специалисти от Института за космически изследвания на Австрийската академия на науките и от университета в Грац, както и от университета „Версай Сен Кантен ан Ивелин“ във Франция.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Истанбул: Ердоган отвори с указ „Света София“ за мюсюлманско богослужение

Малко по-рано Държавният съвет на Турция постанови, че сградата може да бъде превърната в джамия

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Указ на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за прехвърляне на управлението на „Света София“ към Дирекцията по религиозните въпроси и за отварянето й за богослужение е публикуван в Държавен вестник, съобщава Анадолската агенция.

Малко по-рано през деня Държавният съвет на Турция разреши да бъде сменен статутът на музея „Света София“ в Истанбул и той да бъде превърнат в джамия.

Повторното отваряне на „Света София” за молитви няма да я лиши от нейната идентичност и тя винаги ще принадлежи на световното историческо наследство. Това заяви Ибрахим Калън – говорител на президента на Турция, в интервю за Анадолска агенция.

Всички основни джамии като Синята джамия, Фатих и Сулеймание са отворени както за посетители, така и за поклонници. Той даде за пример емблематичната катедрала „Нотр Дам” и базиликата „Сакре Кьор” във Франция – две световноизвестни църкви, които са отворени както за туристи, така и за поклонници.

Турският съд обяви, че решението с правителствен указ от 1934 г. за превръщането на историческата сграда в музей за незаконно, съобщава Ройтерс.

„Проблемът с устава на „Света София“ е вътрешна работа на Турция и нейното право на суверенитет“, заяви за в. „Сабах” ректорът на университета „Ахмет Йесеви” Ченгиз Томар.

„Тя е превърната в музей чрез указ на кабинета и отново може да се превърне в джамия с указ. Въпреки това, тъй като ще има вътрешни и външни реакции, в отговор правителството би искало да подкрепи законността на решението с високо правно становище на съда.“

Отварянето на „Света София” за молитва, тъй като турските лидери са изразили интерес да правят, няма да попречи на хората да я посещават, каза той и добави, че „Турция все още ще запази християнските икони там, както нашите предци запазиха всички християнски ценности“.

През 2015 г. духовник рецитира Корана в сградата за първи път от 85 години. На следващата година религиозните власти в Турция започнаха провеждането и излъчването на религиозни четения по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Според заявление от ЮНЕСКО „Света София” е включена в списъка на обектите на световното културно наследство като музей и като такъв има определени ангажименти и законови задължения.

Перспективата от подобно решение предизвика загриженост сред администрацията в САЩ, Русия и Гърция, както и сред християнските църковни ръководители.

Вселенският патриарх Вартоломей заяви, че такава промяна ще разочарова християните и ще „раздели“ Изтока и Запада. Главата на Руската православна църква обяви, че това би застрашило християнството.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и Гърция също призоваха Турция да запази статута на музея.

Отделни представители на Турция се борят отдавна за превръщането на „Света София“ в джамия, като твърдят, че това ще представи по-добре страната като изключително мюсюлманска.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Ботсвана се превърна в слонско гробище. И никой не знае защо (СНИМКИ)

За месец са починали 162 животни, досега са открити поне 275 слонски трупа

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимки: БТА

Делтата на Окаванго в северозападната част на Ботсвана е рай за почитателите на сафарита. През последните месеци обаче районът се е превърнал в масово слонско гробище: за един месец там са умрели 162 животни, а общо досега са открити поне 275 слонски трупа, съобщават от Службата за дивите животни и националните паркове.

В доклад на организацията за защита на животните „Слонове без граници“ се казва дори, че умрелите животни от месец май досега са над 350. Умрели са слонове във всякакви възрастови групи – както мъжки, така и женски. Предполага се, че масовото измиране е започнало преди три месеца.

 Живите слонове изглеждат странно

В блатистата местност мъртвите животни се откриват трудно, споделя Димакацо Нтшебе от организацията за защита на дивите животни „Wildlife“. Предстои районът да бъде огледан по-подробно с хеликоптери – съвместно с помощници на земята.

Ръководителят на „Слонове без граници“ Майкъл Кейс разказва, че останалите живи слонове изглеждат слаби и летаргични. Някои от тях му се стрували дезориентирани и накуцвали. „Наблюдавахме един слон, който обикаляше в кръг, и въпреки помощта на други животни от неговото стадо, не успяваше да смени посоката“, казва той.

 Бракониерството не е причината

Търсенето на обяснение за феномена досега не е довело до никакъв резултат. Ръководителят на Службата за дивите животни и националните паркове Сирил Таоло изключи вероятността измирането да се дължи на болестта антракс. Димакацо Нтшебе казва, че смъртта на животните не е причинена и от бракониери или отрова, тъй като са били намирани трупове с непокътнати бивни. Проби от умрелите животни са изпратени в съседните държави Южна Африка и Зимбабве.

Ботсвана се ползва с добро име в Африка заради усилията, които полага в защита на природата и животните. Страната е популярна и сред туристите. Миналата година отмяната на забраната за лов на слонове обаче породи международно възмущение. Докато броят на слоновете в редица африкански региони спада, в Ботсвана по официални данни те са се увеличили от 50 000 през 1991-а до 130 000 днес. Това отговаря на една трета от всички слонове на африканския континент.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено