Открийте ни и в

Европа

Мераците на Ердоган: Нова конституция и турчин на Луната. Готви и „луд проект“

През 2021 г. президентът на Турция обяви началото на национална космическа програма

публикувано

на

Ердоган иска нова конституция и турчин на Луната. Готви и „луд проект“

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че приемането на нова конституция на страната един от най-важните приоритети на властите.

„Решени сме да внесем проекта за нова конституция на Турция в парламента и да го приемем възможно най-скоро. Конституция, която да отговаря на интересите и волята на народа. Това е един от приоритетите на Турция през новия век“, заяви Ердоган по време на представянето в Анкара на

проекта “Векът на Турция”.

Визията “Векът на Турция” съдържа програмата и целите на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за втория век на Република Турция.

85-годишен от Флорида си купува деца в супермаркетите, издирват негови жертви

По официални данни в събитието, което се състоя в спортна зала в Анкара, са участвали около 30 000 души – представители на политическия елит, обществеността, бизнеса и ръководители на чуждестранни дипломатически мисии в Турция.

В речта си при откриването на есенната парламентарна сесия на Турция на 1 октомври Ердоган призова за бързо приемане на нова конституция, която да замени сегашната, приета през 1982 г. след военния преврат през 1980 г.

Турският лидер предложи също така да се утвърди правото на жените да носят хиджаб. На 5 октомври турският министър на правосъдието Бекир Боздаг обяви, че е започнала работата по нов основен закон.

Секретно звено: Кои са 33-мата изстрелващи ракетите над Украйна? (СНИМКИ)

Ердоган говори по редица други въпроси, включително за доставките на газ.

Турският президент изрази надежда, че доставките на руски природен газ за Европа ще може да бъдат реализирани чрез газопровода “Турски поток”.

Ердоган заяви още, че е започнала подготовката за изпращане на първия турски космонавт до Международната космическа станция (МКС) през 2023 г.

В рамките на националната космическа програма започнахме подготовка за изпращане на първия ни гражданин до МКС през следващата година, каза Ердоган.

През 2021 г. президентът на Турция обяви началото на

национална космическа програма,

която включва обучение на астронавти и изпращане на собствена ракета до Луната. Той ще струва около 6 милиарда долара.

Наред с това той планира в най-скоро време да започне работата по изграждането на Канал “Истанбул”.

Искам да стана хирург. Детска мечта след ужас с вълкодав и 7 дни кома (ВИДЕО+СНИМКИ)

Проектът алтернатива на Босфора е сред т. нар. „луди проекти“ на президента Реджеп Тайип Ердоган. Канал “Истанбул” се очертава като един от водещите инвестиционни проекти за последните години. Сред още са летище “Истанбул”, Северната мраморноморска магистрала, жп линии, пристанища, логистични центрове. Правителството заявява, че тези инвестиции ще имат голям принос за турската икономика, като по този начин ще се увеличи влиянието на Турция в международната търговия и ще има огромни ползи за екологията и за сигурността.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено