Правителството на Украйна харчи около 5-6 милиарда долара месечно в условията на продължаващия конфликт, заяви ръководителят на Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID) Саманта Пауър в речта си пред Световната банка.

"Средните месечни разходи на правителството на Украйна, което трябва да се справя с продължаващата война, според последните изчисления са някъде между 5 и 6 милиарда на месец", заяви американският представител по време на разговор с ръководителя на Световната банка, като изказването беше излъчено на уебсайта на организацията.

Представителят на САЩ нарече тези разходи "зашеметяващи". Пауър отбеляза, че отпуснатите от Вашингтон 7,5 млрд. долара за бюджета на Украйна са недостатъчни.

В края на май президентът на САЩ Джо Байдън подписа още един пакет от помощи за Украйна на обща стойност близо 40 млрд. долара. Беше съобщено, че 20 милиарда от общата сума ще бъдат предоставени на Киев под формата на военно оборудване и техническа помощ, 9 милиарда - като икономическа помощ, над 4 милиарда - като хуманитарна помощ и още 4 милиарда - като подкрепа за отбраната от Държавния департамент на САЩ.

Украинският министър на финансите Серхий Марченко заяви, че само 7,5 млрд. долара ще постъпят в бюджета във връзка с новия пакет от помощи, отпуснат от САЩ. Марченко отбеляза, че месечният дефицит на украинския бюджет е 5 млрд. долара, като чуждестранните помощи остават един от основните източници на финансиране.