Открийте ни и в

Вашите пари

Месечните разходи скочиха с $400 за година

Все повече американци са с мрачни очаквания за годината

публикувано

на

Месечните разходи скочиха с $400 за година
Сн.: Pixabay

Средностатистическото американско семейство харчи с близо 400 долара на месец повече в сравнение с преди година. Това показват последните статистически данни въпреки факта, че инфлацията се понижи малко. Цените на хранителните стоки са се увеличили с почти 11%, а наемите – с близо 8%.

„По-високите цени са новата норма“, каза професор Виктор Клаар пред АВС. „Единственият въпрос сега е колко бързо или колко бавно ще продължат да растат оттук нататък.“

Професор Клаар е преподавател в колежа по бизнес Lutgert във Флоридския университет на Гълф Коуст. По думите му американците трябва да очакват разходите да бъдат още по-високи следващия месец.

Миа Халифа - порно кралицата, която изкара $12 000 за цялата си кариера (СНИМКИ)

„Инфлацията е брутална. Това е една от причините, поради които федералните власти трябва да я

държат под контрол

категоричен е той.

Системата на федералния резерв работи за връщането й до 2% годишно до края на 2024 г.

„Не е лош момент да поискате повече пари или просто нещо друго, което може да направи професионалния ви живот по-добър“, съветва Клаар, тъй като не очаква цените да се успокоят през следващите месеци.

И докато инфлацията все още е висока и се задава рецесия, американците са по-малко уверени в икономическото си бъдеще отвсякога, показват пък данните от Барометъра на доверието на Edelman за 2023 г., онлайн проучване сред над 32 000 респонденти в 28 държави, проведено миналия ноември.

Сред ключовите констатации е, че 36% от жителите на САЩ смятат, че семействата им ще бъдат по-добре икономически след пет години. Нивото на доверие спада от приблизително 40% предходната година и отбелязва най-ниското ниво за всички времена на проучването, което се провежда ежегодно повече от две десетилетия.

Голяма част от хората в останалия свят също имат доста мрачни очаквания за бъдещите си финанси. 24 от 28-те изследвани страни отчетоха рекордно ниски нива на икономически оптимизъм.

„Намираме се в период на огромна системна промяна в един многополюсен свят, с разединителни сили, разпалващи икономическо недоволство“, каза в прессъобщение Дейв Самсън, глобален заместник-председател по корпоративните въпроси на Edelman. „Ако това бъде пренебрегнато, резултатът ще доведе до повишени нива на поляризация, забавяне на икономическия растеж, по-дълбока дискриминация и присъща неспособност за решаване на проблемите. Главните изпълнителни директори и компаниите, които ръководят, трябва да играят централна роля в справянето с тези проблеми и в подпомагането на възстановяването на икономическия оптимизъм.“

Американците

все пак са по-оптимистични

от хората в много европейски страни. Обединеното кралство, Германия и Франция например отчитат съответно само 23%, 15% и 12% нива на доверие.

Месечните разходи скочиха с $400 за година

Сн.: ЕРА/БГНЕС

Икономическите предизвикателства могат да тласнат не само САЩ и Европа, но и световната икономика като цяло в рецесия тази година.

Не всички страни обаче са толкова песимистично настроени.

Пари или дългове? Какво оставя Лиза Мари Пресли на наследниците си

С 80% кенийците са

водещи в икономическия оптимизъм

следвани от Индонезия, Индия, ОАЕ и Нигерия – във всяка от които поне 68% от анкетираните изразяват увереност във финансовото си бъдеще. Това може да се дължи на факта, че много развиващи се страни се очаква да растат с по-бързи темпове от развитите страни през следващите години. Ройтерс съобщи, че Кения например се очаква да отбележи 6% ръст на БВП през 2023 г., докато САЩ може да отбележи почти нула.

Въпреки това и тези страни не са имунизирани срещу глобалния икономически натиск. Нивото на оптимизъм в Кения – въпреки че е най-високото от всяка измерена страна – също падна от приблизително 90%.

Само една страна е по-оптимистично настроена през 2023 г. в сравнение с проучването от предходната година: Китай. През изминалата година китайският бизнес трябваше да се бори с политиката на правителството за нулев COVID, която стагнира икономиката на страната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено