Открийте ни и в

САЩ

Месо, мляко и торти – заразени с химикали, причиняващи рак

публикувано

на

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) установи, че химични вещества, причиняващи рак, са налични в млякото, месото и дори в шоколадовите торти, продавани в САЩ. Докладът все още не е публичен, но данни от него изтекоха сред някои учени и достигнаха до медиите.

Части от проучването бяха представени през миналия месец на научна конференция в Хелзинки. В доклада се казва, че вещества от групата на перфлуороктановата киселина, използвана за покритие на тигани и тенджери, се съдържат в редица хранителни продукти. Споменатите вещества се наричат перфлуорни и полифлуорни алкилати (PFAS) и се оказва, че присъстват в дневното меню на всяко семейство в Америка, без хората да подозират, че са вредни за тях. Тези алкилати са над 5000 на брой синтетични вещества и като перфлуороктановата киселина се определят като

 „вечни химикали“

защото се разграждат изключително бавно в околната среда и човешкия организъм. Те се използват не само за покритие на домакински съдове, но и в препарати за премахване на петна по дрехите, почистващи препарати, хранителни опаковки и дори в пяната на пожарогасителите.

За префлуороктановата киселина (PFOS) е известно, че е силен мутаген, т.е. може да образува ракови клетки. Доказано е въздействието й при възникването на рак на простатата, женските полови органи, левкемия.

Други алкилати от тази група са перфлуорооктансулфоновата киселина (PFOA) и още един полимер (GENX), създаден да замести перфлуороктановата киселина, също използван за тефлоново покритие. Учените са открили, че двете съставки

нарушават функцията на черния дроб

Те водят до болести на щитовидната жлеза, а също и до увеличение на лошия холестерол и теглото, влияят на фертилността, действат отрицателно на хормоналния баланс и водят до развитие на ракови заболявания.

Вредните алкилати замърсяват почвата и въздуха, а оттам и храната и водата,

които хората консумират. В изследването на FDA се посочва, че 14 от 91 изследвани проби с вода са били замърсени с тях. Освен това 50% от изследваните проби с месо и морски храни са били също замърсени. В още по-подробен пример е описано, че алкилатите от групата PFAS били налични в месото и млякото на крави във ферма в Ню Мексико, намираща се само на 10 мили (16 км) от военна база, в която се използва пяна за гасене на пожари. „За разграждането на тези съставки, след като кравите са били изложени на действието им в продължение на месец, ще е необходим период от поне година и половина“, пише в доклада.

Установено е и че месото и млякото на кравите

ще продължи да съдържа тези вещества

дори и след като кравите вече не са изложени на неговото действие. А водата в района на същата ферма е съдържала 35 пъти повече вредни алкилати от допустимото от агенцията по околна среда.

От FDA са изследвали и плодове и зеленчуци, продавани на пазар в близост до фабрика, произвеждаща полимера GENX. Oт 16 изследвани марули 15 били замърсени с него. И макар от FDA да считат резултатите за спорадични и за недостатъчни, се смята, че замърсяването с изброените вещества е повсеместно, различни групи за защита на околната среда посочват, че това не е така и че много от храните в магазините са замърсени. От FDA отговарят, че не са притеснени толкова за храни като месото, млякото или марулите, колкото за пакетираните шоколадови торти – те били със съдържание на вредните синтетични химикали 250 пъти по-високо от допустимото.

От FDA обещават също да създадат

сайт за всички резултати

 от научните изследвания по въпроса, с което да отговорят на въпросите на хората. Защитници на околната среда призовават Конгреса да приеме федерален закон за перфлуорните и полифлуорните алкилати, а също и агенцията за околна среда да въведе допустими количества за питейната вода и храните.

 

САЩ

Сервитьорка наплю сина на Доналд Тръмп в Чикаго

публикувано

на

Синът на президента Доналд Тръмп Ерик е бил наплют от служителка на престижен чикагския бар. Инцидентът станал във вторник вечерта. Според Ерик Тръмп действията на жената са политически мотивирани.

„Това е просто отвратително действие.”

Някой, който очевидно има емоционални проблеми”,

заявява младият Тръмп. „За демократическата партия, която проповядва толерантност, това отново показва, че привържениците й не са никак учтиви. Когато някой е достатъчно болен, за да прибегне до плюене по някого, той просто показва, че е болен и отчаян, а също и факта, че ние печелим“, добавя той. Барът, където се е разиграла сцената, се казва The Aviary.

През юни 2018 г. тогавашният прес секретар на Белия дом Сара Сандърс беше помолена да напусне ресторант във Вирджиния. Същият месец, министърът на сигурността Кирстен Нилсен беше пресрещната от протестиращи във мексикански ресторант. Хората искали да покажат недоволството си от политиката на администрацията на Тръм към децата мигранти, много от които са разделяни от родителите си. Нилсен казва също, че е имало и ситуация, когато е била наречена фашист, пак в мексикански ресторант.

Продължете по-нататък

САЩ

Тръмп заяви, че война с Иран няма да продължи дълго

публикувано

на

от

Сн.: АП/БТА

Президентът Доналд Тръмп заяви днес, че евентуална война между САЩ и Иран, която не включва наземни операции, няма да продължи дълго. В същото време той потвърди желанието си да избегне военна конфронтация.

“Надявам се това да не се случи, но сме в много силна позиция, ако нещо подобно се случи”, заяви Тръмп пред телевизия “Фокс Бизнес Нетуърк”, попитан дали назрява война. “Не говоря за наземна операция . . . Казвам само, че ако се случи, няма да продължи дълго”, предупреди американският президент.

Междувременно в телефонен разговор, иранският президент Хасан Рохани казал на френския си колега Еманюел Макрон, че Иран “не се стреми към война с никоя страна, включително САЩ“.

“Иран няма никакъв интерес да засилва напреженията в региона и не се стреми към война с никоя страна, включително САЩ“, е казал Рохани на Макрон вчера в телефонен разговор.

Напрежението между Вашингтон и Техеран се засили след свалянето на американски дрон от Иран на 20 юни и опасенията за бъдещето на иранското ядрено споразумение, от което САЩ се оттеглиха миналата година.

В понеделник Макрон обяви, че ще се срещне с президента Доналд Тръмп в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в края на седмицата в Япония и ще обсъдят иранския въпрос.

Иранският президент е подчертал, че спазването на ядреното споразумение от Иран “е обусловено от европейските обещания да се гарантират икономическите интереси на Иран, никое от което не се е конкретизирало”.

САЩ носят отговорност за всички напрежения в региона”, е заявил иранският президент и е отбелязал, че американският дрон е бил свален, след като са му били отправени предупреждения за нарушаване на иранското въздушно пространство.

Вашингтон твърди, че дронът му е бил свален в международното въздушно пространство.

Продължете по-нататък

САЩ

В Лос Анджелис чакат месец, за да подновят паспортите

публикувано

на

В началото на летния сезон много българи се сещат, че им трябват документи за предстоящата ваканция в България или другаде в чужбина – паспорти, пасавани, декларации за пътуващи деца, пълномощни и други.

Четирите консулски служби работят нормално, но само в Лос Анджелис, изглежда, има проблем, какъвто срещат сънародниците ни в Европа, но не и тук. За да получите консулска услуга там, трябва да се запишете предварително, а в момента първият свободен час е в средата на юли, показа проверка по телефона на BG VOICE.

Това изглежда странно, като се има предвид, че службата в Ел Ей е една от най-малко натоварените в САЩ. Списъкът с готовите документи за последния месец там показва по-малко от 70 готови документа, докато в Чикаго – над 340. Въпреки това във Ветровития град може да отидете и без записан час всеки един работен ден. Ето защо има много хора, които живеят в щати, които по правило се обслужват от консулството в Лос Анджелис, но предпочитат да летят до Чикаго, за да си свършат работата. Не е ясно дали там

причината е лоша организация от генералния консул

Веселин Вълчев или нещо друго – сградата, където се намира службата, е с по-стриктен достъп, но това едва ли е чак такава пречка.

Генералният ни консул в Ел Ей Веселин Вълчев обича да се снима, но само там се чака с месец за консулска услуга

В Ню Йорк също се изисква предварително записване, но и там няма да ви върнат, ако отидете в приемното време. Без нужда от записване работи и консулската служба в посолството ни във Вашингтон.

За да не чакате на опашка и да минете по-бързо, може да си

запазите час през онлайн системата

на сайта www.consulatebg.eu. Там въвеждате личните си данни като име, адрес, семейно положение и какъв документ искате да ви бъде издаден. Разпечатвате попълненото заявление, а системата генерира уникален QR код, който копирате, и с него в сайта запазвате ден и час, в който да отидете в консулството, където ще ви направят снимка и ще ви вземат пръстови отпечатъци за новия паспорт. Плащането на таксите за новите документи също става на място в консулството. Много хора, които имат проблем с разпечатването, използват системата, за да научат какви данни се изискват, и после по-бързо си попълват заявлението на място.

До консулската служба трябва да отидете основно за издаването на български документ за самоличност и имотни пълномощни. Повечето други услуги могат да се извършват от американски нотариуси – такива има във вашата банка, а услугата е безплатна.

Не е нужно да ходите до консулството

за заверка на почти всички документи, включително и за декларация на единия родител за пътуване на дете, което е един от най-търсените документи преди лятната ваканция. Трикът е да направите документа на два езика, като разделите страницата на две колони – от едната на български, от другата на английски.

За да е валидна заверката за всички документи, е нужен и апостил, който може да се направи лично във всеки щат или по пощата. Таксите варират, но са в рамките на няколко долара – в Илинойс 2 долара, ако отидете лично, или 17, ако го направите по пощата – срокът е около две седмици. А превода на апостила от английски на български може да направите и в Родината.

В Чикаго практикуват и няколко нотариуси, които също може да ви помогнат срещу съответната такса.

Единственият документ, за който трябва да отидете до българското консулство, е, когато искате да заверите пълномощно, свързано с продажбата или прехвърлянето на имот. И това е така, за да предпази хората от имотни измами, които са чести в България.

Българските консулски служби в САЩ значително подобриха обслужването през последните няколко години. Службата в Чикаго например отговаря не само на мейли и по телефона, а и на съобщения във Facebook страницата. Такава практика има и на други места.

 

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено