Открийте ни и в

САЩ

Месо, мляко и торти – заразени с химикали, причиняващи рак

публикувано

на

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) установи, че химични вещества, причиняващи рак, са налични в млякото, месото и дори в шоколадовите торти, продавани в САЩ. Докладът все още не е публичен, но данни от него изтекоха сред някои учени и достигнаха до медиите.

Части от проучването бяха представени през миналия месец на научна конференция в Хелзинки. В доклада се казва, че вещества от групата на перфлуороктановата киселина, използвана за покритие на тигани и тенджери, се съдържат в редица хранителни продукти. Споменатите вещества се наричат перфлуорни и полифлуорни алкилати (PFAS) и се оказва, че присъстват в дневното меню на всяко семейство в Америка, без хората да подозират, че са вредни за тях. Тези алкилати са над 5000 на брой синтетични вещества и като перфлуороктановата киселина се определят като

 „вечни химикали“

защото се разграждат изключително бавно в околната среда и човешкия организъм. Те се използват не само за покритие на домакински съдове, но и в препарати за премахване на петна по дрехите, почистващи препарати, хранителни опаковки и дори в пяната на пожарогасителите.

За префлуороктановата киселина (PFOS) е известно, че е силен мутаген, т.е. може да образува ракови клетки. Доказано е въздействието й при възникването на рак на простатата, женските полови органи, левкемия.

Други алкилати от тази група са перфлуорооктансулфоновата киселина (PFOA) и още един полимер (GENX), създаден да замести перфлуороктановата киселина, също използван за тефлоново покритие. Учените са открили, че двете съставки

нарушават функцията на черния дроб

Те водят до болести на щитовидната жлеза, а също и до увеличение на лошия холестерол и теглото, влияят на фертилността, действат отрицателно на хормоналния баланс и водят до развитие на ракови заболявания.

Вредните алкилати замърсяват почвата и въздуха, а оттам и храната и водата,

които хората консумират. В изследването на FDA се посочва, че 14 от 91 изследвани проби с вода са били замърсени с тях. Освен това 50% от изследваните проби с месо и морски храни са били също замърсени. В още по-подробен пример е описано, че алкилатите от групата PFAS били налични в месото и млякото на крави във ферма в Ню Мексико, намираща се само на 10 мили (16 км) от военна база, в която се използва пяна за гасене на пожари. „За разграждането на тези съставки, след като кравите са били изложени на действието им в продължение на месец, ще е необходим период от поне година и половина“, пише в доклада.

Установено е и че месото и млякото на кравите

ще продължи да съдържа тези вещества

дори и след като кравите вече не са изложени на неговото действие. А водата в района на същата ферма е съдържала 35 пъти повече вредни алкилати от допустимото от агенцията по околна среда.

От FDA са изследвали и плодове и зеленчуци, продавани на пазар в близост до фабрика, произвеждаща полимера GENX. Oт 16 изследвани марули 15 били замърсени с него. И макар от FDA да считат резултатите за спорадични и за недостатъчни, се смята, че замърсяването с изброените вещества е повсеместно, различни групи за защита на околната среда посочват, че това не е така и че много от храните в магазините са замърсени. От FDA отговарят, че не са притеснени толкова за храни като месото, млякото или марулите, колкото за пакетираните шоколадови торти – те били със съдържание на вредните синтетични химикали 250 пъти по-високо от допустимото.

От FDA обещават също да създадат

сайт за всички резултати

 от научните изследвания по въпроса, с което да отговорят на въпросите на хората. Защитници на околната среда призовават Конгреса да приеме федерален закон за перфлуорните и полифлуорните алкилати, а също и агенцията за околна среда да въведе допустими количества за питейната вода и храните.

 

САЩ

Шефът на затворите в САЩ си замина след самоубийството на Епстайн

публикувано

на

от

Американският министър на правосъдието Уилям Бар обяви, че и.д. директор на Федералното бюро на затворите Хю Хъруиз е отстранен от поста и назначен на друга длъжност.

По-рано Бар изрази тревога заради “сериозни нередности” в нюйоркския федерален затвор, където финансистът Джефри Епстaйн, обвинен в трафик на деца с цел сексуална експлоатация, беше открит мъртъв на 10 август. Миналата седмица аутопсия установи, че той се е самоубил.

Отстраниха директора на затвора, в който лежеше Джефри Епстайн

Министерството на правосъдието е подложено на политически натиск от Конгреса заради смъртта на Епстaйн, след като се надигна обществено възмущение, че затворническите власти не са могли да осигурят изправянето на финансиста пред съда.

Бар каза, че ще назначи Катлийн Хок Сойър на мястото на Хъруиз, който се премества на друга длъжност във ФБЗ. Сойър е оглавявала ФБЗ от 1992 до 2003 г.

В своето изявление, с което обяви тези ходове, Бар не спомена Епстaйн.

Там, където умират парите – по $6 млн. всеки ден

Назначаването на ръководител на ФБЗ не изисква утвърждаване от Сената.

 

Продължете по-нататък

САЩ

Бури удрят Масачузец, Бостън и Род Айлънд, ветровете ги носят към Мисисипи

публикувано

на

от

Гръмотевични бури ще ударят тези дни Масачузец, Бостън, Род Айлънд, Ню Хемпшир и Кънектикът. Заедно с бурите още преди средатата на седмицата се очакват и силни ветрове, придружени с градушки.

Във вторник фронтът ще се пренесе към Небраска и Айова до части от Масури, Илинойс и Индиана. Там също се очакват серизни градушки и силни ветрове.

В сряда се очаква лошо време и на североизток, когато студеният фронт ще се премести към региона. Синоптиците предупреждават, че Мисисипи също ще бъде ударен от силни гръмотевични бури, дъждове и ураганни ветрове.

Продължете по-нататък

САЩ

САЩ тества ракета, поразяваща цели на 500 км.

публикувано

на

от

Съединените щати обявиха в понеделник, че са извършили успешно изпитание на конвенционална крилата ракета с наземно базиране и с обсег над 500 км.

Тестът на ракета с подобен обсег би бил невъзможен по силата на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, от който Вашингтон се оттегли в началото на месеца, след като обвини Русия, че го нарушава. Москва отхвърля обвинението.

САЩ се оттеглят окончателно от Договора за ракетите, подписан от Рейгън

Ракетата, изстреляна мобилна пускова установка на остров Сан Никълъс край Калифорния, успешно порази целта си след полет от над 500 км, се казва в комюнике на Пентагона, цитирано от Ройтерс.

Събраните в хода на това изпитание данни и направените изводи ще бъдат използвани при разработването от министерството на отбраната на САЩ на бъдещия ракетен потенциал със среден обсег, според комюникето.

Представители на САЩ нееднократно са заявявали за възможен тест на крилата ракета с наземно базиране в край на август. В средата на март служители на Пентагона обясниха, че става дума за изпитание на ракета “Томакох” с обсег от хиляда километра.

Русия окончателно се оттегли от договора със САЩ за ядрените ракети

Освен това, през ноември американското министерство на отбраната планира да извърши изпитание на балистична ракета с наземно базиране с междинен обсег.

Според Пентагона ще бъде тествана “съвършено нова ракета”, подобна на “Пършинг-2”. Американските ракети “Пършинг-2”, бяха унищожени до 1991 г. в рамките на изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама