Открийте ни и в

СВЯТ

Местни медии: Заможни украинци и руснаци окупираха черногорското крайбрежие

Украинците рядко купуват недвижими имоти, главно наемат под наем апартаменти и къщи за една година

публикувано

на

Украинците отиват в Германия, защото получават пари и квартира от държавата, а богатите идват при нас, в Черна гора, и наемат или купуват луксозни апартаменти, вили с изглед към морето за една година, което струва 50 процента на квадратен метър, съобщиха за местни медии служители на агенции за недвижими имоти по черногорското крайбрежие.

Заселването на заможни украинци, както и голям брой руснаци, през последните три месеца се отрази на покачването на цените на недвижимите имоти, но и на начина на живот и бизнес на местното население, което сега се адаптира към новите съседи и глобалната криза.

„От средата на март има повече украинци и руснаци в крайбрежните градове. Повечето от тях са в Будва, Бар, Котор и Тиват. Цените на квадратите за покупка на апартаменти и къщи също скочиха драстично. Където площта беше 1700, сега е около 2400, а някъде и повече.

Украинците рядко купуват недвижими имоти, главно наемат под наем апартаменти и къщи за една година. При нас дойдоха тези, които имат пари, тези, които са свикнали да живеят на високо ниво. Сега те ще живеят тук, край морето, на брега, на чист въздух, на слънце, през цялото лято, а може би и по-дълго.

Със сигурност няма да отидат до Цетине, Никшич или Беране, нормално е да дойдат на морето. Тези украинци, които нямаха пари, отидоха в Германия. Един колега, който работи там, ми каза, че украинците получават помощ от германците, от държавата 950 евро на месец и им се осигурява квартира.

Освен украинците, подчертава служителят, все повече има и руснаци.

„Хора от Русия идват в Черна гора, предимно през Сърбия, и идват на брега и бягат от политическата ситуация в страната си, която не е в тяхна полза заради бизнеса. Богатите руснаци и украинци обаче смутиха местните ни, но и сезонните работници, и редовните ни гости туристи, които идват всяко лято.

Сега цените скочиха толкова много, че “обикновените простосмъртни” не могат да си позволят да плащат. Работници от региона, които идват всяка година на морския бряг и работят през сезона, са наели апартаменти за 400 евро, а сега трудно могат да намерят прилично настаняване за 1000 евро. Това са необичайни скокове на цените“, каза още служителят от агенция за недвижими имоти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА