Открийте ни и в

България

МЗ: Ваксинираните в социалните домове в България са малко

Затова продължават епидемичните взривове

публикувано

на

Сн.: БТА

Обхватът на ваксинация в социалните домове е нисък, необходимо е да се предостави обстойна и достоверна информация за ваксините срещу COVID-19 на персонала и настанените в социални домове.

За това е настоял министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в писмо до заместник-председателя по икономическите и социални политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Писмо е изпратено и до директорите на регионалните здравни инспекции.

Към 14 юни 2021 г. 7381 лица от персонала на социалните домове са били ваксинирани срещу COVID-19, от които 3422 са с поставена втора доза. 10 086 са ваксинираните от настанените в домовете, като 4632 са със завършен ваксинационен цикъл.

Същевременно продължава регистрирането на епидемични взривове от COVID-19 в тези места, а проведените епидемиологични проучвания показват, че инфекцията се внася най-често от неваксиниран персонал.

Затова е изключително важно да бъде предоставена достоверна информация за значимостта на заболяването и възможностите за профилактика чрез имунизация, е отбелязал в писмото си министър Кацаров.

Заради зачестилите случаи на заразени в социални домове е необходимо регионалните здравни инспекции да извършват насочен контрол по спазване на противоепидемичните мерки в социалните домове, както и инструктаж за незабавно информиране при поява на клинични оплаквания и поведение при потвърден случай на COVID-19, е подчертал министър Кацаров.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено