Открийте ни и в

Здравеопазване

МЗ пусна мобилно приложение за пациентско досие

Чрез това мобилно приложение пациентът ще вижда цялата информация за прегледите и изследванията, изписаните му медиакменти и ще може да получава медикаменти в аптеката чрез баркод от телефона му

публикувано

на

МЗ пусна мобилно приложение за пациентско досие

Мобилното приложение за електронно пациентско досие вече е факт.

Радвам се, че парньорите ни от “Информационно обслужване” да го ремонстрират.

По този начин всеки здравноосигурен пациент ще може с това досие да проверява резултатите от прегледите си, изследвания, от предписаните му медицинските му медикаменти и лекарства, което ще бдъе налично и достъпно във всеки един момент.

Това каза министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на официалното представяне на приложението “еЗдраве”.

По този начин повишаваме контрола на пациентите към системата и над собствените им медицински данни.

Досега достапът до пациентското досие се осъществява чрез електронния подпис, защото по този начин осигуряваме най-високо ниво на сигурност на личните и медицинските данни.

На следващ етап ще се постраем това да се случва с електронна идентификация, с облачни подписи и ще се осигугряват и други възможности. Чрез това мобилно приложение пациентът ще вижда цялата информация за прегледите и изследванията, изписаните му медиакменти и ще може да получава медикаменти в аптеката чрез баркод от телефона му. По този начин ще се разчита и рецептата му, отбеляза д-р Меджидиев.

Деца ядат стиропор и тапети, за да оцелеят в къща на ужасите (СНИМКИ)

По думите му остава в сила и хартиената рецепта, която е по-достъпна за хора в по-отдалечени райони и такива, които нямат възможност в момента да изпишат тааква електронна рецепта.

И добави, че това е възможност всички пациенти да бъдат обслужвани качествено.

Мъртвородено бебе проплака на път за гробищата (ВИДЕО)

Имаше критики към нас, че сме спирали електронизацията и дигитализацията. Няма никакво основание това да се коментира. Всяка една хартиена рецепта попадайки в аптеката, фармацевтът изпълянвайки я – въведжда медикамента в електронното досие. И тази рецепта става електронна.

Нашият кабинет възложи разработването на “Информационно обслужване” мобилно приложение и на елетронната рецепта.

Имаме уверението, че до средата на ноември и тя ще бъде готова, добави още здравният министър.

По време на пресконференцията бе демонстрирано електронното пациентско досие, което ще доведе до електронизация в здравеопазването.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено