Открийте ни и в

СВЯТ

Мианмар: Военният режим удължава извънредното положение до февруари 2023 г.

77-годишната Аун Сан Су Чи, арестувана по време на преврата, изправена пред общо 150 г. затвор

публикувано

на

Военният режим удължи с допълнителни шест месеца извънредното положение, наложено в Мианмар след военния преврат от 1 февруари 2021 г., съобщиха днес официални медии.

Лидерът на хунтата Мин Аунг Хлаинг, който е на власт след преврата, е помолил членовете на военното правителство да го „задържат още шест месеца“ до февруари 2023 г. според Global New Light of Myanmar.

Единадесетте членове на Съвета за национална отбрана и сигурност “подкрепиха предложението единодушно”, се добавя в дописката на вестника.

Хунтата обяви извънредно положение, което й дава абсолютни правомощия, след преврата през 2021 г., който свали правителството на Аун Сан Су Чи.

Военните оправдаха преврата, като се позоваха на масова измама срещу тях на изборите, спечелени от партията на Аун Сан Су Чи, Националната лига за демокрация (NLD), през ноември 2020 г. Те обещаха нови избори да се проведат до една година.

Наблюдателите на изборите съобщиха, че няма доказателства за измама на изборите през 2020 г.

Докато страната е затънала в гражданска война, той повтори този ангажимент и увери, че извънредното положение ще бъде отменено преди август 2023 г.

В реч тази сутрин Мин Аунг Хлаинг не спомена дата. Той каза, че Мианмар трябва отново да стане “мирна и стабилна” страна, за да се проведат избори.

Генералът се позова и на “реформата” на избирателната система, замяната на мажоритарната система, която е в полза на ЕСА, с по-пропорционална.

Военната хунта на Мианмар, често обвинявана в жестокости, продължава кървавите си репресии срещу опонентите си, при които повече от 2000 цивилни бяха убити и повече от 15 000 арестувани, според неправителствената организация Асоциация за подпомагане на политическите затворници.

77-годишната Аун Сан Су Чи, която получи Нобелова награда за мир през 1991 г., беше арестувана по време на преврата и е изправена пред съда по различни обвинения, което може да означава, че е изправена пред общо 150 години затвор.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено