Открийте ни и в

Коронавирусът

Милиони безработни остават без финансови помощи в САЩ

Две важни програми за обезщетения за безработица приключиха в понеделник

публикувано

на

Сн.: Архив

Милиони безработни американски граждани загубиха обезщетенията си за безработица в понеделник, след като останаха само няколко програми за икономическа подкрепа за тези, които все още са засегнати финансово от пандемията от коронавирус.

Две важни програми приключиха в понеделник. Едната предоставяше помощ за безработица на самостоятелно заети и концертни работници, а друга даваше обезщетения на тези, които са били безработни повече от шест месеца.

Освен това седмичното допълнително обезщетение за безработица от администрацията на Байдън също изтече в понеделник.

Смята се, че приблизително 8,9 милиона американски граждани ще загубят всички или някои от тези помощи.

Докато Белият дом насърчава щатите да продължават да плащат 300 долара седмично обезщетение, като използват пари от стимулиращите сметки, нито един щат не е взел решение да го направи. Много щати дори се отказаха от федералната програма по-рано, след като някои фирми се оплакаха, че не могат да намерят достатъчно хора, които да наемат.

Данните показват минимални икономически ползи от спирането на помощта в началото на тези щати.

Молбите за обезщетения за безработица в САЩ достигнаха ново дъно

Икономистите Питър Маккрори и Даниел Силвър от JPMorgan установиха „нулева корелация“ между растежа на работните места и решенията на щата за отказ от федералната помощ за безработица, поне досега. Икономист от Колумбийския университет Кайл Кумбс откри само минимални ползи.

Приблизително 650 милиарда долара, според надпартийния комитет за отговорен федерален бюджет, издържат милиони американци, които са загубили работата си по своя вина.

Банковата индустрия до голяма степен приписва малкото неизпълнения по заеми през последните 18 месеца на усилията на правителството за облекчаване.

„Краят на пандемичните обезщетения за безработица ще бъде рязък удар за милиони американци, които няма да си намерят работа навреме за този произволен край на помощта“, обаче се казва в доклад на Андрю Щетнър от фондация Century.

Краят на тези програми идва в момент, когато икономиката на САЩ се възстановява от пандемията, но със значителни пропуски. Министерството на труда обяви, че все още има 5,7 милиона по-малко работни места, отколкото преди пандемията. Ведомството също така изчисли миналия месец, че има около 10 милиона работни места.

Тези обезщетения също приключват по-рано, отколкото по време на предишната криза при Голямата рецесия. Тогава финансовата подкрепа за безработни в различни форми беше удължена от началото на рецесията през 2008-2009 г. чак до 2013 г. Когато тези обезщетения най-накрая приключиха, само 1,3 милиона души все още получаваха помощи.

Американците, които все още изпитват финансови затруднения в пандемията, ще намерят по-малка част от програмите за социална подкрепа, както на държавно ниво, така и чрез федералното правителство. Белият дом одобри миналия месец 25% увеличение на помощта за купони за храна, известни още като обезщетения за SNAP. Това увеличение ще продължи за неопределено време за тези 42,7 милиона американци, които получават такива плащания.

Докато федералният мораториум за изгонване е изтекъл, приблизително десетина щата, всички контролирани от демократите, са удължили своите мораториуми, включително Калифорния, Ню Йорк, Вашингтон, Илинойс и Минесота. Мораториумът за изгонване на Ню Йорк беше удължен до 15 януари.

В опит да върнат хората на работа: Спират предсрочно федералните обезщетения за безработица в 4 щата

Администрацията на Байдън също настоя за рестартиране на федералните плащания на студентски заеми до януари. Те трябваше да се рестартират този месец.

Безработните под шест месеца все още ще могат да получават обезщетенията си, но сумата ще падне обратно до нивото, което всеки щат изплаща. Средния седмичен чек е приблизително 387 долара, според Центъра за бюджетни и политически приоритети, но варира значително в зависимост от конкретния щат.

Но никоя от тези програми няма да има гъвкавост или пряко въздействие, тъй като обезщетенията за безработица се изплащат директно на безработни американци, пишат икономистите от JPMorgan. Те казват, че загубата на обезщетения може да доведе до загуба на работни места, която потенциално би могла да компенсира всяко от печалбите от работни места, постигнати с възстановяването на икономиката.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Нагорещено до червено: Зеленият сертификат в България

Въвеждането му отприщи протести, но и вълна от желаещи да се ваксинират

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Решението на правителството в България да въведе зелен сертификат като пропуск за заведения, театри, кина, молове и всички дейности на закрито отприщи недоволство и протести, но и вълна от желаещи да се ваксинират. Поляризирането ескалира и след като кабинетът обяви, че всички деца остават вкъщи за дистанционно обучение. А заради нарастващото напрежение президентът Румен Радев свика спешно назначеното от него правителство и го разкритикува заради въведените без предупреждение мерки.

 Какво породиха те?

Рекорден брой зелени сертификати бяха изтеглени само за час в понеделник. 24 723 документа са били свалени от 9.00 до 10.00 часа, а за часовете от началото на деня техният брой е надхвърлил 60 000, съобщиха от „Информационно обслужване“, които поддържат системата. Рекордът беше провокиран донякъде от компромис от страна на властите, които разрешиха документът да бъде издаван и на онези, които са преболедували с положителен антигенен тест. Отстъплението обаче си има цена, защото притежателите на този вид „зелен сертификат“ ще могат да го използват само в България. В чужбина неговият QR код ще е невалиден.

Междувременно броят на ваксинираните рязко се увеличи, като наближи рекорда от 32 500 имунизирани за ден от май. За два дни се ваксинираха над 40 000 души. Много от хората признавават, че се имунизират, защото работодателят изисква това от тях, а те не искат да изгубят хляба си.

Дълги опашки се извиха и за тестове – от медицински работници пред болниците до служители и посетители пред моловете. Пощадени от задължението да имат зелен сертификат се оказаха само учителите, а това, че много малко от тях не са имунизирани, доведе и до затварянето на училищата. Децата в много райони на страната отново се върнаха вкъщи за онлайн часове. А това се превърна в отделен

фронт на напрежение

Много родители показаха публично недоволството си, а не малко от тях подадоха жалба в съда срещу дистанционното обучение. За да тушират възмущението, властите обявиха, че спешно ще закупят тестове, щадящи детското здраве, за да могат учениците от 1 до 4 клас да се върнат в училище.

И всичко това се случва на фона на продължаващата тенденция България да е на едно от първите места по смъртност от коронавирус в света. Болниците в страната отново са препълнени и да се намери място в тях става все по-трудно. Данните от Единния информационен портал показват, че 93,53% от починалите през изминалите 14 дни не са били имунизирани срещу COVID-19. Успехи във ваксинацията не бяха постигнати нито през петте месеца управление на ГЕРБ, нито през петте месеца на служебното правителство, а липсата на смислена комуникационна кампания е видна за всички. А заради изключително тревожната ситуация здравният министър Стойчо Кацаров призна, че се обмисля вариант, ако броят на болните не спре да расте, част от тях да се изпращат за лечение в чужбина.

По данни на американския университет „Джонс Хопкинс“ от началото на пандемията до 24 октомври в България са починали 23 033 души. За същия период броят на жертвите на вируса в 10-милионна Португалия е 18 219, като там вече са ваксинирани 80% от населението.


Сертификатът от САЩ и Канада важи и в Родината

 Документът, който удостоверява ваксинация в САЩ и Канада, важи и за България. От здравното министерство припомниха пред BG VOICE, че със заповед от 27 август тази година страната приравнява на валиден цифров COVID сертификат за ваксинация всеки документ за завършен ваксинационен курс срещу заразата.

Единственото условие е в него да се съдържат имената на ваксинирания на латиница, датата на раждане, дата на която е поставена последната получена доза ваксина, пореден номер на дозата, както и общият брой дози при ваксини, които се поставят двукратно. Освен това документът трябва да съдържа и търговското наименование на поставената ваксина, държавата, в която сертификатът е издаден, и наименованието на издаващия компетентен орган.

Това означава, че сертификатите, издадени от американските или от канадските власти, са аналогични на документ на европейския цифров сертификат и важат в България.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

СЗО срещу COVID сертификата при пътуване

Причината е неравномерното разпространение на ваксините в световен мащаб.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Световната здравна организация се обяви против въвеждането на задължението за COVID сертификат при всички международни пътувания. Според Комитета за извънредни ситуации на организацията това би ограничило достъпа в световен мащаб заради несправедливото разпределение на ваксините.

В изявлението на комитета се казва, че въпреки засиленото използване на ваксини и терапевтични средства за борба с COVID-19, пандемията далеч не е приключила и остава извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международно значение.

Декларацията беше направена след деветото задължително тримесечно заседание на комитета относно пандемията COVID-19, откакто тя се появи в началото на 2020 г.

СЗО призовава държавите да обмислят основан на риска подход за улесняване на международните пътувания, като отменят или променят мерки, като например изисквания за тестване и карантина, когато това е уместно, следвайки насоките на СЗО.

Комитетът изрази също така загриженост относно предизвикателствата, пред които е изправен африканският регион при реакцията на пандемията от COVID-19. Сред тях са достъпът до достатъчно ваксини, диагностични и терапевтични средства и събирането, анализирането и докладването на епидемиологични и качествени лабораторни данни, включително данни от геномно секвениране, необходими за наблюдение на развитието на пандемията COVID-19.

Реакцията идва на фона на новината, че от 8 ноември за САЩ ще могат да пътуват само онези, които са напълно ваксинирани.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Австралийците отново ще могат да пътуват в чужбина, но само с ваксина

Неваксинирани пътници все още се нуждаят от специално разрешение за пътуване

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Австралия потвърди, че ще отмени от 1 ноември забраната следващата седмица, която не позволяваше на гражданите й да пътуват в чужбина без специално разрешение.

Австралийците прекараха 19 месеца под едно от най-строгите правила за пътуване в света, за да се опитат да спрат разпространението на пандемията на коронавирус.

Те трябва да бъдат ваксинирани, преди да напуснат страната.

От 1 ноември хората вече няма да имат нужда от специално разрешение за напускане на страната, при условие че са напълно ваксинирани. Засега това се отнася само за австралийците, но скоро ще бъдат облекчени и някои от правилата за чужденци, казаха от правителството.

„Преди края на годината очакваме, че ще можем да приемем напълно ваксинирани работници и международни студенти“, каза вътрешният министър Карън Андрюс.

Премиерът Скот Морисън приветства обявеното отваряне на границата, като каза, че е време австралийците да си върнат живота.

В момента тези, които напускат Австралия, която има повече от 160 000 заразени с коронавирус и 1653 смъртни случая, могат да направят това само в изключителни случаи. Влизането в страната също е разрешено само по изключение и има максимален брой за тези, които могат да влязат в Австралия.

Австралийците под 12-годишна възраст ще бъдат освободени от ваксинация за пътуване, а други неваксинирани пътници все още се нуждаят от специално разрешение и трябва да бъдат поставени под карантина в определени хотели 14 дни след завръщането си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА