Открийте ни и в

Имиграционни новини

Милиони хора може да не дочакат одобрение за зелена карта

Безпрецедентният наплив от молби и закъсненията в обработката, дължащи се на пандемията, причиниха натрупване на милиони необработени визи

публикувано

на

Милиони хора може да не дочакат одобрение за зелена карта
Сн.: USCIS

COVID пандемията доведе до безпрецедентни закъснения при обработката на милиони визи, разрешителни за работа, зелени карти и петиции за натурализация, както и случаи, отлежаващи в имиграционните съдилища.

Въпреки че закъсненията са отличителен белег на всеки бюрократичен процес, в контекста на имиграцията човешката цена може да бъде огромна. Едно проучване на Cato Institute изчислява, че 1,6 милиона души ще умрат, преди да успеят да дойдат законно в САЩ.

Висящите заявления в службите за гражданство и имиграция на САЩ са се увеличили с една трета от началото на пандемията, достигайки близо 8,6 милиона през март. Имиграционните съдилища имат

1,8 милиона висящи дела

което е с 25 процента повече от началото на фискалната година.

Закъсненията пречат и на работодателите да наемат служители, необходими за запълване на недостига от близо 5 милиона работници.

Говорителят на Министерството на труда Моника Верийн каза, че исканията за сезонни селскостопански работници и други временни позиции са се увеличили, но бюджетните кредити на Конгреса не са в крак с търсенето.

Тъй като консулствата на САЩ бяха отворени отново след затварянето на пандемията, времето за изчакване за получаване на визи скочи рязко. Държавният департамент съобщи миналия месец, че близо 410 000 кандидати за имигрантски визи, чиито случаи иначе са завършени, все още нямат насрочено интервю. Това е в сравнение със средно 61 000 кандидати, които са били в същата позиция през 2019 г.

Времето за изчакване за интервюта за виза сега варира значително в различните консулства. Туристите и пътуващите по работа чакат

средно 247 дни

спрямо само 17 дни преди пандемията.

Конгресът разрешава до 675 хиляди зелени карти всяка година, повечето от тях запазени за членове на семействата на граждани или жители на САЩ. Законът позволява всички зелени карти, спонсорирани от семейството, които не са били предоставени за една година, да се прехвърлят в следващата година, преди да бъдат обявени за невалидни. Миналата фискална година федералното правителство не успя да издаде близо 67 хил. налични зелени карти, преди да изтекат на 30 септември. Обработката на имигрантски визи е намаляла с 23 процента спрямо пика си през юли 2021 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено