Открийте ни и в

България

Минеков: Ще имаме изисквания, ако Халите станат хипермаркет

Минеков коментира, че темата за превръщането на Софийските хали в хипермаркет не е от компетентността на Министерството на културата

публикувано

на

Сн: БТА

Министърът на културата Велислав Минеков отговори на въпроси на граждани и медии на живо във Facebook страницата на Министерския съвет.

Диалогът онлайн е по инициатива на служебното правителство, започнала преди седмица с рубриката „Властта говори! Открито“.

Минеков коментира, че темата за превръщането на Софийските хали в хипермаркет не е от компетентността на Министерството на културата. Той обясни, че новите собственици на Халите са представили идеята си преди 2-3 години и няма обяснение защо не е проведено обществено обсъждане:

Янаки Стоилов: ВСС изнесе щита за защита на Гешев на много предна фаза

„Кой какво ще върши в собствения си имот е негова работа, но ако това трябва да стане, наистина Халите имат нужда от огромен ремонт и реставрация, така че ние ще държим на това, ще държим да се запази изцяло фасадата, ще държим да се възстанови вътрешната конструкция, забравения фонтан вътре, който е част от стойността“, категоричен е той.

Междувременно фирмата, която планира да разположи хипермаркет в Централни хали в София, представи инвестиционно намерение. С уточнението, че към момента не е собственик на Централни хали, компанията планира да реконструира, реставрира и поддържа сградата – паметник на културата. Фирмата подчертава, че няма да брандира сградата и да я превърне в стандартен магазин, както и че ще запази името Централни хали.

Минеков съобщи също, че се подготвя нова методика за избор на директори на културни ведомства: театри, оркестри, опери и така нататък.

„Пожелах да видя всички последни конкурси. Тук министърът е възможно да избере подходящия човек при тази методика. Подходящият може да не е особено кадърен и достоен за това място, но той ще му бъде верен. Но това води до щета и е масово. Необясними са комисиите за избор на директор. За съжаление вътре има буквално казано маргинални организации. Или всичко е направено в стил имитация на жури. Трябва да има нова система и освен това ограничение в мандатността“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА