Открийте ни и в

България

Министърът на финансите на САЩ не вдига телефона си на Кристалина Геoргиева

По-рано Георгиева е имала лесен достъп до Йелън

публикувано

на

Министърът на финансите на САЩ отказва да отвърне на обаждания на шефка на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, след като избухна скандал, пише “Блумбърг”.

Тъй като Георгиева бе обвинена по-рано този месец, че неправомерно се е намесвала в доклад на Световната банка в предишната си работа там, тя направила опити да разговаря с Джанет Йелън, но не е успяла, казаха запознати, говорейки при условие за анонимност.

Докладът на адвокатската кантора WilmerHale, поръчан от Световната банка, твърди, че Георгиева, която пое кормилото на МВФ през 2019 г., е притискала банковия персонал да повиши рейтинга на бизнес климата в Китай.

Американски сенатори поискаха отчет около скандала с Кристалина Георгиева

По-рано Георгиева е имала лесен достъп до Йелън, предвид близкия характер на многостранния ангажимент между МВФ и Министерството на финансите на САЩ.

Двете си говорили редовно по-рано тази година, тъй като САЩ и МВФ са работили по инициативи, включително планираното влагане на глобалните резерви от 650 милиарда долара.

САЩ са най-големият акционер както в МВФ, така и в Световната банка, а Министерството на финансите управлява тези взаимоотношения.

Говорителят на Министерството на финансите на САЩ Александра ЛаМана отказа да коментира контактите на Йелън с Георгиева. Говорител на МВФ също отказа коментар, както и говорителят на Георгиева.

“Доверието в МВФ очевидно е увредено”, казва Тимъти Аш, стратег в BlueBay Asset Management в Лондон и ветеран анализатор на развиващите се пазари. Той каза, че Георгиева трябва да се оттегли, докато разследванията приключат.

Представител на Министерството на финансите заяви, че са прегледани твърденията за неправомерно поведение и ги намират за тревожни и сериозни. САЩ очакват оценката на МВФ.

Има ли планове Кристалина Георгиева да оглави БНБ след скандала?

Понастоящем комисията по етика на МВФ преглежда констатациите от доклада, поръчан от Световната банка.

“Както изяснихме, Министерството на финансите смята, че констатациите на доклада са сериозни и са наложили пълен преглед от страна на МВФ на ролята на управляващия директор в Доклада за правене на бизнес”, коментира ЛаМана от Министерството на финансите, като повтори изявление, направено по -рано този месец.

“Нашата основна отговорност е да поддържаме почтеността на международните финансови институции.”

Липсата на комуникация идва в навечерието на годишните срещи на МВФ и Световната банка, които се провеждат от 11 до 17 октомври.

Това са събиране на подписи за двете базирани във Вашингтон институции и се събират финансови министри и ръководители на централни банки от цял ​​свят.

Членовете и на двете партии в САЩ изразяват притеснения относно Георгиева. Докато няколко републикански депутати призоваха Министерството на финансите да разследва твърденията, двама видни демократи – председателят на Комитета за финансови услуги на Камарата на представителите Максин Уотърс и председателят на комисията по външни отношения на Сената Робърт Менендес също нарекоха твърденията обезпокоителни.

Георгиева отхвърли обвиненията за намеса в рейтинговия индекс на Световната банка Doing Business за Китай. Докладът, който Световната банка прекрати, след като при подготовката му бяха установени етични проблеми, бе използван от инвеститорите – и често се рекламира от правителствата – като показател за конкурентоспособност.

В писмо от три страници до шефа на комисията по етика на борда на МВФ от 21 септември Георгиева казва, че е изненадана от заключението на адвокатската кантора WilmerHale в доклад от 15 септември, че тя играе “ключова роля” в промените, свързани с класирането на Китай в доклада за 2018 г.

“Това просто не е вярно”, пише Георгиева.

Георгиева е получила подкрепа, включително от бившия главен икономист на Световната банка и Нобелов лауреат Джо Стиглиц.

МВФ обеща “задълбочен, обективен и навременен преглед” на обвиненията срещу Георгиева.

Миналата седмица, след като одитът на WilmerHale бе пуснат, Георгиева заяви, че не е съгласна с констатациите и обяснява на служителите на фонда, че е помолила персонала да проверява двойно или тройно данните, но никога да не променят крайното им послание.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА