Открийте ни и в

България

Министър Лорер: До седмица обявяваме антиинфлационни мерки за 2 милиарда лева

Той призова за намаляване на напрежението в разговорите с работодателите

публикувано

на

Даниел Лорер

До седмицата правителството ще обяви пакет с антиинфлационни мерки в размер на 2 милиарда лева. Това стана ясно от изказване на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, където откри бизнес форум с представители на над 50 компании от региона.

“С тези мерки ще подпомогнем най-засегнатите слоеве от обществото и бизнеса”, изтъкна той.

По думите му в пакета има както социални мерки за пенсионери и за подпомагане на семействата с деца, така и мерки за бизнеса по отношение на акцизи и ДДС.

„Ще продължим да работим за увеличаване на икономическия растеж, а оттам и на заплатите. Дотук успяхме да вдигнем доходите на учители, лекари, индексирахме пенсиите”, подчерта министърът.

Той допълни, че България е сред лидерите в ЕС по ръст на индустриалното производство през март.

„Износът също е рекорден. Работата на държавата е да подпомага там където са най-слабите и уязвими български граждани”, каза той.

Относно обявените протести на работодателите за следващата седмица Лорер подчерта, че диалогът трябва да продължи до постигане на съгласие като основен фактор за това ще бъде “намалянето на тона на напрежение”.

“Ние искаме да подпомогнем българския бизнес, но трябва да внимаваме и за бюджета”, подчерта министърът на иновациите и растежа.

По думите му разходите за държавата също трябва да бъдат приемливи, а дали тези мерки ще се финансират от енергийните дружества и техните печалби е въпрос, който предстои да бъде доуточнен. Лорер бе категоричен, че опитите на правителството са насочени към това да се потуши кризата, създадена от факта, че Путин спря газа за България едностранно.

По време на форума той посочи, че близо половин милиард безвъзмездни средства са осигурени дотук по оперативните програми от министерството, за да се подкрепят малките и средни предприятия в страната.

“Българският бизнес може да кандидатства по грантова процедура в размер на 140 млн. лв. за енергийна ефективност”, заяви Лорер и допълни , че през лятото ще стартира и първата процедура със средства по Плана за възстановяване и устойчивост за технологична модернизация в предприятията за още 260 млн. лв.

Специално за Плевен министърът на иновациите обяви, че се работи активно по привличане на нов инвеститор от аутомотив сектора, който има интерес да открие производство и да разкрие нови 700 работни места.

Пред местния бизнес бяха представени мерките, изпълнявани от Министерството на иновациите и растежа за подкрепа и насърчаване на иновациите и инвестициите, както и финансовите инструменти в подкрепа на предприемачеството и бизнеса през Фонда на фондовете и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА