Открийте ни и в

България

Министър Сербезова: Възможна е нова COVID-вълна през есента

публикувано

на

министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова

Водещи експерти от цял свят предупреждават, че може би ще има нова COVID-вълна през есента. Независимо дали това ще се случи или не, ние сме длъжни да направим всичко възможно за уязвимите групи, така че те да бъдат ваксинирани, заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на откриването на програма на Българския Червен кръст за разширяване на ваксинационния обхват в страната и подпомагане на най-засегнатите от вируса общности.

Сербезова бе категорична, че темата за ваксините срещу COVID-19 трябва да бъде поддържана в обществото.

Вирусът не си е тръгнал, предупреди министърът и припомни, че от 1 април вече не живеем в ситуация на извънредна епидемична обстановка, макар коронавирусната инфекция да е все още тук. Сега е времето да сме отговорни, призова Сербезова.

Хапчето срещу коронавирус вече е широкодостъпно в района на Чикаго, но няма интерес

Проф. Сербезова припомни, че преди по-малко от месец Министерството на здравеопазването стартира кампанията „+ мен“ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19:

„Това, върху което ние поставихме акцент, е да съберем на едно място цялата налична информация за ваксините, поднесена на българските граждани на разбираем език. Чрез кампанията популяризираме мненията на водещи медицински специалисти за приложението на ваксините при хора с различни видове заболявания. В рамките на кампанията „+ мен“ организирахме и редица дискусии за ползите от ваксините сред работещи в центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна, общопрактикуващи лекари, здравни медиатори“.

Министърът на здравеопазването подчерта, че БЧК винаги има партньор в лицето на МЗ и изрази надежда съвместните усилия за насърчаване на ваксинационния процес срещу COVID-19 в страната да дадат добър резултат.

Първи жертви на коронавируса в Шанхай

„Ключова е работата с уязвимите групи от обществото и вярвам, че предвидените в двете кампании мерки ще убедят повече български граждани да се защитят от тежкото протичане на вируса“, допълни проф. Сербезова.

Дейностите на програмата, разработена от БЧК и финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП), ще бъдат адаптирани и съобразени с усложнената ситуация във връзка с конфликта в Украйна и необходимостта от подпомагане на нови уязвими общности.

Проф. Сербезова припомни, че Министерството на здравеопазването разработи Национална програма за ваксиниране на украински граждани срещу COVID-19, на които е предоставена временна закрила в Република България и подчерта: „Това е изключително важно, тъй като непредприемането на подходящи мерки в подходящия момент представлява проблем и заплаха за общественото здраве, които ние сме длъжни да намалим“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА