Открийте ни и в

България

Министър Стоянов: Няма заплаха от въвличане на България във война

Димитър Стоянов посочи, че граждани, които са в Русия и са с българско и с руско гражданство, реално подлежат на мобилизация

публикувано

на

Испански самолети пристигат в България за съвместна мисия

Няма промяна в обстановката. Преки заплахи за националната сигурност и опасност от въвличане на България в този конфликт няма. Това каза отново служебният министър на отбраната Димитър Стоянов преди началото на Съвета по сигурността, свикан от служебния министър-председател Гълъб Донев по повод ескалацията на войната в Украйна след обявената частична военна мобилизация в Русия и провеждането на референдуми в четири украински района за присъединяване към Русия.

„Всяка една промяна в геополитическата обстановка води до съответните притеснения. Ако има обрат, ще дойде от мобилизацията, но много важно е колко човека ще бъдат мобилизирани. Ако са 300 000, не очаквам съществен обрат“, коментира министър Стоянов. Нека да изчакаме и да видим, добави той.

На въпрос за евентуална мобилизация на граждани с руско и българско гражданство, Димитър Стоянов посочи, че граждани, които са в Русия и са с българско и с руско гражданство, реално подлежат на мобилизация и могат да бъдат мобилизирани.

ЦИК свали имунитета на дрогиран кандидат-депутат

В отговор на въпрос Стоянов посочи, че към момента няма промяна в ситуацията в Черно море – линиите на комуникации работят, отворени са, единственият риск, който продължава да съществува, е от свободно плаващи мини, друг в момента няма.

В коментар за срещата си с посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко, министър Стоянов каза, че в разговора отново е бил повдигнат въпросът за предоставяне на конкретен вид въоръжение на Украйна.

“Отговорът ми беше кратък и ясен – има решение на парламента, ние няма как да го погазим”, каза Стоянов, но отказа да уточни какво въоръжение иска украинската страна, само посочи, че става въпрос за тежко въоръжение, не леко стрелково, нито боеприпаси.

“Позицията ми е, че тежко въоръжение, докато аз съм министър, няма как да дам, и докато няма и промяна в позицията на парламента”, каза Димитър Стоянов.

"В памет на жертвите": Глиги заля руското посолство с червена боя (ВИДЕО)

Пряка военна заплаха към настоящия момент към България няма, предприели сме всички мерки в национален и в коалиционен мащаб, каза също началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и добави, че на този етап те са напълно адекватни.

“Продължаваме изпълнението на задачите, от началото на годината с по-голямо напрежение в редица мероприятия – най-вече по усилване на охрана, наблюдение, ранно предупреждение”, посочи той.

Адмирал Ефтимов заяви, че военослужещите се отнасят много отговорно и професионално, но добави, че това е и въпрос на ресурс и затова трябва да се мисли дългосрочно.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено