Открийте ни и в

България

Министър Стоянов: Съседите се въоръжават, ние изоставаме

В момента българската армия притежава необходимия личен състав и техника, но тя е остаряла

публикувано

на

Министърът на отбраната Димитър Стоянов

Армията се нуждае от порядъка на 6 до 8 млрд., за да бъде модернизирана, каза в телевизионна изява служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той предупреди, че България изостава с превъоръжаването.

„Нашите съседи активно се въоръжават, ние изоставаме в този процес. Затова и моят приоритет е модернизация на българската армия. Затова считам, че е необходимо тези средства да бъдат дадени“, каза Стоянов.

В момента българската армия притежава необходимия личен състав и техника, допълни министърът. По думите му обаче тази техника е морално остаряла.

ДАНС влезе в "Кинтекс", изземват документи

„Тя е от 80-те години, даже някъде по-стара, и между нас и нашите съюзници има технологична пропаст. Това е огромна пропаст, бих казал. Тази пропаст по един или друг начин трябва да бъде запълнена. Не може да се очаква тя да бъде запълнена само със съюзни ангажименти”, предупреди министърът.

Офертата за новите 8 самолета F-16 е един изключително сложен документ, обемен, и трябва много внимателно да бъде прегледан и прецизиран, обясни Димитър Стоянов.

“Враг съм на безхаберието в българската армия, не на F-16” – каза министърът=

Пред очите на децата си: Жена почина по време на полет

Стоянов подчерта, че има сключен договор за 8 F-16. По думите му  “ако не вземем втората осмица, няма да имаме даже състав на ескадрила“.

„Такъв преглед на тази оферта беше направен от предходното правителство съвместно с Военновъздушни сили. Това, което ни предстои на нас, е да подготвим проект за инвестиционен разход, който трябва да бъде приет от Министерски съвет, с решение на Министерски съвет, след което трябва да бъде внесен в Народното събрание след конституирането му. Там също да бъде гласуван. И продължаваме нататък с предложение за договор, което трябва да мине по същия път – през Министерски съвет и след това през Народното събрание. Това е процесът, който трябва да бъде извървян, и няма как да бъде да бъде пропуснат. Затова и отчитайки кога са изборите, кога може да бъде конституирано Народното събрание, кога ще бъдат създадени комисиите, предложих да бъде удължена офертата до 15 декември 2022 година“, отбеляза министърът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено