Открийте ни и в

Български истории

Мисията възможна: Ежемесечен български базар в Монреал

публикувано

на

Българите в Монреал направиха това, което за съжаление не можа да се осъществи в други градове на Америка и Канада – да, има, ако не постоянен, то месечен или седмичен базар с български стоки.

Ана Христова е основният организатор на базарите в Монреал, които се провеждат в края на всеки месец вече повече от година и половина. Състоят се в българската църква „Св. Иван Рилски“ в Монреал. „Посещаемостта е голяма – достига до 200 и повече души“, казва Ана и добавя, че събитието е чакано с нетърпение от много наши сънародници там.

Ще признават работния стаж от България в Квебек

„Правим базара в подземния етаж на църквата, където има зала за събирания“, казва Ана. „Запазвам залата за последната неделя на месеца, като по този начин подпомагаме църквата. Църковното настоятелство, в името на Весела Димитрова, много ми помогна в началото с различни съвети. Но основно аз намирам производителите и призовавам потенциалните посетители по различни начини, включително и по фейсбук, да дойдат и

да разгледат какво се предлага

 Църквата съдейства, като праща съобщения за пазара до имейлите на записалите се членове“.

Брошура за базара

Брошура за базара

Идеята за базарите дошла, след като Ана забелязала сред приятелите и познатите си българки, които имат някакъв талант, че разполагат с готови продукти, които биха могли да продадат за допълнителен доход в семейството. Самата Ана, като собственик на малък бизнес за продажба на етерични масла и натурална козметика, вече търсила по-голяма общност, където да представи продуктите си, и окуражила другите около нея да добият повече смелост, а оттам и да участват в базар. За късмет, по това време Ана видяла и обява на църквата за отдаване под наем на залата към нея.

Първият базар за наши стоки в Монреал става факт през февруари 2018 г. „Отраз дойдоха 200 души и 30 малки български фирми. Видя се, че хората търсят такова събитие, хареса им и оттогава го правим всеки месец“, разказва Ана. „Впоследствие базарът израсна като едно средище на българите – хората идват не само да подкрепят малкия бизнес, да си купят вкусотии като

банички, милинки, торти и боза,

но и да се срещнат с други сънародници, да запалят свещ, да бъдат заедно и да си помагат“, добавя тя.

Последният базар през септември

На последните два базара са дошли представители от Торонто – една българка, която тъче шалове, и друга, която рисува картини и прави бижута. „Възхищавам им се. Те пътуват 4-5 часа с кола в едната посока. Даже ме помолиха да организирам базар в Торонто. Аз първо се съгласих. Mного ми хареса идеята, но към този момент не съм го реализирала. Може би ще опитам напролет”, споделя българката.

Редовно на базара в Монреал участват около 20 представители. Досегашните изложители са много интересни – производители на кожени колани, чанти и калъфи за ножове, на хляб от квас и български лимец, на вегански сладкиши и торти без глутен, на гъби и мед. Имало е също бижута с бродирани шевици на участници от България, които са пратили свои екземпляри чак до Монреал.

Бижута с български шевици на базара в Монреал

Участвала е и жена от Канада, която пък бродира шевици върху чанти. Друга жена редовно излага плетивата си. Своя маса е имала и българка от Отава, автор на книга за личностно развитие, както и писателката от Монреал Невена Митрополитска, която е представила последния си психологически трилър „Дарът“. Млади участници също са проявили интерес към събитието – една тийнейджърка е продавала ръчно изработени картички за благотворителна цел, а друга е демострирала бижута. Последния път се е престрашил да дойде и

производител на луканки и суджуци,

 който е бил хит заедно с милинките, баничките и бозата. Разбира се, редовно участва и Ана със своите етерични масла и биокозметика.

Производител на кожени изделия на базара в Монреал

Тя също така е организирала няколко пъти и интернационален базар, на който са участвали руснаци, украинци, бразилци, канадци и други. Ана казва, че напоследък много от българите започват да водят свои приятели от други общности, на които базарът много им харесва.

Следващите български базари ще се състоят на 27 октомври и на 24 ноември. Ана е поканила за участие и българка с дърворезба, а също и продължава да издирва други българи с таланти или малък бизнес, които да покажат нещо ново и интересно.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено