Открийте ни и в

Любопитно

Историческа мисия: НАСА успешно “репетира” спасяване на Земята от космически сблъсък

Филми като Armageddon, Deep Impact и Dont look up направиха много силно впечатление и накараха много да осъзнаят каква огромна опасност съществува

публикувано

на

Филми като Armageddon, Deep Impact и Dont look up направиха много силно впечатление, когато завладяха кината по цял свят, и накараха много хора да осъзнаят каква огромна опасност съществува много отвъд рутината на тяхното ежедневие – сблъсък с космически тяло. През годините са обсъждани различни начини това да бъде предотвратено и сега космическата агенция на САЩ НАСА предприе реална стъпка към проверка на способностите си да спаси планетата от такова събитие, което може да предизвика глобална катастрофа по-страшна от ядрена война. Първата фаза бе успешна – сондата на НАСА улучи целта на огромно разстояние.

Агенцията проведе тест за “планетарна отбрана”, който трябва да направи по-добра защита на човечеството срещу потенциална бъдеща заплаха. Мисията DART стартира миналия ноември от Калифорния.

След десет месеца пътуване и изминати над 7 милиона мили (11 млн. км) сондата  в 23:14 часа по Гринуич удари астероида Диморфос (Диморф) със скорост над 20 000 километра в час.

Какво представлява мисията

Сондата DART е не по-голяма от автомобил, а целта й е с диаметър около 160 метра (половината от височината на Айфеловата кула).

Място за паника няма. Астероидът Диморфос по никакъв начин не представлява заплаха за Земята: в най-близката си точка орбитата му около Слънцето е на седем милиона километра от нас. Тестът обаче е важно да бъде направен, преди “човечеството да открие реална необходимост”, казва Андреа Райли, ръководител на мисията.

Телескопът James Webb на НАСА направи първата си снимка на екзопланета

Моментът на сблъсъка бе проследен на живо във видеоканала на американската космическа агенция. Сценарият не предвижда унищожаване на астероида, а само лек тласък. Техниката се нарича кинетичен удар.

Астероидът Диморфос

Диморфос всъщност е спътник на по-голям астероид – Дидимос (Дидим) с диаметър 780 метра, около който обикаля за 11 часа и 55 минути. Целта е да се съкрати орбитата на Диморфос около Дидимос с около десет минути. Тази промяна може да бъде измерена с телескопи от Земята, като се наблюдава изменението в яркостта при преминаването на малкия астероид пред големия.

Българи зад мегаракетата на НАСА, която трябваше да кацне на Луната

Целта може да изглежда скромна, но тази демонстрация е от решаващо значение за бъдещето. Важното при този тест е да се разбере по-добре как ще реагира Диморфос, представител на група от доста често срещани астероиди, чийто точен състав не е известен. Ефектът от удара до голяма степен ще зависи от неговата порьозност, т.е. дали е повече или по-малко компактен. Събитието ще бъде наблюдавано и от космическите телескопи “Хъбъл” и “Джеймс Уеб”, които би трябвало да успеят да открият ярък облак прах.

През 2024 г. трябва да излети европейската сонда “Хера”, която ще достигне Диморфос през 2026 г., за да оцени на място последствията от удара и да изчисли за първи път масата на астероида.

Ключов тест за защита на планетата

Ключов тест за защита на планетата

Много малко от известните астероиди се считат за потенциално опасни и нито един не представлява заплаха през следващите 100 години.

“Гарантирам обаче, че ако се чака достатъчно дълго, такъв обект ще се появи”, заяви главният учен на НАСА Томас Цурбухен.

Опасностите за Земята

В близост до Земята са каталогизирани около 30 000 астероида с различни размери. Те се наричат близкоземни обекти, чиято орбита пресича тази на нашата планета. Всяка година се откриват около 3000 нови. Повечето еднокилометровите астероиди вече са открити. Според учените обаче са известни само 40 процента от 140-метровите и по-големи астероиди, способни да опустошат цял регион.

НАСА записа звук от черна дупка

Ако бе пропуснала целта си, сондата DART щеше да разполага с достатъчно гориво, за да направи нов опит след две години.

Успешната мисия е първата стъпка към реална отбранителна способност, смята Нанси Чабът от НАСА:

“Астероиди са удряли Земята в продължение на милиарди години и това ще се случи отново. Като хора, нека живеем в цивилизация, в която можем да го избегнем.”

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено