Открийте ни и в

Лайфстайл

Мистериозен остров край бреговете на Австралия се появява и изчезва в Google Maps

Странният пояс на Земята, известен като Санди Айлънд, е енигма от много години

публикувано

на

Мистерията заобикаля „острова фантом“ в южната част на Тихия океан, който е начертан на редица карти и се появява в Google Maps, но когато учените отидоха да проучат какво има там, те бяха объркани, защото не откриха нищо.

Странният пояс на Земята, известен като Санди Айлънд, е енигма от много години, след като е бил включен в много карти, включително Google, от поне десетилетие.

Разположен между Австралия и Нова Каледония, в Google Earth се появява тъмно петно, привидно различно от близките острови, което може да показва подробности за континента.

Въпреки факта, че континентът е записан на карти, учените се насочиха към района, като не откриха нищо освен сини морски вълни, което е далеч от първоначалните очаквания.

Преди няколко години Google премахна т.нар Sandy Island от услугата му Google Maps, но наблюдателите си спомнят, че са забелязали нещо от сателитен изглед на морското дъно.

Потребителите на Google Earth бяха изумени от годините, когато забелязаха „острова фантом“, който датира от времето, когато британският изследовател капитан Джеймс Кук нарисува Sandy 1 край североизточния бряг на Австралия, съобщава „Дейли експрес“.

Отново е забелязан повече от сто години по-късно, през 1895 г., когато се смята, че островът е дълъг 230 км и широк 50 км.

Мистерията всъщност беше открита на 22 ноември 2012 г. – само четири дни преди да бъде премахната от Google Maps, когато австралийски учени от изследователския кораб Saturn Survey откриха мистерията, не откривайки нищо освен океан и вълни.

Учените се насочиха към района и забелязаха, че дълбочините на океана са повече от 1300 метра, което е далеч от сушата, която очакват, което предполага, че няма шанс да се скрие нещо под водата, което би се виждало по-рано.

Искахме да проверим това, защото навигационните карти на кораба показват дълбочина на водата от 1400 метра в района. Беше в Google Earth и други карти, така че отидохме да проверим, но нямаше остров.

„Наистина сме объркани, много е странно“, каза Мария Сетън от университета в Сидни пред AFP.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено