Открийте ни и в

България

Как един самолет наруши въздушното пространство на няколко държави

Мистерията остава неразгадана

публикувано

на

Мистерията остава

Същинска мистерия с участието на един малък самолет и шест държави от НАТО. Такава накратко е ситуацията с летателното средство, което прелетя незаконно над няколко европейски държави и кацна в Родината.

На 8-ми юни, малко след 19 часа, малък самолет „Бийчкрафт“ навлиза във въздушното пространство на България, след като преди това е прелетял над седем държави, включително Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Сърбия, преди да се озове над Родината. Шест от страните, с изключение на Сърбия, са членки на НАТО.

Пилотът изобщо не реагира на многобройните опити за установяване на радио и визуален контакт от военновъздушните сили на Унгария, Румъния и САЩ. Машината през цялото време е била

с изключена сигнализация

за локализиране и се е движила ниско.

Редица въпроси като кой е извършителят и какви са намеренията му предстои да получат отговори от специалното разследване, образувано по случая.

Преди да достигне крайната си дестинация – България, самолетът е доловен по пътя му от Литва през Полша, Унгария и Румъния. В унгарската страна той е спрял да зареди за гориво, но не се е подчинявал на военновъздушните сили (ВСС) в страната. Полицейските власти са подходили към летателното средство, но тогава „като на филм“ извършителите се качват обратно на него и излитат отново, обясни вътрешният министър Бойко Рашков в интервю. По думите му има основания да се смята, че става въпрос за извършени престъпления.

От там самолетът прелита над териториите на Сърбия и Румъния. Там са вдигнати F-16. Те обаче се движат много по-бързо от самолетчето, което лети с 200 км в час, така че не успяват да го принудят да кацне. Летял е и ниско – между 100 и 500 метра надморска височина, а миналата сряда вечерта навлиза и в българското въздушно пространство. Първоначално

прави кратка спирка

на бившето летище край видинското село Иново, за да зареди гориво от туби. Машината отново излита – преди полицията да стигне до нея.

Следващата дестинация в България се оказва изоставената писта на летището в село Буховци край Търговище – мястото не е използвано за полети от 1993 г. насам. Там самолетът е намерен покрит и с още топъл двигател. Прокуратурата в Търговище започва разследване на мистериозната случка, което ще предаде на Националната следствена служба.

Неизвестните са няколко: защо превозното средство е прелетяло над почти цяла Европа, за да кацне в България, и колко души са били на борда му?

Според властите в Румъния самолетът е „Бийчкрафт“, произведен през 60-те години на миналия век. На борда му са пътували двама души. Превозното средство не е показало враждебно или опасно поведение, но в нито един момент пилотът му не е отговорил на радио сигналите, предавани от румънските военни самолети съгласно международните норми, посочват от румънското министерство на отбраната.

Подобно обяснение даде и българският военен министър Драгомир Заков:

„Каква може да е целта на този полет, нямам такава информация. Знаете, че се води разследване. Така че към момента няма някаква яснота. Предполагам, че по-скоро самолетът трябва да бъде прекаран от Литва до България, след като е бил закупен. И тъй като процедурите в Литва отнемат очевидно време за регистрация, собственикът е решил да си го върне в България. Банална версия, може да се окаже нещо подобно. Очевидно не са открити взривоопасни вещества и наркотици. Най-вероятно се касае за съвсем тривиален случай. Хората са разбрали, че са нарушили доста правила, и в момента очевидно се укриват“, каза Заков.

Как един малък самолет проби въздушното пространство на НАТО и кацна в България?

Как един малък самолет проби въздушното пространство на НАТО и кацна в България?

Шефът на МО е категоричен, че самолетът

не е представлявал риск

за нашата сигурност. Като доказателство за своята версия той посочи, че курсът на машината не е заплашвал цивилни или военни обекти.

„Няма процедура цивилен самолет да се свали. Той е летял по маршрут, който не представлява заплаха“, допълни министърът.

По думите му тезата, че самолетът е прелетял източния фланг на НАТО, за да тества сигурността на абсолютно всички държави, е несъстоятелна.

„Мисля, че с такъв самолет трудно би могъл да осъществи подобен тест. Той е летял ниско, с много ниска скорост. По-скоро това е спекулация“, заяви Драгомир Заков.

Друг интересен факт при намирането му е, че самолетът е имал камера на антената над кабината, която в реално време е излъчвала посредством сим карта. Така че по всичко личи, че наистина пилотът и хората са имали достатъчно време, за да се подготвят. Естествено, хипотезите за този полет са най-различни, но пък според разследването, което все още тече, основната версия е, че самолетът е бил откраднат.

Проверка показва, че откритият на пистата край Буховци самолет е модел Piper PA-23-250 Aztec, а такъв фигурира за продажба в британски сайт за авиационна техника на цена от 35 хил. долара. Летателният апарат, произведен в САЩ през 1962 г., е предложен от 72-годишния летец капитан Брониус Заронскис. Той самият твърди пред Offnews, че е продал машината в събота.

Смята се, че пилотът е бил професионалист, изключени са му били транспондерите.

„Това е предавател, който обозначава позицията на самолета. Така наземни станции могат да открият това въздухоплавателно средство“, обясни пред NOVA Венцислав Петров, който има подобен самолет. Той обясни, че за изпълнението на такъв международен полет трябва да се излети от международно летище и да се кацне на такова.

„В България има пет такива летища – летище София, летище Варна, летище Бургас, летище Пловдив и летище Горна Оряховица. Законен полет от чужбина може да се осъществи само кацайки на едно от тези летища. Трябва да се направи и предполетна подготовка, която включва полетен план“, обясни Петров.

Самолетът нарушител може би е излетял не от Литва, а

от руска територия

Той има много подробен маршрут. Това пък коментира авиоекспертът по безопасност на полетите Ангел Борисов пред bTV.

„Най-изненадващото е, че самолетът е прелетял Източния фланг на НАТО или т.нар. система air policing. Той е тествал абсолютно всички държави, това не е случаен и любителски полет – да прелети от един до друг пункт и да загуби радиовръзката. Това е много добре планиран полет“, заяви Борисов.

Според авиоексперта най-срамното за България е, че военновъздушните ни сили не са реагирали.

„Те не охраняват само Черно море, още преди да навлезе на река Дунав от Сърбия те веднага е трябвало да се задействат, тъй като той е прелетял над атомната ни централа, което може да породи даже международен скандал, че въобще не охраняваме централата“, добави Борисов.

По казуса вътрешният министър на България Бойко Рашков посочи, че властите в Родината поддържат връзка с колегите си от Литва и Унгария и обменят информация, която ще бъде предоставена на прокуратурата. Той обаче се въздържа от коментар по въпроси, свързани с извършителите, за да не се застраши хода на разследването.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА