Открийте ни и в

Интересно

Мистерия и смърт: Зловеща малка църква от кости в Чехия

Град Кутна Хора е приютил много култура и история, но църквата привлича хиляди
bgvoice

публикувано

на

Разположен на около 70 км източно от Прага, средновековният исторически град Кутна Хора се е конкурирал политически, икономически и културно със столицата от XIII до XVI век донякъде благодарение на бума на сребърни мини, обогатил региона по това време.

Сега обаче Кутна Хора демонстрира по-спокойна, но и впечатляваща визия за чешката култура и традиции и поради това е получил признание от ЮНЕСКО, като е включен в световния списък на историческо наследство на организацията. Но сред сградите му в бароков стил и средновековните църкви се намира забележителност, която категорично не е за посетители със слаби сърца.

Ако направите кратка разходка из тесните улички на малкото преградие Седлец, ще стигнете до спокойна, но и

зловеща малка църква

Въпреки че Църквата на вси светии изглежда доста непретенциозно отвън, под нея се крие завладяваща история на мистериозност и смърт.

Надолу по малко стълбище, в долната част на тази римокатолическа църква се намира костницата на Седлец, която съдържа около 40 000 човешки скелета. Наричана „Църквата на костите“, историята зад тази зловеща забележителност започва през 1278 г., когато кралят на Бохемия изпраща в Йерусалим абата на цистерцианския манастир в Седлец.

Твърди се, че той се е върнал със съд с почва от Голгота, мястото, където се смята, че се е случило разпятието на Исус Христос, и я е разпръснал из местното гробище.

Когато вестта за „свещената почва“ се разчува, хората от целия регион започват да искат да бъдат погребани там.

Костите, които в момента се намират в костницата на Седлец, са били ексхумирани през XV век, за да се освободи място за разширяване на територията на града, както и за нови погребения. И те, изглежда, са стояли струпани в подземието на тази готическа църква до 1870 г., когато на дърворезбар на име Франтишек Ринт било възложено да ги извади и организира. Резултатът е зрелищен и шокиращ.

Подземната част на църквата съдържа полилей, направен изцяло от кости, както и гирлянди от човешки черепи. Вляво от полилея има герб, изработен от костите на Шварценбергите, аристократична чешка фамилия, която някога е управлявала града. Междувременно колекция от струпани накуп човешки черепи стои вдясно.

Всичко това е придружавано от религиозни сцени, реализирани от кости, които напомнят на посетителите, че църквата остава традиционно място за религиозно поклонение въпреки доста зловещото си съдържание.

„Все още се провеждат редовно служби в горната част на църквата, както и в долната“, обяснява Радка Крейчи, корпоративен мениджър на департамент за костницата на Седлец. „Провеждат се и концерти вътре в църквата.“

Църквата е посрещнала около 450 000 туристи през 2018 г., като около 500 000 се очаква да я посетят през тази година. Нейната популярност обаче се е превърнала в проблем за местните жители. Костницата е една от най-големите туристически атракции в Чехия и е най-посещаваната в централния регион на Бохемия.

„Трябва да разбирате, че това все още е римокатолическа църква, заобиколена от функциониращо гробище. Не всички посетители зачитат този факт“, обяснява Крейчи.

Иржи Собр, местен жител, който е израснал в Седлец, е сред тези, които са огорчени от демонстрираното от някои туристи неуважение. Семейното гробище се намира точно пред входа на църквата.

„Това е място, където можем да отидем да поддържаме духовен контакт с членовете на семейството ни, които вече не са сред нас. Това е място на покой за тези, които са починали не само много отдавна, но и наскоро починалите. Радвам се, че туристите се интересуват да го видят, но бих искал да разбират и това“, обяснява той.

Значимостта на древната църква и за местните жители, и за туризма в града донякъде се отразява от мащабната реновация, през която в момента тя преминава. Проектът се очаква да продължи до 2 години, като вече се работи върху него, включително по възстановяването на костите и отвътре, и отвън. Сградата обаче остава отворена за посетители по време на реновацията.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Интересно

На ръба на скалата: Да поплуваш над пропастта

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимки: Hayri Atak Architectural Design Studio

Да поплуваш на ръба на скалата! Това екстремно преживяване със сигурност не е за всеки, но ако все пак решите, че може да опитате, има едно място, което скоро ще се опита да ви сервира адреналин в пълни дози.

Там едва ли ще има тълпи от любопитни туристи, защото е запазено място само за онези, в кръвта на които авантюризмът кипи с всичка сила.

Става въпрос за хотел в Норвегия, който е на ръба на скала. Той със сигурност не е място за вас, ако страдате от световъртеж и имате страх от височини. Затова може би не е желателно да се отправяте в тази посока –

говорим за височина от над 600 метра

Дизайнът на хотела е дело на Hayri Atak Architectural Design Studio, той ще е бутиков, ще разполага с малко стаи и едни от най-зашеметяващите и впечатляващи гледки на света. Заедно с плувен басейн, в който плуваш над пропастта.

Само девет VIP стаи ще бъдат на разположение на бъдещите гости, защото говорим все още за хотел на етап проект и започване на строеж.

Няма как да не се впечатлим от дизайна на басейните, които буквално висят във въздуха. Стаите пък са вградени в самата скала. Вижте, удивително е. И определено не е за всеки.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Гост от другаде: Една мистериозна снимка от 1964 г. (ВИДЕО)

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Една мистериозна снимка от началото на 60-те години на миналия век продължава да кара учени и любители на конспирациите да търсят отговор на загадъчния кадър. Направено от любител фотограф, с обикновен фотоапарат, на открито, фотото изглежда като част от фантастичен филм с вълнуващ сюжет.

Каналът „Watch This“ разказва историята на снимката, обвита в мистерии:

През 1964 г. англичанинът Джим Темпълтън си купил фотоапарат и решил да се възползва от хубавото време и да отиде на пикник със съпругата и дъщеря си.

Щастлив от преживяването, той увековечил с новия си фотоапарат прекрасния момент и направил снимки на дъщеричката си. Темпълтън не подозирал, че една от тези снимки ще се превърне в кадър от най-известните фотоси в света и ще стане повод за сериозни дебати между експерти и вярващи в НЛО.

Джим и порасналата му дъщеря. Снимка: unbelievable-facts.com

Когато Джим проявил лентата, останал стъписан. Той открил, че на снимката зад дъщеря му ясно се вижда

силует на човек в бяло,

който приличал на астронавт. Фотографът е категоричен, че в този момент никой друг не е бил там.

В интервю за BBC Темпълтън дава подробна информация. Пред Daily Mail през 2002 г. Темпълтън каза: „Направих три снимки на дъщеря ми Елизабет в същата поза. Когато погледнах снимките, бях шокиран да видя нещо като астронавт зад дъщеря ми.“

Снимката била отпечатана в местните вестници през 60-те години.

Според професионалисти Джим не е имало как да види мъжа в бяло през обектива. Снимка: Фактор

Тя предизвиква международно внимание по целия свят. Въпреки това мнозина твърдят, че това е просто оптическа илюзия. Други твърдо застават зад твърдението, че това е астронавт.

Снимката е станала толкова популярна, че дори експертите от компанията „Кодак” се наложило да потвърдят, че не става дума за монтаж.

Джим и жена му до края на живота си твърдели, че на поляната освен тях не е имало никой друг.

Така Джим Темпълтън станал създател на една от най-известните снимки, на които се вижда паранормална дейност. До днес за нея никой няма обяснение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Двойникът по американски: Истинската история на един топизмамник

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Той е един от най-невероятните измамници в историята на света. Истински феномен! Бил е психологът Робърт Линтон Френч, войникът Антъни Игнолия, хирургът Джоузеф Кир. И още инженер, монах, заместник-шериф, редактор, зоолог, помощник-надзирател в затвор… Без диплома, без образование, без опит. И всеки път под чужда самоличност – с различно име и различен живот, откраднати от действителни хора, повечето от които дори негови познати.

Той е Фердинанд Дамара, бил е от герой до затворник, а необикновеният му живот вдъхнови Холивуд за филма „The Great Impostor“ с Тони Къртис.

Най-невероятното му превъплъщение е като хирурга Кир на борда на военен кораб в началото на 50-те години на миналия век. Тогава Дамара, американец по рождение, се присъединява към Канадския кралски флот. Той се явява в службата по набиране на моряци в Сейнт Джон и предлага професионалните си услуги като доктор.

По това време Канада е във война с Корея и има голям недостиг на лекари. Затова и проверката на кандидатите е бърза и не по правилата.

Никой не гледа дипломата и препоръките

 процесът на записване отнема дни, вместо нужните месеци.

Доктор Кир е произведен в лейтенант и е причислен към военноморската болница в Халифакс. По-късно той се качва на борда на кораб във военната база „Ескималт” и поема на мисия в корейски води.

Дамара, разбира се, не е имал никаква квалификация да се грижи за здравето на моряците, и то по време на война, но е притежавал изключителен интелект и невероятна памет. Благодарение на тях в качеството си на хирурга Кир той извършва няколко малки операции, включително и заради инфекция на зъба на командира капитан Джеймс Пломър. Изглежда, Дамара е учил нужната му техника, четейки книги, подпомогнат добре от запаси анестетици и антибиотици.

Но работата на великия измамник се усложнява след нападение и тежка битка край бреговете на Корея. Тогава трима южнокорейски партизани са тежко ранени. Те са качени на канадския кораб и поверени на Кир (Дамара). Малко след това той твърди, че е извадил куршум от един и ампутирал крака на друг. Пациентите му не само оживели, но и всички на кораба били толкова впечатлени от хладнокръвието му, че единодушно решили да го предложат за медал. Именно тази слава обаче изиграва лоша шега на Дамара и насочва вниманието към него.

Скоро измамата му е разкрита

В автобиографията си „Животът на моряка“ командирът Питър Ченс си спомня за последните дни на д-р Кир на кораба „Каюга“, където скоро след спасяването на моряците бил получен сигнал от Щаба на канадската военноморска служба. Съобщението гласяло: „Вашият лекар е самозванец. Освободете го бързо“.

„Бяхме шокирани и не искахме да повярваме, че това е истина. Противно на пълната ни подкрепа към Джо обаче, той буквално ни взриви. „Не ми вярвайте“, каза измъчено. Това беше началото на едно много тъжно разобличаване.

След три дни в кабината Дамара беше убеден да излезе на палубата и да се предаде. Преди да тръгне, той каза: „Съжалявам. Надявах се единствено, че можем да сме заедно, докато корабът се прибере у дома. Тогава щях да си тръгна“, спомня си Питър Ченс в автобиографията си.

Как са открили измамата на Дамара? Това е станало, след като майката на истинския доктор Кир видяла новината за подвизите му в местния вестник. Военните кореспонденти били разбрали за хирурга на „Каюга“ и били разказали историята му.

И истинският Джозеф Кир, тогава работещ в Гран Фолс, скоро научил истината. Преди време Дамара, представящ се като монаха „Отец Джон“, очевидно се бил сприятелил с хирурга и така откраднал медицинската му биография. И не след дълго фалшивият лекар се появил в службата за набиране на моряци.

В крайна сметка, срещу Дамара започнало разследване и той бил освободен от служба.

След тези перипетии обаче невероятният измамник не паднал по гръб, а с присъщата си издръжливост и способност да оцелява при всички обстоятелства смело продължил напред. Не след дълго той вече е изследовател на рака, после учител, студент и др.

Дамара умира на 60 години в болница в Западен Анхайм след сърдечен удар, получен по-рано. Така и не става ясно какво го е карало да организира всички тези маскаради. Възможно е да е страдал от някаква болест. А може би е бил просто брилянтен фалшификатор, жадуващ за престижен и необикновен живот?

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada