Открийте ни и в

Интересно

Мистерия и смърт: Зловеща малка църква от кости в Чехия

публикувано

на

Разположен на около 70 км източно от Прага, средновековният исторически град Кутна Хора се е конкурирал политически, икономически и културно със столицата от XIII до XVI век донякъде благодарение на бума на сребърни мини, обогатил региона по това време.

Сега обаче Кутна Хора демонстрира по-спокойна, но и впечатляваща визия за чешката култура и традиции и поради това е получил признание от ЮНЕСКО, като е включен в световния списък на историческо наследство на организацията. Но сред сградите му в бароков стил и средновековните църкви се намира забележителност, която категорично не е за посетители със слаби сърца.

Ако направите кратка разходка из тесните улички на малкото преградие Седлец, ще стигнете до спокойна, но и

зловеща малка църква

Въпреки че Църквата на вси светии изглежда доста непретенциозно отвън, под нея се крие завладяваща история на мистериозност и смърт.

Надолу по малко стълбище, в долната част на тази римокатолическа църква се намира костницата на Седлец, която съдържа около 40 000 човешки скелета. Наричана “Църквата на костите”, историята зад тази зловеща забележителност започва през 1278 г., когато кралят на Бохемия изпраща в Йерусалим абата на цистерцианския манастир в Седлец.

Твърди се, че той се е върнал със съд с почва от Голгота, мястото, където се смята, че се е случило разпятието на Исус Христос, и я е разпръснал из местното гробище.

Когато вестта за “свещената почва” се разчува, хората от целия регион започват да искат да бъдат погребани там.

Костите, които в момента се намират в костницата на Седлец, са били ексхумирани през XV век, за да се освободи място за разширяване на територията на града, както и за нови погребения. И те, изглежда, са стояли струпани в подземието на тази готическа църква до 1870 г., когато на дърворезбар на име Франтишек Ринт било възложено да ги извади и организира. Резултатът е зрелищен и шокиращ.

Подземната част на църквата съдържа полилей, направен изцяло от кости, както и гирлянди от човешки черепи. Вляво от полилея има герб, изработен от костите на Шварценбергите, аристократична чешка фамилия, която някога е управлявала града. Междувременно колекция от струпани накуп човешки черепи стои вдясно.

Всичко това е придружавано от религиозни сцени, реализирани от кости, които напомнят на посетителите, че църквата остава традиционно място за религиозно поклонение въпреки доста зловещото си съдържание.

“Все още се провеждат редовно служби в горната част на църквата, както и в долната”, обяснява Радка Крейчи, корпоративен мениджър на департамент за костницата на Седлец. “Провеждат се и концерти вътре в църквата.”

Църквата е посрещнала около 450 000 туристи през 2018 г., като около 500 000 се очаква да я посетят през тази година. Нейната популярност обаче се е превърнала в проблем за местните жители. Костницата е една от най-големите туристически атракции в Чехия и е най-посещаваната в централния регион на Бохемия.

“Трябва да разбирате, че това все още е римокатолическа църква, заобиколена от функциониращо гробище. Не всички посетители зачитат този факт”, обяснява Крейчи.

Иржи Собр, местен жител, който е израснал в Седлец, е сред тези, които са огорчени от демонстрираното от някои туристи неуважение. Семейното гробище се намира точно пред входа на църквата.

“Това е място, където можем да отидем да поддържаме духовен контакт с членовете на семейството ни, които вече не са сред нас. Това е място на покой за тези, които са починали не само много отдавна, но и наскоро починалите. Радвам се, че туристите се интересуват да го видят, но бих искал да разбират и това”, обяснява той.

Значимостта на древната църква и за местните жители, и за туризма в града донякъде се отразява от мащабната реновация, през която в момента тя преминава. Проектът се очаква да продължи до 2 години, като вече се работи върху него, включително по възстановяването на костите и отвътре, и отвън. Сградата обаче остава отворена за посетители по време на реновацията.

 

Интересно

Учени разкриха как червеното вино ще бъде от полза при полет до Марс

публикувано

на

Учени от Харвардския университет разкриха, че полезната съставка в червеното вино, ресвератролът, може да помогне на астронавтите при бъдещ полет до Марс, пише изданието “Фронтиърс ин сайколоджи”.

Антиоксидантът ресвератрол може да бъде от полза на астронавтите в мисия до Червената планета да избегнат мускулните атрофии при ниска гравитация.

“Когато човек прекара три седмици в космоса, обемът на мускулите му в колената се съкращава с една трета”, изтъква д-р Мария Мортро. По нейните думи при правилна диета могат да се избегнат тези последствия.Още преди 16 години учените доказаха, че благодарение на ресвератрола, който се съдържа също в люспите на гроздето, значително се увеличава животът на мушиците дрозофили. Това се обяснява с активирането от тази съставка на гените, отговарящи за реакцията на клетъчния стрес.

Дискусиите относно ползите от ресвератрола продължават. В качество на аргументите “против” се изказва мнението, че при любителите на виното и на гроздето не се наблюдава подобен ефект.
НАСА планира полет до Марс към 2033 година.

Продължете по-нататък

Интересно

Привличане: Тя вдига сватба с любимия си… полилей Люмиер (СНИМКИ, ВИДЕО)

публикувано

на

от

Британката Аманда Либърти подготвя сватбата си с любимия си немски 90-годишен полилей, който нежно е кръстила Люмиер, пише в. “Метро”.

Тридесет и четири годишната гражданка от Лийдс изпитва полово привличане към старинни осветителни тела. Всяка вечер тя си ляга и с канделабъра Джуъл. Аманда е променила и фамилното си име, след като е имала нездраво увлечение по Статуята на свободата.

Госпожица Либърти няма да може да сключи официален брак с Люмиер, който е закупила от Ebay.

Но венчавката ще бъде направена в тесен кръг. Люмиер е с размер 71 сантиметра. Аманда още не е решила как ще изглежда булчинската й рокля, но вече е закупила венчалните халки за нея и за осветителното тяло. Тя си призна, че за пръв път се влюбила на 14-годишна възраст, когато била сексуално привлечена от комплект барабани.

Продължете по-нататък

Интересно

Гола, пияна и млада… скочи от 45-метров мост в Испания (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Момиче се съблече и скочи от 45-метровия мост „Ponti di Don-Luis I”, разположен в близост до град Порто.

На кадри, публикувани в Интернет, може да се види как момичето стои с младеж край парапета на моста, след това сваля всичките си дрехи и скача в реката. Според свидетели на инцидента, тя безопасно е излязла от водата, плувайки към брега.

Самоличността на момичето все още не е установена, но според очевидци, девойката е била много пияна.

След инцидента полицията пристигнала на местопрестъплението, но виновницата вече била изчезнала.

Опитите на полицаите да намерят момичето за сега са неуспешни.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено