Открийте ни и в

САЩ

Мистерия обви съдбата на афганистански бежанци, изпратени от САЩ в Косово

От 17 август досега в САЩ са пристигнали над 66 000 афганистанци, включително хора, работили като преводачи за американските военни

публикувано

на

САЩ приемат десетки хиляди афганистанци, евакуирани по въздуха от Кабул, но дават малко публична информация за малка група от тях, които остават в чужбина: десетки, които са предизвикали съмнения за потенциални проблеми по време на проверките за сигурност и са били изпратени в американска база в балканската държава Косово, пише БТА.

Защитници на човешките права изразиха опасения за афганистанците, изпратени в база „Бондстийл“ в Косово през последните шест седмици, позовавайки се на липса на прозрачност относно техния статут и причините за задържането им. Не е ясно какво може да се случи с тези, които не получат разрешение за влизане в САЩ.

„Очевидно сме загрижени“, каза Йелена Сезар, изследователка от „Амнести интернешънъл“ и специалистка по балканските въпроси. „Какво се случва всъщност с тези хора, особено с хората, които не преминат успешно проверката за сигурност? Ще бъдат ли задържани? Ще имат ли достъп до правна помощ? И какъв е планът за тях? Има ли риск в крайна сметка те да бъдат върнати в Афганистан“, пита тя.

Администрацията на Байдън каза, че е прекалено рано да бъде отговорено на някои от тези въпроси, поне публично, тъй като тече трескава работа за преселване на афганистанците, евакуирани след превземането на Афганистан от талибаните през август.

Липсата на достъпна информация в общественото пространство е предизвикателство за тези, които следят отблизо съдбата на бежанците. „Няма много прозрачност за това как работи режимът за проверките за сигурност“, каза Сунил Варгезе, директор на политическия отдел в „Международния проект за помощ за бежанци“. „Не знаем защо хората се изпращат в Косово за допълнителни проверки, какви са тези допълнителни проверки, колко дълго ще отнемат“, продължи той.

От 17 август досега в САЩ са пристигнали над 66 000 афганистанци, включително хора, работили като преводачи за американските военни, както и за въоръжените сили на собствената си държава. Според правителството те са преминали през щателна проверка за отсяване на тези, които са заплаха за националната сигурност.

Усилията за преселване са следени отблизо след множество критики срещу президента Джо Байдън за хаотичната евакуация на силите на Съединените щати и съюзниците при изтеглянето от Афганистан. То започна, когато администрацията на президента Доналд Тръмп подписа мирно споразумение с талибаните за прекратяване на най-дългата война на Америка.

Тръмп и други републиканци твърдят, че администрацията на Байдън е пуснала в САЩ афганистански бежанци без достатъчно проверки на миналото им. Министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас защити проверките и каза, че сред пристигащите бежанци са засечени само минимални заплахи.

Според американски служители точният брой бежанци в база „Бондстийл“ в Косово, малка държава в Югоизточна Европа, която придоби независимост от Сърбия с подкрепата на САЩ през 2008 г., варира, тъй като нови хора пристигат и други напускат, когато проблемите със сигурността, като например липсващи документи, бъдат решени.

Правителството на Косово, което е близък съюзник на САЩ, е дало съгласие бежанците да останат на територията на страната за една година. В страната има и друга група бежанци в обект в непосредствена близост до „Бондстийл“, наречен база „Бехтел“, където временно са настанени афганистанци, които са работили за държави от НАТО по време на войната, и чакат преселване в Европа.

Според американски служител, говорил при условие за анонимност, около 30 евакуирани афганистанци, заедно с около 170 членове на семействата им, са били в база „Бондстийл“ за няколко седмици заради възникнали съмнения за опасност. Те са във висящо положение, защото не са задържани, но, на този етап, не са и непременно свободни да напуснат.

Те са поискали да бъдат евакуирани от Афганистан, но са били спрени на един от транзитните пунктове в Европа или Близкия изток и им е било казано, че трябва да отидат в Косово. Висш служител от администрацията каза, че някои са решили да вземат със себе си семействата си. Междувременно властите работят с аналитици и други експерти от ФБР, министерството на вътрешната сигурност и други агенции, за да решат въпроси за тяхната самоличност или връзки от миналото им.

Висшият служител, говорил при условие за анонимност, каза, че според условия, определени от правителството на Косово, те могат свободно да се движат в базата, но нямат право да я напускат.

Той каза, че изпратените в „Бондстийл“ хора са случаи, които имат нужда от „значително допълнително разследване“, включващо анализи и интервюта, преди властите да се чувстват достатъчно спокойни, за да им позволят да продължат към Съединените щати. В някои случаи анализът е довел до заключението, че те са „годни да продължат пътя си към САЩ“, а в други „работата продължава“ и техните случаи остават нерешени, добави той, без да даде точна разбивка на броя на случаите.

Служителят каза, че Съединените щати не са изпратили никого обратно в Афганистан и ще решат съдбата на тези, които не успеят да преминат през процеса на проверка на „индивидуална“ основа, което в някои случаи може да означава преселване в друга държава.

Междувременно обаче „Бондстийл“ остава недостъпна за външни лица, включително адвокати, които потенциално биха могли да представляват хората там, ако на тях в крайна сметка не им бъде позволено да влязат в САЩ – ситуация, която не се нрави на правозащитници като Сезар. „Няма истински достъп до базата“, каза тя. „Няма обществен или независим контрол върху това, което се случва там“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

САЩ предвиждат военен бюджет от $770 млрд. за 2022 г.

Американските законодатели са премахнали от законопроекта предложение за въвеждане на санкции срещу „Северен поток 2“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Законопроектът за националната отбрана на САЩ за фискалната 2022 г. разрешава военни разходи в размер на 770 милиарда долара и включва разпоредби като 2,7-процентно увеличение на заплатите на военнослужещите, реформи в системата на военното правораздаване и усилия в борбата със сексуалните злоупотреби в армията, както и инициативи за справяне с геополитически заплахи. Американските законодатели предвидиха редица инициативи и мерки за възпиране на Русия и противопоставяне на Китай.

Тазгодишният законопроект беше публикуван малко след като американският президент Джо Байдън и руският президент Владимир Путин проведоха двучасов виртуален разговора за Украйна и други спорни теми.

Законопроектът, който обикновено бива приеман със силна двупартийна подкрепа, се следи отблизо от широк кръг от представители на индустрията и на други области, защото той засяга широк кръг от въпроси.

Разговорът Байдън - Путин за Украйна завърши без сензации

Законопроектът включва 300 милиона долара за инициативата за помощ за сигурността на Украйна, която предоставя подкрепа на украинските въоръжени сили. В законопроекта се изразява силна подкрепа към НАТО. В него има и предвидени 4 милиарда долара за така наречената Европейската отбранителна инициатива, посочва Ройтерс. Законопроектът предвижда и 150 милиона долара за сътрудничество в сферата на сигурността с балтийските страни.

Що се отнася до Китай, законопроектът съдържа изявление на Конгреса в подкрепа на отбраната на Тайван и забрана на министерството на отбраната за внос на стоки, произведени с принудителен труд, от китайския регион Синцзян. САЩ определиха отношението на Китай към неговото уйгурско малцинство в Синцзян като „геноцид“ и законодателите се опитват да прокарат забрана за внос на стоки, които може да са били произведени с принудителен труд от уйгури. Китай отрича да извършва нарушение срещу малцинства и отхвърля обвиненията в геноцид като част от клеветнически твърдения за условията в Синцзян.

Американските законодатели са премахнали от законопроекта предложение за въвеждане на санкции срещу „Северен поток 2“. Предложението е било премахнато от съгласувана между представителите на двете камари на Конгреса версия на законопроекта.

В съгласуваната версия на законопроекта няма и втвърдяване на санкциите против руския държавен дълг. От текста се изключва и инициатива на конгресмени за налагане на санкции срещу 35 руснаци, които може да имат отношение към нарушения на човешките права, в това число министри, видни руски бизнесмени, обществени деятели, журналисти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Разговорът Байдън – Путин за Украйна завърши без сензации

Двамата президенти разговаряха по защитена специално създадена линия, за да могат да контактуват открито

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Срещата между президентите на САЩ и Русия продължи два часа и една минута и очаквано завърши без сензационни резултати. Двамата лидери са се казали, чу продължават да работят за избягване на ескалация на конфликта в Украйна, но резултатите от разговорите ще се видят през следващите месеци.

Президентът Байдън е изложил позицията на САЩ и западните съюзници на подкрепа за суверенитета та Украйна – тема, която бе водещата на срещата. В изявление на Белия дом се казва, че Байдън „изразява дълбоката загриженост на Съединените щати и нашите европейски съюзници относно ескалацията на силите на Русия около Украйна и дава ясно да се разбере, че САЩ и нашите съюзници ще отговорят със силни икономически и други мерки в случай на военна ескалация“.

Русия иска гаранции, че Киев няма да влезе в НАТО, но още преди срещата бе ясно, че Байдън няма да поеме такъв ангажимент.

Разговорът между руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън е бил откровен, се казва в изявление на Кремъл. Двете страни ще продължат диалога и контактите между техни представители, предвид това, че носят отговорност за поддържане на международната сигурност и стабилност.

Пентагонът: Полагаме големи усилия ситуацията с Украйна да не прерасне във война

Путин е изразил безпокойство относно предполагаемите провокативни действия на Киев спрямо контролираните от проруски сепаратисти райони на Украйна. Държавният глава е призовал да не се стоварва отговорността върху плещите на Русия за ескалацията на обстановката около Украйна. Той е подчертал, че именно НАТО предприема опасни опити за увеличаване на военния потенциал край руските граници.

„НАТО прави опасни опити да използва украинската територия и да развива своя военен потенциал до нашите граници. Ето защо Русия има сериозен интерес от сигурни юридически гаранции, изключващи разширяване на НАТО на Изток“, е казал Путин на Байдън.

Той е поискал гаранции от Байдън и, че настъпателни ударни системи няма да бъдат разполагани в страни, близки до Русия.

Двамата президенти са отбелязали важността на диалога между Русия и САЩ в борбата с кибепрестъпността. Те са изразили и надежда за приемливо решение по иранската ядрена програма. Путин е предложил на Байдън да се премахнат всички ограничения в работата на дипломатическите мисии на двете страни.

Президентите разговаряха по защитена специално създадена линия, за да могат да контактуват открито. Тя не е била използвана досега. Путин е говорил от своята резиденция в Сочи, според ТАСС. Байдън разговаря от Белия дом.

Разговорът започна в 10:07 часа източно време (18:07 московско време) и завърши в 12:08 източно време (20:07 московско време), според сведения от Белия дом.

Държавният секретар на САЩ е разговарял по телефона с президента на Украйна

По-късно във вторник следобед Байдън ще разговаря с президента Еманюел Макрон,, канцлера Ангела Меркел,я, министър-председателя Марио Драги, и премиера Борис Джонсън  – същата група европейски съюзници, с които той е разговарял в понеделник вечерта. Вторник е последният пълен ден на поста на Меркел.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Над 100 пожарникари в Лос Анджелис излизат в неплатен отпуск, отказали да се ваксинират

Съгласно заповедта в града всички общински служители да се ваксинират до 18 декември

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Общо 113 пожарникари в Лос Анджелис са пуснати в неплатен отпуск, тъй като са отказали да се съобразят с изискването за задължителна ваксинация, въведено в града.

Мярката изисква всички общински служители да се ваксинират до 18 декември или да предоставят отрицателни резултати от тестове два пъти седмично, направени за своя сметка.

Ако бъде поискано освобождаване по медицински или религиозни причини, тогава служителят ще може да се тества ежеседмично за сметка на града.

Пожарната служба на Лос Анджелис е изпратила 222 известия до служители, които не са представили документ за своя ваксинационен статут или са подали молби за освобождаване.

Към понеделник 113 пожарникари не са съобразили с изискванията и са отстранени от длъжност.

Пожарникарите, които продължават да се противопоставят на заповедта са изправени пред сходната съдба, каза говорителят на пожарната служба в Лос Анджелис.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА