Открийте ни и в

Любопитно

Мистерия от Лудогорието: Легендата за Демир баба теке

Вярва се, че ако болен остави част от дрехата си, покриваща болно място, ще оздравее

публикувано

на

Мистерия от Лудогорието: Легендата за Демир баба теке
Свещеното място лекува и изпълнява желания.

В България има много красиви и мистични кътчета, древни светилища или просто уютни и одухотворяващи местенца, които те зареждат с необикновено голяма и необяснима енергия. Ако още не сте посетили някое такова място, време е да го направите. Вижте едно от тях:

Загадъчно свещено място в Лудогорието привлича година след година туристи и вярващи от далечни краища на България и от целия свят. Гората е прекрасен кът от българската природа, съхранила редки животински и растителни видове. На много от дърветата в нея са завързани парченца от дрехи за здраве, подобно на много други

мистериозни места в България

Това е свещеното енергийно място Демир баба теке. В превод означава „храм на Железния баща“, изграден в чест на историческата личност Хасан Демир баба Пехливан от XVI в. Той бил провъзгласен за духовен водач и светец на мюсюлманската общност къзълбаши, наричани още алиани или алевити. Освен духовен учител и лечител на алианите, той е и светец за християните.

Мистерия от Лудогорието: Легендата за Демир баба теке

Гробът на Демир баба.

Мястото се смята за свещено от повече от 3000 г., още от времето на траките, и пази десетки легенди и предания. Намира се край село Свещари, община Исперих. Гробницата светилище е издигната върху тракийско светилище от 4-ти век, където преди години е имало оброчище и манастир.

Много легенди разказват за силата и чудесата, които е сътворил Железния баща. Самият гроб на светеца е разположен в средата на помещението. Изграден е от тухлен зид с дървена надземна част, а дължината му е 3,74 м. Дървеният ковчег

винаги е затрупан с дарове

Мястото се посещава от хора с различна религиозна принадлежност, сред които и много чужденци. Според преданията Демир баба теке лекува и изпълнява желания. Водата в аязмото на територията му пък се слави като благодатна за жените, които искат да забременеят.

Вярва се също, че ако оставят части от дреха, покриваща болно място, ще оздравеят. На места се виждат и камъни, увити с парчета плат, както и листчета, мушнати в процепите на скалите наоколо.

В подножието на Камен рид между 6-4 век пр.н.е. имало непресъхващ извор. До него било

светилището на подземните божества

на водата и здравето. То просъществувало до началото на новата ера, но и до днес се е запазила скалата жертвеник, която може да се види до входа на вътрешния двор на Демир баба теке.

Мистерия от Лудогорието: Легендата за Демир баба теке

От свещения камък човек трябва да се изправи, без да си помага с ръце.

Хора от различни краища идват тук на 2 август и преспиват на открито, за да потърсят изцеление. Могат да се видят и парченца от дрехи, вързани по дървета, за да им донесат здраве.

За аязмото в двора се смята, че лекува и помага на жените за зачеване. По традиция всеки посетител отпива три глътки, измива три пъти лицето си и пуска монета за здраве. В двора има липа, покрита с мъх, и от него дамите следва да си занесат парченце у дома.

Другото поверие е свързано с

лягането върху свещения камък

Хората, които искат да се излекуват или да почерпят сили, лягат върху големия камък, който се намира в двора. Ритуалът трябва да продължи поне минута.

Легенда разказва, че по време на страшна суша по тези земи се появил светецът Демир баба, бръкнал в скалата и от там потекъл извор, който бил лечебен. Този извор все още е известен под името Петте пръста или Беш Пармак.

Мистерия от Лудогорието: Легендата за Демир баба теке

Парчетата плат се оставят, защото така „се завързва“ болестта.

Там хората, които вярват в чудодейната вода, спират, за да пият и да си налеят от лековитата вода. Железния баща само с две крачки от извора се изкачвал на платото.

На мястото се преплитат вековни ритуали, практикувани и до днес, затова и мястото е магическо и зареждащо. Ако имате възможност, непременно го посетете.

Железните обувки на Демир баба сега са изложени за посетителите в къщата музей в двора. Той се помещава в дървената къщичка, която се намира срещу гробницата. В него можете да разберете повече за живота и делото на лечителя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА