Открийте ни и в

Общество

Митрополит Антоний: С една дума в медиите може да се погуби или да се спаси душа. Отговорността е голяма

публикувано

на

Митрополит Антоний: С една дума в медиите може да се погуби или да се спаси душа. Отговорността е голяма

Отговорността на медиите и на тези, които според църквата държат масите, е много голяма, защото с една дума може да се спаси или да се погуби една човешка душа.

Това каза Западно и Средноевропейски митрополит Антоний по време на 17-ата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА) в Йерусалим и Тел Авив.

Той участва в панел на тема „Медии и спасение на човека“, в рамките на която бяха обсъдени и вечните ценности в медиите.

200 000 лв. ще се дадат за подпомагане на българските медии зад граница (ВИДЕО)

Когато говорим за ценности, това са вечните непреходни ценности, това са десетте божи заповеди, които са фундаментът както за християнството, така и за юдаизма и за изповядващите исляма, каза митрополит Антоний.

Той допълни, че с тях Бог в точна пунктуална подредба ни е начертал този морален, нравствен път, който трябва да следваме и уточни, че това дали ги спазваме или не, ни определя като повече или по-малко човеци.

„Въпросите за спасението са и в контекста на информацията, която получаваме от социални медии, от българските медии и тази информация, за която самият Бог Исус казва да бъдем внимателни да не съблазним тези, най-малките.

Археолози откриха църквата на император Отон Велики в царевично поле

Тоест, подаването на тази информация – изкривена неистина – или така направена, че да бъде в услуга на една или друга неистина, кара хората наистина да загубят себе си, представата за реалността и понякога водени от емоцията, присъща за всеки един, могат да променят житейския си път и да направят необратими грешки и те да доведат до фатален край“, коментира митрополит Антоний.

По думите му, „най-малките“ са хората, които не са укрепнали, хората, които не са се докоснали до реалния поток на информацията или хода на човешкия живот.

„Защото, както навсякъде, има хора, за които медиите са основната и единствена истина, която те научават от телевизионния екран, от радиопредавателите“, допълни Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено