Открийте ни и в

България

Митрофанова заплаши с “много тежък отговор” на Русия заради изгонените дипломати

Възможно е скъсване на дипломатически отношения

публикувано

на

Елеонора Митрофанова заплаши с тежък руски отговор заради изгонените дипломати

Това не може да остане без последствия, отговорът на Русия ще бъде много тежък, каза пред БНТ посланичката на Москва в София Елеонора Митрофанова относно развитието на кризата с изгонването на 70 руски дипломати от България. Тя представи пред българското правителство ултиматум, под формата на вербална нота, за оттегляне на решението за експулсиране.

“Сега съм в контакт с Москва. И Москва ще предприеме много драстични мерки” – каза руската посланичка.

Запитана да уточни докъде може да стигнат действията на Русия, Митрофанова отговори:

“Даже може да бъдат скъсани дипломатическите отношения! Москва ще вземе решението.”

Помолена да коментира съмненията за шпионска дейност и работа против интересите на България, Митрофанова посочи, че са нужни доказателства за противозаконна дейност.

Костадинов дава Петков на прокуратурата

“Разбирате ли, искам да подчертая още веднъж. Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС имат данни против конкретни хора. Да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Ако има доказателства, то разбира се, експулсирайте ги. Но 70 души – защо? Какво означава против интересите на България. Най-напред всяко посолство навсякъде работи за интересите на своята страна. Както и за развитие на отношенията в страната, където се намира. Но когато в този списък попада пълномощният министър, който е българист, който познава езика, който познава голям брой хора, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава…” – каза посланичката на Русия.

Митрофанова не прие, че тя първа е нарушила добрия тон, наричайки българския премиер “чиновник”:

“А какъв е? Той си е чиновник. Той също е на държавна служба. Нима има нещо обидно? И аз съм чиновник, и аз съм на държавна служба. Може би има различни трактовки в руския и българския език. В руския език не е обидна дума. Мисля, че на него му беше поставена една задача да експулсира всичко руско, всичко свързано с Русия.”

Митрофанова отхвърли възможността да се оттегли от поста като компромис за подобряване на отношенията София – Москва и каза, че това едва ли нещо ще промени.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено