Открийте ни и в

Общество

Митрфанова се изниза през задния изход: Украинците в България организират провокации

Тя подчертава, че българите се отнасят много добре с руснаците и винаги са много гостоприемни

публикувано

на

Митрфанова се изниза през задния изход: Украинците в България организират провокации

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова се оплака от блокирането на служебния й автомобил от протестиращи във вторник сутрин край Руската църква в София. Разказът й е пред телевизионния канал “Русия-24”, резюме от което представя и държавната агенция ТАСС.

Според дипломата ситуацията не е представлява заплаха, но признава, че си е тръгнала от задния изход на църквата и с друга, втора кола. В последствие е основната кола е била пусната, а шофьорът вече се е прибрал в посолството.

“Църквата беше блокирана от едната страна, там имаше полицаи, мисля, че това не представляваше голяма опасност. Те (протестиращите – бел. авт.) се опитаха да нарушат литургията с шум, но това, разбира се, не се случи, имаше прекрасна литургия.

Когато чуеш диагнозата "РАК". Историята на една борбена българка, работила в Чикаго (СНИМКА)

По думите на руския посланик акцията е организирана от “украинска общност”, която се намира в България,

която и организира периодично провокации пред посолството.

Въпреки това тя подчертава, че не може да се каже, че дипломатите в тази страна са подложени на голям натиск, тъй като “българите се отнасят много добре с руснаците, те винаги са много гостоприемни”. “Но трябва да кажа, че известна, ако не опасност, не знам каква дума да избера, витае във въздуха, така че трябва да сте по-внимателни”, добави Митрофанова.

Изповедта на Светлана Борилович, майката на убиеца от Цетине: По-добре и той да е мъртъв

Няколко десетки граждани направиха действително демонстрация пред Руската църква у с тази сутрин. Повече от тях бяха обаче със сигурност българи и скандираха на чист български език “Убийци” и “Тук не е Москва”. Протестът им беше по повод посещението на волоколамския митрополит Антоний, който пое функциите на външен министър на Московската патриаршия, който и участва в църковната служба, на която присъства и посланикът на РФ у нас Елеонора Митрофанова.

Целта на визитата на митрополит Антоний не е оповестена нито в руските, нито в българските официални църковни сайтове.

По традиция Ловчански митр. Гавриил служи за този ден в руската църква, като представител на БПЦ, с руски митрополит, идващ за празника. Досега обаче за храмовия празник не е имало толкова високо църковно представителство, отбелязва БГНЕС.

Овчарче от Вакарел е първият българин, завършил Харвард

Първостепенна задача на руските власти както в Кремъл, така и в Московска патриаршия, коментират експерти, е да демонстрират, че не са изолирани заради войната в Украйна. Особено значение се отдава на участие в прояви в европейските страни, като по правило руската дипломация представя това като одобрение на руските действия. Митр. Антоний (Севрюк) и прот. Николай Балашов участваха и в генералната асамблея (конгрес на всеки седем-осем години) на Световния съвет на църквите в Германия, но там германският президент не им позволи да изпратят подобно послание към германската и световна общност, като назова открито отговорността, която руснаците носят за кръвопролитията в Украйна.

По църковна линия Московска патриаршия общува на такова високо равнище само със Сръбската църква, като митр. Антоний (Севрюк) беше неотдавна в Белград, а сръбска църковна делегация участва в Москва в празнично събитие със странното название “Сръбска утеха за руското сърце”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено