Открийте ни и в

Български истории

Млад княз с BG кръв от САЩ на опашката за британската корона

Никола тренира бейзбол и е правнук на цар Борис III

публикувано

на

Млад княз с BG кръв от САЩ на опашката за британската корона

Млад княз с българска кръв, който е бейзболист в САЩ и е правнук на Цар Освободител и на цар Борис III, би бил възможен наследник на британската корона. Това се случва след смъртта на кралица Елизабет II. На трона засега се очаква да седне принц Чарлз, който вече е крал Чарлз III. Според линията на наследяване обаче, при неговата кончина има много други евентуални крале. Сред тях е и княз с български произход.

Княз Никола Александър фон Лайнинген, който единствен от рода Сакскобургготски има българска кръв и е едновременно потомък на българските и руските царе, както и на италианските и английските крале, е 173-ти поред в линията на наследяване на британската корона.

Мястото не е постоянно, защото когато се роди наследник, Никола изпада надолу, а когато почине аристократ, се изкачва в стълбицата.

И макар цифрата 173 да изглежда космически далече зад принцовете Чарлз, Уилям и Джордж, все пак e единственият мъж с българска кръв в престижната йерархична редица.

Освен че присъства в списъка за наследяване на британския трон, прави впечатление, че

князът е свързан и с Русия

Никола Александър носи имената на прочутите си прадядовци от Русия – Александър II – Цар Освободител, и Николай Втори.

Баща му – 60-годишният Карл Борис фон Лайнинген, е първороден син на княгиня Мария Луиза от първия й брак с Карл Владимир Ернст Хайнрих цу Лайнинген.

Млад княз с BG кръв от САЩ на опашката за британската корона

С брат си Херман имали съвсем обикновено детство в Торонто през 60-те години. Докарвали си джобни, като гледали малки деца.

Лятото прекарвали в Португалия при баба си царица Йоана

която наричали Нона.

Играели на плажа, а гувернантките им бъбрели къде са ходили чичо Симеон и леля Маргарита, чичо Влади – великият княз Владимир, и чичо Бепо – италианският крал Умберто.

„Не знаех историята на семейството си, докато не станах тийнейджър“, казва Херман Лайнинген. Никой от приятелите ми не знае какъв потомък съм. Казваха ми, че съм се родил 50-и в реда за наследяване на британската корона, но това не значеше нищо за мен“, казва Херман.

Заради руската и българската си жилка и той, и по-големият му брат са

кръстени в православната вяра

Това съвпада и с изискванията на Търновската конституция, така че ако се наложи, да не съществуват религиозни пречки пред възкачването му на трона.

Неслучайно първородният син на Мария Луиза носи името на дядо си Борис III. Разбира се, той би бил претендент за българската корона, ако Симеон ІІ нямаше деца. Карл Борис е роден 2 г. преди най-големия син на Сакскобургготски Кардам, който почина след 7-годишна кома през 2015 г.


Как семейството му се изтегля зад Океана

С големи усилия инж. Манов изтегля зад Океана и дъщеря си Милена, родена на 22 август 1962 г. в София. Тя завършва бакалавърска степен в университета „Корнел“ в град Итака, щата Ню Йорк, през 1984 г.

За хобитата й не се знае много. Единствено, че е била любителка на котки и е спасявала попаднали в беда животинчета.

Българката сбъдва мечтата на всяко младо момиче – да стане кралица на красотата и да се омъжи за принц. Тя печели конкурса за титлата „Мис Ню Джърси“, а навръх Свети Валентин през 1987 г. е сватбата й с Карл Борис Лайнинген. Милена приема фамилията му в години, в които България все още е зад желязната завеса.

Венчавката е в православна църква, защото младоженецът е потомък на цар Борис III като син на Мария Луиза.

Връзката между кралица Виктория и Симеон

Карл Борис е праправнук и на английската кралица Виктория, която е била омъжена за принц Алберт Сакс-Кобург-Гота, чиито роднини са Симеон и Мария Луиза.

Синът на Мария Луиза е завършил военната академия „Вали Фордж“ в САЩ, където е учил и вуйчо му Симеон Сакскобургготски. Карл Борис работи в архитектурната фирма „Маса Монталто архитектс”. Хобито му обаче е екстремно – той е запален по мощните и красиви мотори, въпреки че наближава 60 г. Участва дори в маратонски бягания с втората си жена Черил, за която се оженил 5 г. след развода с българката Милена и която му е родила син Карл Хенрих и дъщеря Юлиана Елисавета.

Внукът на Мария Луиза дори е бил капитан на отбора на университета „Сакред харт“ през 2014 г. Тогава той учи атлетика в спортния вуз.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено