Открийте ни и в

САЩ

Многоженството – няма да е престъпление в Юта? Мормоните доволни, чакат закона

публикувано

на

Снимка: Pinterest

Сенатът на Юта гласува единодушно за декриминализирането на многоженството в щата, на практика намалявайки наказанията сред хилядите мормони, чиято религия позволява полигамията.

Законопроектът, който би разглеждал престъплението на множеството все едно е нарушение при паркиране, сега се премества в Камарата на представителите на Юта, където е много вероятно да срещне по-голяма съпротива, коментира Ройтерс.

В момента, съгласно действащото законодателство в щата, полигамията – обикновено включваща мъж, който съжителства и има намерение да се ожени за повече от една жена – е класифицирано като престъпление от трета степен, наказуемо с до 5 години затвор.

Ако законопроектът на Сената бъде превърнат от Камарата в закон, наказанията за многоженство ще се редуцират единствено до глоба, в размер на 750 долара и в полагането на обществено полезен труд.

Все пак е оставена вратичка в законопроекта, според която ако дадено лице сключва брак с повече от една жена, без нейно съгласие, или пък се стреми да се ожени за непълнолетна, отново без нейно съгласие, остава престъпление, което ще се преследва от законите в щата.

Сенатор Дейърд Хендерсън, заяви, че идеята не е да се легализира многоженството, а да се намалят наказанията, така че тези от полигамните общности, които са жертви на престъпления, да излязат на светло, без да се страхуват, а насилниците им да получат правосъдие.

Противниците на декриминализацията обаче настояват, че настоящият закон не трябва да бъде променян, тъй като многоженството по своята същност е опасно и вредно за жените и децата, особено за младите момичета, някои от които са принудени да сключват брак с по-възрастни мъже.

Мормоните – фундаменталисти, за които се твърди, че наброяват повече от 30 000 в западните щати, настояват, че те се придържат към най-вярната форма на вероучението, което обещава на многоженците прослава в небето.

Дали този законопроект ще се превърне в закон, или не? всичко сега е в ръцете на Камарата на представителите на щата Юта.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА