Открийте ни и в

САЩ

Множество съдебни преследвания заплашват Тръмп, ако загуби изборите на 3 ноември

Ако президентът Доналд Тръмп не спечели изборите на 3 ноември, пред него могат да се открият много по-сериозни проблеми от това да стегне багажа си от Западното крило, пише в коментар CNN

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Ако президентът Доналд Тръмп не спечели изборите на 3 ноември, пред него могат да се открият много по-сериозни проблеми от това да стегне багажа си от Западното крило, пише в коментар CNN.

Без имунитета, който му предоставя длъжността на президент, Тръмп ще стане уязвим за множество разследвания, разглеждащи възможни измами във финансовите му и бизнес сделки като частен гражданин – както като физическо лице, така и чрез неговата компания. Той е изправен пред съдебни дела за клевета, предизвикани от неговите отричания по обвинения, отправени от жени, които твърдят, че той ги е нападал сексуално, включително Е. Джийн Карол, бившата колумнистка на списание, която твърди, че той я е изнасилил. Съществуват и твърдения, че е имало корупция в Белия дом заради негови лични печалби.

Като президент Тръмп успя да блокира и забави няколко от тези разследвания и съдебни дела – включително  призовката да предаде данъчните си декларации. Много от тези въпроси се развиха в съда и ще достигнат до главата му, независимо дали бъде преизбран или не.

Но с допитванията, показващи, че демократът Джо Байдън води в надпреварата, залогът става много по-голям за Тръмп, ако загуби изборите. Редица правни въпроси, включително наказателно разследване от прокурори в Ню Йорк, ще бъдат фокусирани в седмиците след изборния ден.

„Във всяко отношение напускането му улеснява прокурорите и ищците по граждански дела да водят дела срещу него“, каза Хари Сандик, бивш федерален прокурор в американската прокуратура в Манхатън. „Например той претендира за по-висока защита от призовки по наказателните дела, а също и по делата на Конгреса и това се основава до голяма степен на факта, че той е президент.“

Някои предлагат официален апарат за разследване на Тръмп след напускането му. Представителят Ерик Суолуел, калифорнийски демократ, предложи създаването на „Комисия за президентските престъпления“, съставена от независими прокурори, които могат да разглеждат „онези, които са дали възможност за корумпиран президент“, написа той в Twitter през август. „Пример 1: Саботиране на пощата за спечелване на избори.“

Най-сериозната правна заплаха, пред която е изправен президентът, е широкото наказателно разследване на окръжния прокурор на Манхатън във връзка с финансовата работа на организацията Тръмп. То трябва да провери дали президентът и неговата компания са участвали в банкови измами, застрахователни измами, измами с данъци и фалшифициране на делови записи. В хода на това разследване е отправена призовка до счетоводната къща, обслужваща Тръмп, да предостави данъчни декларации и финансови записи на компанията му за последните осем години.

Пет съдилища постановиха, че призовката е валидна, а миналата седмица Тръмп се сблъска с последния неуспех, когато федерален апелативен съд отхвърли жалбата му, постановявайки, че искането да предостави данъчните си декларации не е недобросъвестно.

Във вторник адвокатите на Тръмп поискаха от Върховния съд да блокира изпълнението на призовките, за да му се даде време да обжалва пред съда. Той вече загуби едно обжалване пред най-висшия съд през юли, когато беше постановено, че президентът не е имунизиран от разследвания на прокуратурата.

Нюйоркските прокурори заявиха, че данъчните регистри, работните документи и документацията около бизнес транзакциите са от решаващо значение за тяхното разследване, което се провежда повече от година. Има обаче правни въпроси относно това дали държавният прокурор би могъл да повдигне обвинение срещу действащ президент.

„Той е толкова мощен в момента. Те знаят, че не могат да го обвиняват в момента, така че имат стимул да обосноват делото си и да се подготвят. Мисля си какво ще се случи, ако загуби и напусне поста, нещата ще се раздвижат много бързо“, каза Дженифър Роджърс, правен анализатор на CNN и бивш федерален прокурор.

Главният прокурор на Ню Йорк също продължава с отделно гражданско разследване на организацията Тръмп и дали тя неправилно е увеличила стойността на определени активи в някои случаи и ги е понижила в други, в опит да осигури заеми и да получи икономически и данъчни облекчения.

Апелативният съд нареди Тръмп да предаде данъчните си декларации на прокуратурата

Разследващите разглеждат данъчните облекчения, взети от Trump Seven Springs property в Бедфорд, Ню Йорк, и Trump National Golf Club в Лос Анджелис. Те също така разследват оценката на Trump office tower на Уолстрийт и опрощаването на заем от над 100 милиона долара за хотел Trump International Tower и Tower в Чикаго.

Адвокатите на организацията Тръмп заявиха в съдебни документи, че вярват, че прокурорът на Ню Йорк Летисия Джеймс е политически мотивирана. Щатските прокурори обаче заявиха, че не се координират с нито един орган за наказателно правоприлагане и казаха, че тяхното разследване е с граждански характер.

Ако Тръмп не бъде преизбран, той ще загуби имунитета, който съдилищата са дали на действащите президенти, отваряйки възможността за много съдебни дела.

Демократи поискаха от IRS данъчните декларации на Тръмп за последните 6 години

Генералните прокурори на Вашингтон и Мериленд съдиха президента през 2017 г., твърдейки, че той с корупция  се е възползвал от позицията си, поставяйки своите финансови интереси над тези на американските граждани.

Президентът заведе дело, за да блокира разследването, в което се твърди, че е нарушил клаузата за възнагражденията на Конституцията поради стотиците хиляди долари, които чуждестранните правителства и други са похарчили в имотите му.

Тръмп обжалва решението пред Върховния съд, който все още не е решил дали да разгледа делото. Предстои и второ дело за възнаграждения, заведено от хотелиерски и ресторантьорски оператори в Ню Йорк.

През август, след като съдия от щатския съд отхвърли  усилията на Тръмп да отложи съдебното дело за клевета, президентът използва Министерството на правосъдието. Така то поиска от федералния съдия да замести Тръмп в съдебен иск за клевета, заведен от Карол, някогашна колумнистка на списание Elle, която обвини президента, че я е изнасилил в гримьорната на универсален магазин в средата на 90-те години, а самият той отрече.

Този ход, ако бъде одобрен, може ефективно да убие съдебното дело, което се върти в съда от миналия ноември, защото Министерството на правосъдието не може да бъде съдено за клевета. Съдия е насрочил изслушване по делото за сряда.

Други дела също са задържани поради статута на Тръмп като президент. Едно от тях е за клевета, заведено в щата Ню Йорк от бивша състезателка в „Стажантът“ Самър Зервос, която твърди, че Тръмп я е нападнал сексуално през 2007 г. Зервос казва, че Тръмп я е целунал по устните по време на обедна среща в в офиса си в Ню Йорк и твърди, че я е целунал агресивно и е докоснал гърдите й по време на друга среща в Бевърли Хилс, но президентът отрича обвиненията.

След като съдия от щата Ню Йорк отхвърли усилията на Тръмп да отхвърли иска на Зервос, президентът обжалва решението с аргумента, че клаузата за върховенство на Конституцията забранява на щатски съд да изслуша иск срещу действащ президент.

Делото Zervos сега очаква решение на Апелативния съд на щата Ню Йорк по въпроса дали щатските съдилища имат юрисдикция над него, докато той служи в Белия дом.

Племенницата на президента Мери Тръмп също съди президента, сестра му и наследниците на починалия им брат за измама, като твърди, че са я лишили от нейното наследство в семейната империя за недвижими имоти, построена от Фред Тръмп-старши.

Книгата на Мери Тръмп излезе от печат въпреки опитите за блокирането й

В тези граждански дела, където в някои случаи Тръмп се опитва да избягва свидетелстване или предоставяне на ДНК доказателства, Сандик каза, че той ще загуби способността да твърди, че му се предоставя определена защита от Белия дом, ако в крайна сметка излезе от Овалния кабинет. „Ако той не е президент, всичко това изчезва.“

А какво би се случило с десетгодишния граждански данъчен одит, проведен от Данъчните служби IRS, който попадна в Министерството на финансите, и дали може да бъде ескалиран от администрацията на Байдън до Министерството на правосъдието за преглед.

Според The ​​New York Times IRS търси кредит за възстановяване на данъци в размер на 72,9 милиона долара, който Тръмп поискал. Прокурорите твърдят, че по-малко очевиден фактор, който може да се промени, ако Байдън спечели, е влиянието, което Тръмп държи над счетоводители, банкери и онези от най-близкия му кръг, които могат да бъдат решаващи свидетели на властите.

„Те много по-малко ще се страхуват да говорят за някой, който вече не е президент“, каза Роджърс. Тя добави, че случай, свързан с твърдения за неверни изявления пред банки или данъчни измами, вероятно ще бъде силно документиран, което, след като бъде представена призовка за данъчните декларации, може да помогне на разследването.

Разбира се, ако Тръмп бъде преизбран, възможно е да изтече давността, която за някои престъпления в законодателството на щата Ню Йорк е пет до шест години.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

Сенатът изслушва шефовете на Google, Twitter и Facebook във връзка със свободата на изразяване

Те трябва да защитят закон, който насърчава свободното изразяване и позволява на платформите да модерират съдържанието

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

В Сената започва изслушването на шефовете на Тwitter, Facebook и Google. Причината е, че те защитиха Раздел 230 от „Закона за благоприличие в комуникациите“, който забранява съдебни дела, свързани с публикувано от трети лица съдържание.

Ръководителите на най-голямата търсачка и двете социални мрежи са единодушни: законът за имунитета на социалните мрежи, който редица конгресмени искат да реформират, защитава не само платформите, а и потребителите, включително политиците и организациите, които охотно ги ползват. Този закон е смятан за крайъгълен камък на свободата на словото онлайн.

Според сенаторите, които изпратиха призовка на тези шефове обаче той е най-вече средство за платформите да бягат от отговорност.

Този Раздел 230 „насърчава свободното изразяване и позволява на платформите да модерират съдържанието“, подчертава ръководителят на Фейсбук Марк Зукърбърг в подготвената си реч, която ще прочете в сенатската комисия за търговията.

Без този закон платформите ще цензурират повече съдържание, за да не рискуват да им се търси отговорност, и може да бъдат съдени, защото са премахнали призиви към омраза или насилие, аргументира се той.

Сн.: АП/БТА

„Не мисля, че някой в тази стая или американският народ иска по-малко свобода на словото или повече тормоз онлайн“, се казва пък в текста на речта на основателя на Тwitter Джак Дорси.

Този централен аргумент се вписва в обстановка на напрежение броени дни преди изборите на 3 ноември.

Социалните мрежи са критикувани, особено отляво, че не модерират достатъчно дискусиите и допускат твърде много изказвания, съдържащи расизъм, насилие или обиди.

„Бебето“ Тръмп

Отдясно пък мнозина американски консерватори ги обвиняват, без доказателства, че са пристрастни в полза на демократите.

През юни правителството и някои конгресмени се мобилизираха, за да претворят гнева на Доналд Тръмп към Силициевата долина в реформа на Раздел 230.

Сенаторът републиканец Роджър Уикър, който е председател на комисията за търговията, предложи закон, който ограничава имунитета на платформите, като ги задължава да докажат „разумния и обективен характер“ на решението си при премахване на съдържание.

„При най-малкия туит, маркиран като „неверен“, Тръмп плаче като бебе, при положение, че социалните мрежи са доминирани от консервативните гласове“, каза Хани Фарид, специалист по платформите в университета Бъркли.

Twitter лепна етикет „заблуждаващо“ в туит на Тръмп за гласуването по пощата

„Трябва да внимават какво си пожелават, защото без Раздел 230 всички тези расистки, хомофобски, ксенофобски и ислямофобски скапаняци ще бъдат изхвърлени от платформата“, добави той.

Фарид, който е свидетелствал пред в Конгреса по Раздел 230, подкрепя реформа на закона, но по много по-различни причини от тези на десницата.

Embed from Getty Images

Той упреква социалните мрежи в нехайство, което според него е довело до насилие в реалния свят, от кланета в Мианма до намеси в избори в САЩ и другаде през 2016 г.

„В YouTube (собственост на Google) 70 процента от гледаните видеоклипове са от раздел „препоръчани“. Значи тези платформи не са просто хостове на съдържание, а и издатели, тъй като със своите алгоритми решават какво съдържание виждате“, обясни той.

Монополи

Раздел 230 действително защитава статута на социалните мрежи като хост на съдържание, за разлика от медиите, които са със статут на издател.

Facebook и Тwitter уверяват, че подкрепят повече прозрачност за процедурите им на модериране. Марк Зукърбърг неколкократно е заявявал, че е съгласен да има регулации на съдържанието.

Той дори подкрепи актуализация на Раздел 230, „за да е сигурно, че работи както е предвидено“.
Джак Дорси не отива чак дотам и се тревожи, че евентуална реформа може да подсили съществуващите монополи.

„При някои обстоятелства необмислени регулации може да укрепят фирмите с големи пазарни дялове, които разполагат с нужните ресурси да приложат новите правила в голям мащаб“, предупреди той и подчерта, че Туитър има по-ограничени средства от съперниците си.

Този аргумент може да бъде взет под внимание в момент, когато Google, Facebook, Apple и Amazon са обвинени в злоупотреба с доминиращи позиция.

Embed from Getty Images

Така разсъждават и много активисти, защото Раздел 230 защитава и форумите, и блоговете от вредни последствия в случай на недопустимо поведение на техни потребители.

Според Ширийн Мичъл, член на „Истинския надзорен съвет на Facebook“, който обвинява платформата, че не се бори достатъчно срещу проблемното съдържание, преди да се променя Раздел 230, би трябвало първо социалните мрежи да спазват собствените си правилници.

„Ако прилагаха собствените си правила, нямаше да имаме и половината от тези проблеми“, смята тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

4 години управление на Тръмп: С какво ще го запомним?

„Голямата красива стена“ на границата с Мексико е може би най-сполучливата емблема на мандата му

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимки: БТА

Фигурата на президент на Съединените щати е една от най-важните в света, в който живеем днес. Той е лидер на най-голямата икономика в света и като такъв той има потенциала да влияе върху живота на почти всеки. Е, с какво ще запомним Доналд Тръмп тогава?

 Как светът вижда Америка

Президентът Тръмп многократно е обявявал САЩ за „най-великата държава в света“. Но според неотдавнашно проучване сред 13 държави от Изследователския център Pew той не е направил много за имиджа на страната в чужбина, пише BBC в свой анализ за управлението на Тръмп.

В много европейски страни процентът на обществеността с положителна представа за Америка е най-ниският от почти 20 години. Във Великобритания 41% са имали положително мнение, докато във Франция то е 31%, най-ниското от 2003 г., а в Германия само 26%.

Само 15% от анкетираните смятат, че САЩ са се справили добре с вируса, според данни от юли и август.

 Изменението на климата

Трудно е да се определи в какво вярва президентът Тръмп относно изменението на климата, тъй като той го нарече всичко – от „скъпа измама“, до „сериозна тема“, която е „много важна“ за него. Ясно е, че след шест месеца работа той обезсърчи учените, като обяви оттеглянето на Америка от Парижкото споразумение за климата, което ангажира близо 200 държави да поддържат повишаване на глобалната температура под 2°C.

САЩ са вторият по големина емитент на парникови газове след Китай и изследователите предупредиха, че ако Тръмп бъде преизбран, може да стане невъзможно да се контролира глобалното затопляне, припомня Bloomberg.

Отхвърляйки Парижкото споразумение, президентът заяви, че то ще „затвори американските производители с прекомерни регулаторни ограничения“. Тръмп също така премахна множество регламенти за замърсяване, за да намали разходите за производство на въглища, нефт и газ.

Няколко американски въглищни мини все още са затворени, водени от конкуренцията от по-евтиния природен газ и усилията на държавата да подкрепят възобновяемата енергия. Правителствените данни показват, че възобновяемите източници генерират повече енергия от въглищата в САЩ през 2019 г., за първи път от повече от 130 години.

Излизането на Америка от Парижката климатична сделка официално влиза в сила на 4 ноември, деня след президентските избори. Джо Байдън се ангажира да се присъедини отново към пакта, ако спечели.

Страховете, че изтеглянето на САЩ ще предизвика ефект на домино, не са реализирани, въпреки че някои наблюдатели смятат, че това е изгладило пътя за Бразилия и Саудитска Арабия да блокират напредъка по намаляване на въглеродните емисии.

 Затворени граници за някои

 Президентът Тръмп се спря на имиграцията само седмица след встъпването си в длъжност, затваряйки границите на САЩ за пътници на седем държави, чието население е предимно мюсюлманско. В момента 13 държави са обект на строги ограничения за пътуване.

Процентът на жителите на САЩ, родени в Мексико, непрекъснато намалява по време на мандата на Тръмп. Наблюдава се и общо затягане на броя на визите, което не позволява на хората да се установят за постоянно в САЩ – особено за роднини на вече живеещите там.

Ако има емблема на имиграционната политика на президента Тръмп, това със сигурност е „голямата, красива стена“, която той се закле да построи на границата с Мексико. Към 19 октомври американските митнически и гранични служби твърдят, че са построени 371 мили стени – почти всички заместват вече съществуващи бариери.

Броят на мигрантите, задържани на границата между САЩ и Мексико, достигна най-високото си ниво за 12 години през 2019 г. през пролетта. Повече от половината са семейства, най-вече от Гватемала, Хондурас и Салвадор, където насилието и бедността карат хората да търсят убежище и нов живот другаде.

САЩ приеха почти 85 000 бежанци през фискалната 2016 г., които спаднаха до под 54 000 души през следващата година. През 2021 г. максимумът ще бъде 15 000 души – най-малкото от началото на програмата за бежанци през 1980 г.

 Възходът на фалшивите новини

„Мисля, че един от най-великите термини, които съм измислил, е“ фалшиви новини“, каза Доналд Тръмп в интервю през октомври 2017 г. Според публикациите в социалните медии и аудиостенограмите, наблюдавани от Factba.se, той е използвал фразата около 2000 пъти от първата си публикация в Twitter през декември 2016 г.

Потърсете в Google „фалшиви новини“ днес, и ще получите повече от 1,1 милиарда резултата от цял свят.

По време на надпреварата за Белия дом през 2016 г. „фалшиви новини“ означаваха неверни съобщения, но това значение се измести към нещо по-различно от просто дезинформация.

Президентът често използва „фалшиви новини“, за да атакува новини, с които не е съгласен. През февруари 2017 г. той дори нарече няколко новинарски издания „враг на американския народ“.

От тогава други държавни ръководители започнаха да използват твърденията за разпространение на „фалшиви новини“, за да оправдаят репресиите и преследванията срещу опозиционни активисти и журналисти.

Безкрайни войни“ на Америка

В обръщението си за състоянието на съюза през февруари 2019 г. президентът Тръмп обеща да изтегли американските войски от Сирия, заявявайки: „Великите държави не водят безкрайни войни“.

Тръмп все пак реши да задържи около 500 военнослужещи в Сирия, за да защити петролните кладенци. Президентът намали военното присъствие, което наследи в Афганистан, и до известна степен в Ирак и Сирия. Но американските сили все още са навсякъде, където бяха в деня, когато той встъпи в длъжност.

Има начини за въздействие върху Близкия изток без войски, разбира се. Президентът Тръмп отхвърли възраженията на предишни президенти, като премести американското посолство от Тел Авив в Йерусалим през 2018 г. и призна града, включително окупирания му Изток, за столица на Израел. Миналия месец той приветства „зората на нов Близък изток“, когато Обединените арабски емирства и Бахрейн подписаха споразумения за нормализиране на отношенията с Израел – ход, в който САЩ играха ролята на посредник.

Това беше може би най-значимото дипломатическо постижение на администрацията на Тръмп. Двете държави от Персийския залив са само третата и четвъртата арабски държави в Близкия изток, които признават Израел от обявяването на независимостта му през 1948 г.

 Търговските сделки

В първия си ден на поста Тръмп отхвърли Транстихоокеанското партньорство, търговско споразумение от 12 държави, одобрено от президента Обама, след като го нарече „ужасно“. Оттеглянето е от полза най-вече за Китай, който разглежда сделката като опит за ограничаване на влиянието си в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Тръмп също предоговори Северноамериканското споразумение за свободна търговия с Канада и Мексико, което той нарече „може би най-лошата търговска сделка, сключена някога“. Промяната затегна трудовите разпоредби и правилата за снабдяване с автомобилни части.

Президентът искаше Америка да се възползва максимално от търговията със света. Резултатът беше ожесточена търговска война с Китай, в която двете най-големи икономики в света си наложиха взаимно мита върху вноса на стоки на стойност стотици милиарди долари. Това създаде известни проблеми за американските производители на соя и технологичната и автомобилната индустрия. Китай също беше засегнат, тъй като бизнесът премести производството си във страни като Виетнам и Камбоджа, за да намали разходите си.

За 2019 г. търговският дефицит на САЩ със стоки с Китай беше малко под нивото си от 2016 г. Американски компании внасяха по-малко, тъй като се стремяха да избегнат митата на Тръмп.

Въпреки пандемията от коронавирус, която силно влияе върху тенденциите за 2020 г., Америка все още внася повече стоки, отколкото изнася.

 Сблъсъци с Китай

На 2 декември 2016 г. Тръмп (тогава избран за президент) предприе изключително необичайна стъпка да говори директно с президента на Тайван – скъсвайки с прецедента, създаден през 1979 г., когато официалните отношения бяха прекъснати. Кари Грейси, тогавашният редактор на BBC за Китай, прогнозира, че този ход ще предизвика „тревога и гняв“ в Пекин, който вижда Тайван като провинция на Китай, а не като независима държава.

След този ход отношенията между големите геополитически съперници действително достигнаха най-ниската си точка от години.

САЩ раздразниха Китай, като обявиха териториалните му претенции в Южнокитайско море за незаконни, налагайки мита върху стоките му, забранявайки изтеглянето на популярните приложения TikTok и WeChat и поставяйки в черния списък китайския телекомуникационен гигант Huawei заради заплаха за националната сигурност.

 Почти война с Иран

„Иран ще носи пълна отговорност за загубени животи или претърпени щети в някое от нашите съоръжения. Те ще платят много ГОЛЯМА ЦЕНА! Това не е предупреждение, това е заплаха. Честита Нова Година!“, написа Тръмп в новогодишната нощ на 2019 г.

Дни по-късно, за световен шок, САЩ причиниха смъртта на Касем Сюлеймани, най-могъщият генерал на Иран и човекът, който оглавяваше военните операции в Близкия изток. Иран отвърна, изстрелвайки повече от дузина балистични ракети по две американски бази в Ирак. Повече от 100 американски войници бяха ранени, а анализаторите смяха, че страните са на ръба на войната.

Нямаше война, но все пак загинаха невинни цивилни: само часове след ракетните удари над Иран военните му погрешка свалиха украински пътнически самолет, убивайки всички 176 души на борда.

Как се стигна до това? Поредица от взаимни грешки, направени на фона на недоверие.

САЩ и Иран са в конфликт от 1979 г., когато подкрепеният от Иран шах беше свален и 52-ма американци бяха взети като заложници в посолството на САЩ. През май 2018 г. Тръмп засили напрежението, като се отказа от ядреното споразумение от 2015 г., съгласно което Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на премахването на икономическите санкции. След това САЩ въведоха това, което Белият дом нарече „най-строгия режим на санкции, налаган някога“ – предназначен да принуди лидерите на Иран да сключат нова сделка.

Техеран отказа да се огъне. Санкциите доведоха икономиката на Иран до тежка рецесия и до октомври 2019 г. цената на храната в страната нарасна с 61% на годишна база, а цената на тютюна – с 80%.

Макар че кризата с коронавируса погълна политическото внимание и в двете засегнати държави, дипломатическите им канали остават малко, а точките на възпламеняване многобройни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Как ще се броят бюлетините в САЩ и какви резултати ще бъдат известни в изборната нощ

В някои от най-критичните оспорвани щати законите забраняват предварителна обработка на бюлетините

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Милиони американци вече гласуваха, но всеки щат има различни правила кога може да започне броенето на бюлетините. Това значи, че резултатите ще излизат по различно време, може би дни или седмици след изборния ден.

Избиратели чакат в ранната сутрин в Хагерстаун, Мериленд край столицата Вашингтон в понеделник. Сн.: Colleen McGrath/The Herald-Mail via AP/БТА

На някои места изборните комисии могат да започнат да обработват бюлетините седмици преди изборния ден. Тоест служителите могат да започнат да проверяват информацията за гласоподавателите, като в същото време вадят бюлетините от пликовете и ги подготвят за преброяване. При това положение те вече са готови за преброяване в изборния дени, което ще ускори обявяването на резултатите.

Върховният съд не разреши удължаване на срока за преброяване на подадените по пощата бюлетини в Уисконсин

Само че не е толкова просто.

В някои от най-критичните оспорвани щати законите забраняват предварителна обработка на бюлетините. Така че на 3 ноември, в деня на изборите, служителите ще трябва да следят как върви присъственото гласуване, като същевременно обработват безпрецедентния брой гласове, подадени по пощата. Това вероятно ще забави обявяването на резултатите и ще увеличи вероятността от големи закъснения, ако преброяването на пратените по пощата бюлетин отнеме повече време от преброяването на пуснатите лично в урните.

Избирател пуска своята бюлетина в специална кутия край библиотека в Сиатъл. В щата Вашингтон гласуването е само по пощата тази година Сн.: AP Photo/Ted S. Warren/БТА

Президентът Доналд Тръмп нееднократно е предупреждавал, че може да има изборни измами, без да привежда някакви доказателства. Затова има опасения, че той ще се възползва от забавянията в огласяване на резултатите, за да обяви изборите за нелегитимни. Тази година резултатите може да са готови по-късно от обикновено заради промяната в начина, по който гласуват хората, а не заради злоупотреби или измами.

Тръмп поиска Върховния съд да блокира плана на Северна Каролина за броене на бюлетини, пристигнали след 3 ноември

Ето още една подробност. Закъсненията в работата на Пощенската служба в цялата страна пораждат опасения, че бюлетините може да не пристигнат навреме, за да бъдат преброени. Републиканците, включително щабът на Тръмп, заведоха съдебни дела, за да попречат на изборните комисии да броят бюлетини, доставени след края на изборния ден.

Служителите на Кинг каунти, Вашингтон Даяна Антрим и Джулс Джеймс събират пуснатите бюлетини в специалната кутия край библиотека в Сиатъл  Сн.: AP Photo/Ted S. Warren/БТА

 

Служители на реда осигуряват сигурността на подадените бюлетини в центъра за сортиране и броене на бюлетините по пощата във Филаделфия Сн.:AP Photos/Matt Slocum/БТА

Например в Пенсилвания ще бъдат преброявани гласовете, пристигнали по пощата до три дни след изборния ден. До това решение се стигна след интензивна правна битка, стигнала миналата седмица до федералния Върховен съд. Републиканците подадоха още един иск срещу удължаване на времето за преброяване. Освен това Пенсилвания не позволява предварителна обработка на бюлетините, получени по пощата, което допълнително усложнява нещата.

6 начина, по които бюлетините по пощата са защитени от измами

Джон Хансбъри от общината във Филаделфия показва машината за сортиране и броене на бюлетини, пуснати по пощата във Филаделфия Сн.: AP Photo/Matt Slocum/БТА

В Мичиган – друг горещо оспорван щат – апелативен съд отмени 14-дневното удължаване на преброяването. Това накара ръководството на щатската изборна комисия да прикани гласоподавателите да гласуват лично, вместо да ползват пощата. Подобни удължавания бяха отменени от съдилища в Уисконсин и Индиана.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в featured, featured_CHI, дела, Избори, правосъдие
За шеста поредна година: Чикаго… градът с най-много плъхове в САЩ

Orkin, базирана в Атланта организация за борба с вредните гризачи, прави класация на американските гардове според броя третирания за гризачи...

Затвори