Открийте ни и в

САЩ

Множество съдебни преследвания заплашват Тръмп, ако загуби изборите на 3 ноември

Ако президентът Доналд Тръмп не спечели изборите на 3 ноември, пред него могат да се открият много по-сериозни проблеми от това да стегне багажа си от Западното крило, пише в коментар CNN

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Ако президентът Доналд Тръмп не спечели изборите на 3 ноември, пред него могат да се открият много по-сериозни проблеми от това да стегне багажа си от Западното крило, пише в коментар CNN.

Без имунитета, който му предоставя длъжността на президент, Тръмп ще стане уязвим за множество разследвания, разглеждащи възможни измами във финансовите му и бизнес сделки като частен гражданин – както като физическо лице, така и чрез неговата компания. Той е изправен пред съдебни дела за клевета, предизвикани от неговите отричания по обвинения, отправени от жени, които твърдят, че той ги е нападал сексуално, включително Е. Джийн Карол, бившата колумнистка на списание, която твърди, че той я е изнасилил. Съществуват и твърдения, че е имало корупция в Белия дом заради негови лични печалби.

Като президент Тръмп успя да блокира и забави няколко от тези разследвания и съдебни дела – включително  призовката да предаде данъчните си декларации. Много от тези въпроси се развиха в съда и ще достигнат до главата му, независимо дали бъде преизбран или не.

Но с допитванията, показващи, че демократът Джо Байдън води в надпреварата, залогът става много по-голям за Тръмп, ако загуби изборите. Редица правни въпроси, включително наказателно разследване от прокурори в Ню Йорк, ще бъдат фокусирани в седмиците след изборния ден.

„Във всяко отношение напускането му улеснява прокурорите и ищците по граждански дела да водят дела срещу него“, каза Хари Сандик, бивш федерален прокурор в американската прокуратура в Манхатън. “Например той претендира за по-висока защита от призовки по наказателните дела, а също и по делата на Конгреса и това се основава до голяма степен на факта, че той е президент.”

Някои предлагат официален апарат за разследване на Тръмп след напускането му. Представителят Ерик Суолуел, калифорнийски демократ, предложи създаването на “Комисия за президентските престъпления”, съставена от независими прокурори, които могат да разглеждат “онези, които са дали възможност за корумпиран президент”, написа той в Twitter през август. „Пример 1: Саботиране на пощата за спечелване на избори.“

Най-сериозната правна заплаха, пред която е изправен президентът, е широкото наказателно разследване на окръжния прокурор на Манхатън във връзка с финансовата работа на организацията Тръмп. То трябва да провери дали президентът и неговата компания са участвали в банкови измами, застрахователни измами, измами с данъци и фалшифициране на делови записи. В хода на това разследване е отправена призовка до счетоводната къща, обслужваща Тръмп, да предостави данъчни декларации и финансови записи на компанията му за последните осем години.

Пет съдилища постановиха, че призовката е валидна, а миналата седмица Тръмп се сблъска с последния неуспех, когато федерален апелативен съд отхвърли жалбата му, постановявайки, че искането да предостави данъчните си декларации не е недобросъвестно.

Във вторник адвокатите на Тръмп поискаха от Върховния съд да блокира изпълнението на призовките, за да му се даде време да обжалва пред съда. Той вече загуби едно обжалване пред най-висшия съд през юли, когато беше постановено, че президентът не е имунизиран от разследвания на прокуратурата.

Нюйоркските прокурори заявиха, че данъчните регистри, работните документи и документацията около бизнес транзакциите са от решаващо значение за тяхното разследване, което се провежда повече от година. Има обаче правни въпроси относно това дали държавният прокурор би могъл да повдигне обвинение срещу действащ президент.

“Той е толкова мощен в момента. Те знаят, че не могат да го обвиняват в момента, така че имат стимул да обосноват делото си и да се подготвят. Мисля си какво ще се случи, ако загуби и напусне поста, нещата ще се раздвижат много бързо”, каза Дженифър Роджърс, правен анализатор на CNN и бивш федерален прокурор.

Главният прокурор на Ню Йорк също продължава с отделно гражданско разследване на организацията Тръмп и дали тя неправилно е увеличила стойността на определени активи в някои случаи и ги е понижила в други, в опит да осигури заеми и да получи икономически и данъчни облекчения.

Апелативният съд нареди Тръмп да предаде данъчните си декларации на прокуратурата

Разследващите разглеждат данъчните облекчения, взети от Trump Seven Springs property в Бедфорд, Ню Йорк, и Trump National Golf Club в Лос Анджелис. Те също така разследват оценката на Trump office tower на Уолстрийт и опрощаването на заем от над 100 милиона долара за хотел Trump International Tower и Tower в Чикаго.

Адвокатите на организацията Тръмп заявиха в съдебни документи, че вярват, че прокурорът на Ню Йорк Летисия Джеймс е политически мотивирана. Щатските прокурори обаче заявиха, че не се координират с нито един орган за наказателно правоприлагане и казаха, че тяхното разследване е с граждански характер.

Ако Тръмп не бъде преизбран, той ще загуби имунитета, който съдилищата са дали на действащите президенти, отваряйки възможността за много съдебни дела.

Демократи поискаха от IRS данъчните декларации на Тръмп за последните 6 години

Генералните прокурори на Вашингтон и Мериленд съдиха президента през 2017 г., твърдейки, че той с корупция  се е възползвал от позицията си, поставяйки своите финансови интереси над тези на американските граждани.

Президентът заведе дело, за да блокира разследването, в което се твърди, че е нарушил клаузата за възнагражденията на Конституцията поради стотиците хиляди долари, които чуждестранните правителства и други са похарчили в имотите му.

Тръмп обжалва решението пред Върховния съд, който все още не е решил дали да разгледа делото. Предстои и второ дело за възнаграждения, заведено от хотелиерски и ресторантьорски оператори в Ню Йорк.

През август, след като съдия от щатския съд отхвърли  усилията на Тръмп да отложи съдебното дело за клевета, президентът използва Министерството на правосъдието. Така то поиска от федералния съдия да замести Тръмп в съдебен иск за клевета, заведен от Карол, някогашна колумнистка на списание Elle, която обвини президента, че я е изнасилил в гримьорната на универсален магазин в средата на 90-те години, а самият той отрече.

Този ход, ако бъде одобрен, може ефективно да убие съдебното дело, което се върти в съда от миналия ноември, защото Министерството на правосъдието не може да бъде съдено за клевета. Съдия е насрочил изслушване по делото за сряда.

Други дела също са задържани поради статута на Тръмп като президент. Едно от тях е за клевета, заведено в щата Ню Йорк от бивша състезателка в “Стажантът” Самър Зервос, която твърди, че Тръмп я е нападнал сексуално през 2007 г. Зервос казва, че Тръмп я е целунал по устните по време на обедна среща в в офиса си в Ню Йорк и твърди, че я е целунал агресивно и е докоснал гърдите й по време на друга среща в Бевърли Хилс, но президентът отрича обвиненията.

След като съдия от щата Ню Йорк отхвърли усилията на Тръмп да отхвърли иска на Зервос, президентът обжалва решението с аргумента, че клаузата за върховенство на Конституцията забранява на щатски съд да изслуша иск срещу действащ президент.

Делото Zervos сега очаква решение на Апелативния съд на щата Ню Йорк по въпроса дали щатските съдилища имат юрисдикция над него, докато той служи в Белия дом.

Племенницата на президента Мери Тръмп също съди президента, сестра му и наследниците на починалия им брат за измама, като твърди, че са я лишили от нейното наследство в семейната империя за недвижими имоти, построена от Фред Тръмп-старши.

Книгата на Мери Тръмп излезе от печат въпреки опитите за блокирането й

В тези граждански дела, където в някои случаи Тръмп се опитва да избягва свидетелстване или предоставяне на ДНК доказателства, Сандик каза, че той ще загуби способността да твърди, че му се предоставя определена защита от Белия дом, ако в крайна сметка излезе от Овалния кабинет. “Ако той не е президент, всичко това изчезва.”

А какво би се случило с десетгодишния граждански данъчен одит, проведен от Данъчните служби IRS, който попадна в Министерството на финансите, и дали може да бъде ескалиран от администрацията на Байдън до Министерството на правосъдието за преглед.

Според The ​​New York Times IRS търси кредит за възстановяване на данъци в размер на 72,9 милиона долара, който Тръмп поискал. Прокурорите твърдят, че по-малко очевиден фактор, който може да се промени, ако Байдън спечели, е влиянието, което Тръмп държи над счетоводители, банкери и онези от най-близкия му кръг, които могат да бъдат решаващи свидетели на властите.

“Те много по-малко ще се страхуват да говорят за някой, който вече не е президент”, каза Роджърс. Тя добави, че случай, свързан с твърдения за неверни изявления пред банки или данъчни измами, вероятно ще бъде силно документиран, което, след като бъде представена призовка за данъчните декларации, може да помогне на разследването.

Разбира се, ако Тръмп бъде преизбран, възможно е да изтече давността, която за някои престъпления в законодателството на щата Ню Йорк е пет до шест години.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено