Открийте ни и в

САЩ

Мнозинството избиратели в САЩ притеснени, че демокрацията е в опасност

Растящите цени и проблемът с абортите са двете основни теми, които мотивират избирателите в САЩ

публикувано

на

Мнозинството избиратели в САЩ притеснени, че демокрацията е в опасност

Междинните избори не само определиха новия състав на Конгреса, но и дадоха възможност на социолозите да направят картина на обществените настроения чрез проучвания след избирателите. Някои от резултатите показват видима тревога в обществото по фундаментални теми като състоянието на демокрацията. Според екзит пол, проведен от Edison Rеserch и цитиран от Би Би Си 68% от анкетираните гласоподаватели са изразили в различна степен тревога, че демокрацията в САЩ е в опасност.

Най-притеснените за състоянието на демокрацията са онези 36% от гласувалите, според което тя е “сериозно заплашена”.  Още 32% са отговорили, че според тях демокрацията в САШ е “в известна степен заплашена”.

21 на сто от запитаните смятат, че тя е “донякъде в безопасност” и само 9% са спокойни, че демокрацията не е под заплаха.

Полицай от Балтимор простреля 13 пъти чернокож, нападнал жена с нож (ВИДЕО)

Проучването е направено сред 4 238 анкетирани. Резултатите показват, че опасенията за развитието на демокрацията очевидно са тревожна тема за повечето американци, независимо от партийните симпатии.

По отношение на другите важни проблеми от обществения дневен ред обаче се наблюдават различия между приоритетите на избирателите на демократите е на републиканците, според резултатите на Edison Rеserch:

  • Инфлацията е била определящ мотив за гласуването при 45% от поддръжниците на републиканците и при едва 18% от тези на демократите;
  • Правото на аборт е определящо само за 12% от републиканците, но за цели 43% от демократите;
  • Политиката за притежание на оръжие е фактор за 8% от републиканците и за 14% от демократите;
  • Престъпността и борбата с нея са определящи за 13% от републиканците и 10% от демократите.
Байдън пак се обърка: Обяви оттеглянето на Русия от Фалуджа

Проучването е направено срез 4 636 анкетирани. Очевидно растящите цени и проблемът с абортите са двете основни теми, които мотивират избирателите в САЩ.  Отношението към тях обаче е поляризирано и определено по разграничителната линия на партийните симпатии.

Изборите минаха при висока активност за такъв вид вот. Според US Elections Project около 118 милиона души са отишли до урните във вторник, което е около 48% активност – втората най-висока за последните 50 години.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено