Открийте ни и в

СВЯТ

Мнозинството от румънците смятат Русия за враг

България, определяна като приятелска страна от 44 процента от румънците, се нарежда след Израел и преди Полша и Украйна

публикувано

на

Мнозинството от румънците смятат Русия за враг
Сн.: БТА

Мнозинството от румънците, 64 на сто, разглеждат Русия като неприятелска страна, сочи проучване на агенция Авангард, осъществено през този месец, предаде Аджерпрес.

Сред приятелските държави челното място в предпочитанията на румънците държи Молдова (64 процента). Германия и САЩ са смятани за приятелски страни от по 54 на сто от румънците, следвани от Франция и Великобритания (53 на сто), Испания (52 на сто), Италия (51 на сто) и Израел (49 на сто).

България, определяна като приятелска страна от 44 процента от румънците, се нарежда след Израел и преди Полша и Украйна, които получават по 40 процента, и Нидерландия с 32 процента.

По отношение на Америка, 6 на сто от румънците изпитват изключително силно доверие, 40 на сто – силно доверие, а други 40 на сто – слабо доверие. Спрямо ЕС изключително силно доверие имат 4 на сто от румънците, 39 на сто имат силно доверие в него, а 46 – слабо такова.

Едва 2% от анкетираните имат силно доверие в Русия, докато 49 % са със слабо слабо такова, 45 процента – много слабо доверие, а 4 процента не знаят как да отговорят.

24 на сто от участниците в анкетата смятат, че президентът на страната Клаус Йоханис е уважаван от западните лидери, 37 % не смятат така, а 39 % не са изградили мнение по въпроса.

Мнозинството от румънците (57 %) смятат климатичните промени за важен въпрос за Румъния в средносрочен и дългосрочен план, а 29 процента определят темата за “критично важна”.

Изследването е било осъществено в периода 10 – 18 май сред представителна извадка от 880 души. Статистическата грешка се изчислява на 3,3 процента за ниво на надеждност от 95 на сто.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА