Открийте ни и в

Войната в Украйна

Мобилизация по руски: отиваш за хляб и директно на фронта

Имам пушка, няма да ме вземете, ще се отбранявам

публикувано

на

Мобилизацията в Русия тече с пълна сила. Отиваш до магазина и хоп – хайде на фронта в Украйна. На това не се казва частична мобилизация за каквато я обяви Владимир Путин.

Разказ от първо лице е доказателство. Той бе специално за btvnovinite.bg

Наталия е майка с три деца, а мъжът ѝ работи като пожарникар в централна Русия. Страхът от това да не го вземат в армията кара семейството да се затвори у дома.

Наталия разказа, че в магазина ходят само жени, защото пред очите ѝ са взели директно от супермаркета мъж, докато плаща на касата.

"Мирър": Ванга предрекла атентат срещу Путин и тежка болест за Тръмп догодина

Изпраща и снимка на

колата, която обикаля и взима мъжете от улицата.

Мобилизация по руски: отиваш за хляб и директно на фронта

„Съпрузите ни дори спряха да пият от притеснения, моят специално три дни не е спал. Хората полудяват буквално. Наши трима приятели вече са мобилизирани. А наш съсед ни сподели, че са му се обадили от Службата за набиране на военнослужещи, а той им е отговорил:

Имам пушка, няма да ме вземете, ще се отбранявам“, казва Наталия.

Оставка: Анна и нейното писмо до Путин

Тя обясни и мотивите на мъжете, които не искат да отиват на война.

„Това не е нашата война, защото никой не е дошъл да посяга на дома и родината ни. Ако това се случи, ще се отбраняваме, но да даваме нашите мъже в тази неясна война, не искаме. Те нямат и опит. Има и такива, които искат да ходят в Украйна, казват ни, че там спасяват деца. Но те имат опит, били са на бойни задачи и получават много пари като наемници. Нашите мъже нямат такъв опит“, казва рускинята.

Три дни в неведение семейството буквално се барикадира у дома. После получават глътка въздух.

„Шефът на съпруга ми се обади ни казва, че няма да се набират за военна служба мъжете под 87 набор. Но народът е полудял, има случай и на мъж, който се е запалил само за да не го вземат в армията“, казва още Наталия.

Номерът на украинката: Как Ирина отмъкна $250 000 на Джеймс

Вижда се обаче, че се мобилизират мъже над 35-годишна възраст. Тя ги нарича „бомжи“ (клошари), алкохолици и бездомни.

Семейството на Наталия и приятелите им живеят в ежедневен страх, дори не от войната, а от нейната непредсказуемост. В края на разговора ни Наталия каза: „Няма да оставим дома си и да бягаме, но няма и да участваме в тази война. Ще отбраняваме семейството си до последно“.

*Разказът е анонимен по молба на източника.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено