Открийте ни и в

Коронавирусът

Могат ли първите ваксини срещу COVID-19 да изградят стаден имунитет? Експерти се съмняват

Правителства и официални представители изразяват надежда, че ваксините срещу COVID-19 ще могат да изградят „стаден имунитет“, а някои изчисляват, че имунизирането само на две трети от населението може да спре пандемията и да помогне да се защитят цели общности или държави

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Правителства и официални представители изразяват надежда, че ваксините срещу COVID-19 ще могат да изградят „стаден имунитет“, а някои изчисляват, че имунизирането само на две трети от населението може да спре пандемията и да помогне да се защитят цели общности или държави.

Тази концепция обаче води до предупреждения, че тя е твърде пожелателна що се отнася до ползата от ваксините. Някои експерти казват, че подобни очаквания са погрешни.

За начало, за да се разбере какво е необходимо за постигане на стаден имунитет чрез ваксините срещу COVID-19, трябва да се вземат предвид редица фактори, някои от които са неизвестни.

Какво е темпото на разпространение на причиняващия заболяването COVID-19 вирус? Дали първите налични ваксини ще могат да спрат предаването на вируса или само ще помогнат на хората да не се разболяват? Колко хора от дадено население ще приемат да се ваксинират? Ще осигурят ли ваксините еднаква защита за всички?

„Стадният имунитет понякога е разбиран погрешно като индивидуална защита“, каза Йосеп Янша, експерт в областта на подготвеността и реакцията на спешната помощ в базирания в Стокхолм Европейски център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ).

Pfizer иска да пусне ваксината си незабавно: очаква разрешение до дни

„Неуместно е да се смята: „Самият аз няма да се заразя, защото има стаден имунитет“. Стадният имунитет е свързан със защитата на общността, а не с това доколко е защитен отделният човек“, каза експертът.

Центърът използва изчислен праг за стадния имунитет от 67 процента за моделите си, въпреки че германският канцлер Ангела Меркел заяви този месец, че рестрикциите в Германия, свързани с COVID-19, може да бъдат вдигнати, ако между 60 и 70 процента от населението получи имунитет, било то чрез ваксини за COVID-19 или след заразяване.

Експерти на Световната здравна организация (СЗО) също посочват стойности за покриване от ваксините на 65-70 процента от населението като начин да се достигне масов имунитет чрез ваксинация.

„Смисълът на стадния имунитет е да се защитят уязвимите“, каза Елинор Райли преподавател по имунология и заразни болести в Университета в Единбург. „Смисълът на това е, ако да кажем, 98 процента от населението са били ваксинирани, ще останат толкова малко заразени в една общност, че останалите 2 процента ще бъдат защитени. Това е целта“, допълни тя.

Индексът на репродукция е решаващ

Главна роля в изчисленията при тази концепция за COVID-19 играе индексът на репродукция на вируса. Той представлява показател средно на колко други хора един заразен предава патогена при обичайни условия без ограничителни мерки.

Ако се предположи, че ваксините имат пълна ефикасност, праговете в проценти на стадния имунитет за заразни заболявания се пресмятат по специална формула: 1 се разделя на индекса на репродукция, резултатът се вади от 1 и полученото число се умножава по 100.

Например, стадният имунитет към силно заразната болест морбили с изчислен индекс на репродукция от 12 или по-висок ще се прояви само ако 92 процента или повече в определена група са имунизирани. За сезонния грип стойността на индекса е 1,3, а прагът би бил само 23 процента.

„Проблемът е, че засега не знаем с точност колко бързо се разпространява вирусът без предпазни мерки и при нормални пътувания и социални дейности, каквито сме имали преди година“, каза Винфред Пикъл, преподавател по имунология в Медицинския университет във Виена.

При толкова много страни, живеещи в условия, далеч от нормалните, предположението би трябвало да е, че стойността на индекса за COVID-19 ще бъде „по-близо до 4, отколкото до 2“, каза той, при положение че дори с мерките за частична или пълна карантина стойността на индекса е близо 1,5.

Освен това, всичко по-малко от 100-процентова ефективност на ваксината, като 90 процента или друга, каквато се предполага според ранните данни за ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna срещу COVID-19, би изисквало достатъчен ръст на процента на покритие, за да бъде достигнат прагът на стадния имунинет.

Амеш Адалджа, учен от Центъра за здравна сигурност „Джонс Хопкинс“, каза, че добра цел за имунитет в САЩ би била повече от 70 процента от населението да бъдат ваксинирани. Той обаче направи уговорката, че може да е необходим по-голям дял, ако ваксините са по-малко ефективни.

Ще се спре ли предаването в „стадото“?

Експерти казват, че друг важен фактор е дали ваксините срещу COVID-19, които дадено правителство избере да приложи, могат да спрат предаването на вируса.

Досегашните данни показват, че първите ваксини срещу COVID-19, които излязат на пазара, най-малкото ще предотвратяват развиването на болестта. Не може обаче да се изключи, че хората ще продължат да се заразяват с вируса и да го предават незабелязано на други.

„Въпреки че защитата от вируса има ценност за индивида, това няма да предотврати циркулацията на вируса и риска от болестта за неваксинираните (хора)“, каза Пени Уорд, гост-преподавател по фармацевтична медицина в Кингс колидж в Лондон.

Бодо Плахтер, преподавател и заместник-директор на учебната болница на Института по вирусология към Унивирситета на Майнц, Германия, каза, че респираторните инфекции, в частност, трудно могат да бъдат възпрени напълно чрез ваксини, макар че ваксинациите ще допринесат за намаляване на циркулацията на вируса.

„Може да се окаже, че ваксинираните ще разпространяват вируса по-малко“, заяви той и добави: „Но би било грешка да смятаме, че единствено ваксинацията може да потисне пандемията.“

Дали да се фокусираме върху защитата на уязвимите?

Преподавателката от Единбург Райли каза, че това предполага, че засега преследването на целта за стаден имунитет чрез ваксинация срещу COVID-19 е безполезно.

Един по-добър подход, според нея, може да бъде „да се направи точно обратното на стадния имунитет“, и да се използват първите ограничени дози от ваксината за защита на най-нуждаещите се, без да се безпокоим за по-здравите членове на „стадото“, които могат да живеят относително добре с вируса.

„Нека забравим за защитата на масите, за да защитим уязвимите“, каза тя и призова: „Нека защитим директно уязвимите.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Около 200 военни, разположени във Вашингтон са се заразили с коронавирус

Преди церемонията по встъпването в длъжност на Байдън, те бяха натъпкани в подземен паркинг

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Между 100 и 200 членове на Националната гвардия на САЩ, разположени във Вашингтон, за да гарантират сигурността по време на инаугурацията на Джо Байдън, са дали положителен резултат на теста за коронавируса.

Броят може да се увеличи, но все пак е малък процент от разположените в последните няколко дни в града 25 000 военни от Националната гвардия.

Същевременно решението да се превърне подземен паркинг в спално помещение на военните от Националната гвардия, защитаващи американския Конгрес, породи полемика.

Първата дама Джил Байдън занесе сладкиши на войници от Националната гвардия

Част от военните, разположени в столицата след щурма на Конгреса на 6 януари, си почиваха в коридорите на сградата, седнали на земята или на походни легла. Но миналия четвъртък след церемонията по полагане на клетва от Байдън и подновяване на пленарните заседания военните бяха настанени в близък подземен паркинг.

Кадри от това импровизирано убежище, в което достъпът до интернет бил ограничен, както и до тоалетни и до електрически контакти, породи гнева на конгресмени от двата политически лагера.

Веднага военните бяха върнати в сградата на Конгреса.

Първата дама Джил Байдън пък направи изненадваща визита на група военнослужещи на пост пред Конгреса. Тя им раздаде сладкиши и припомни, че военните от Националната гвардия винаги ще имат специално място в сърцето на всички от семейство Байдън.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Байдън предупреди: 600 000 души ще починат от коронавирус в САЩ

„Много американци понесоха удар, случаите на зараза с този вирус продължават да нарастват, семействата са гладни, хората са изложени на опасност от изгонване от жилищата им“, каза Байдън

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че коронавирусната пандемия ще отнеме живота на над 600 000 души в страната.

„Сега имаме 400 000 починали и броят им ще достигне много повече от 600 000 души“, заяви Байдън.

Президентът предупреди, че икономическата криза в страната се задълбочава и че правителството трябва да предприеме по-сериозни действия, за да помогне на изпитващите затруднения американци.

Байдън: Не можем и няма да оставим хора гладни

„Правителството трябва да действа решително и смело“, за да помогне на американците, чиято заплата е намаляла и които едва издържат“, заяви Байдън при представянето на плана си за оказване на икономическа помощ на засегнатите от коронавирусната криза в страната.

Президентът заяви, че неговият план за икономическа помощ в размер на 2 трилиона долара ще бъде за справяне с опустошителните последици от коронавирусната пандемия, понесени от бизнеса, от трудовия пазар, от Уолстрийт и от търговците на дребно.

„Много американци понесоха удар, случаите на зараза с този вирус продължават да нарастват, семействата са гладни, хората са изложени на опасност от изгонване от жилищата им, отново се съкращават работни места. Трябва да действаме“, заяви Байдън

„Ако действаме сега, нашата икономика ще бъде по-силна и в краткосрочен, и в дългосрочен план“, допълни той.
След това подписа и серия от укази, насочени към борба с хранителната криза, засягаща милиони американци.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Бил Гейтс се „чипира“ – сложи си ваксина срещу COVID-19

Любителите на конспиративните теории смятат, че Бил Гейтс е създал коронавируса и иска да чипира всички хора по света с ваксините

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Основателят на корпорацията Microsoft Бил Гейтс се е ваксинирал срещу коронавируса.

Това съобщи самият той в Twitter.

Гейтс каза, че се чувства добре след получаването на първа доза от ваксината. Той благодари на учените, медиците и на участниците в изпитанията на ваксината, благодарение на които било възможно да се започне ваксинационната кампания.

Бил Гейтс става притежателят на най-много земеделска земя в САЩ: какво ще отглежда?

Гейтс и съпругата му Мелинда оглавяват благотворителен фонд, който разполага с около 50 милиарда долара. Сред основните направления на работа на фонда е борбата с опасните болести в развиващите се страни, програми в сферата на здравеопазването и на образованието както в развиващите се страни, така и в САЩ.

Състоянието на Гейтс се оценява на над 123 милиарда долара.

Бил Гейтс финансира мащабен проект за затъмняване на Слънцето

Любителите на конспиративните теории смятат, че Бил Гейтс е създал коронавируса и иска да чипира всички хора по света с ваксините, в който се смята, че има технология за контролиране.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Христо Иванов: Бюджетът за 2021 г. е „целувката на смъртта на Борисов“

Борисов знае, че си тръгва и ще харчи пари до изборите. След което ще се заложи една бюджетна бомба на...

Затвори