Открийте ни и в

Вашите пари

Мога ли да си купя имот с моя пенсионен план?

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Мога ли да си купя имот с моя пенсионен план?

Здравей, Ангел! В момента съм в процес на закупуване на нова къща и вече на няколко пъти ми се случва да губя оферти от други кандидати, които наддават и бият моята оферта. Разбирам, че в момента някои от хората взимат големи суми от своите 401К планове и ги внасят в закупуване на къщи. Чудя се дали да не постъпя по същия начин, защото нямам толкова много пари в брой, за да мога да си купя къщата в кеш. Какво е твоето виждане по въпроса?

 

Здравейте, благодаря ви за този интересен въпрос. Често го срещам в последните месеци и да ви кажа, аз лично се учудвам, че трябва да коментираме тази тема въобще, защото тази стъпка, която описвате, е един от най-нелогичните финансови ходове (думата „нелогично“ е заместител за една доста по-остра дума, която съзнателно избирам да не използвам).

В един момент на спад на пазарите, който наблюдаваме в последните 6 месеца и който е до определена степен логичен след драстичния растеж, който се получи заради вкараните изкуствено пари в икономиката във времето на пандемия през последните 2 години, сега е

най-лошото време

да се дърпат големи суми от инвестиционни акаунти и особено от акаунти като 401К и IRA, защото трябва да ликвидираме на нисък пазар, което автоматично означава загуба, която не може да се навакса.

Когато става въпрос за пенсионни акаунти, най-правилният начин да се инвестира е систематично (по възможност месечно), и когато става въпрос за тегленето от тях е да бъде също систематично (пак по възможност месечно), което да не надвишава повече от 5% от стойността на акаунта на годишна база. Това може да се коригира с допълнителни 3% до 5% към тази сума като покачване всяка година, за да се наваксва промяната в покупателната способност на парите, тоест инфлацията през годините.

Но още по-логичният въпрос е – каква е причината хората да наддават за имоти, които най-вероятно

ще загубят част от стойността си

в следващите 6-12 месеца поради покачването на лихвените проценти по заемите? Накъде сме се разбързали, че сме готови хладнокръвно да отрежем единствения клон, на който ще можем да седнем след пенсионирането си, имайки предвид, че дори да се овладее инфлацията, тя ще продължи да съществува под някаква форма винаги (средно около 3% средногодишно за последните 60 години), което ще обезценява покупателната способност на парите ни, следователно ще намалява стандарта ни на живот, ако единственото, което имаме по време на пенсиониране, е държавната ни пенсия?

Държавната пенсия има свойството да се покачва с 0.5-1.5% на година в периоди на нормална инфлация (около 3% средно на година, както споменах), което

изяжда от стойността й

всяка година и следователно, ако зависим само от нея в годините след пенсиониране, нашият стандарт на живот ще намалява колкото по-дълго живеем.

Пазарът на акции и фондове, със своите систематични спадове и растежи, е доказал през последните над 85 години, че е един от малкото инструменти, който е могъл да победи инфлацията през годините (и то с огромна разлика) и да запази стойността на спестяванията ни в дългосрочен план, но както вие и аз наблюдаваме, някои от хората ликвидират активи на ниски цени, за да купят други активи на все още високи цени, които отгоре на това носят след себе си допълнителни разходи като данъци, поддръжка и т.н.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

Продължава в следващия брой

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено