Открийте ни и в

САЩ

Може ли все пак Шовин да остане на свобода? Ето какво следва:

Според закона на Минесота, Шовин ще има 90 дни, за да обжалва присъдата си

публикувано

на

Дерек Шовин осъден на 21 години затвор за нарушаване на правата на Флойд
Сн.: АП/БТА

Юридическата битка на Дерек Шовин далеч не е приключила.

Цяла Америка наблюдаваше със затаен дъх във вторник как бившият полицай от Минесота беше признат за виновен за убийство от втора степен, убийство от трета степен и непредумишлено убийство от втора степен през май 25, 2020 г. за смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис.

Според закона на Минесота, Шовин ще има 90 дни, за да обжалва присъдата си и може да отнеме около година, докато бъде взето решение по обжалването, обясни  Пол Епълбаум, адвокат по наказателна защита в Минесота.

След присъдата съдията Питър Кахил обяви, че изслушването по присъдата на Шовин ще се проведе след осем седмици. Шовин ще бъде осъден само по обвинение за убийство от втора степен, тъй като според държавния закон, ако подсъдим е осъден за две или повече престъпления за един и същи инцидент, той се наказва само за „най-тежкото“ от престъпленията.

Наказанието на Дерек Шовин за убийството на Флойд ще бъде обявено на 16 юни

Максималната присъда за убийство от втора степен е 40 години затвор, но насоките за присъда в Минесота предполагат, че той е по-вероятно да получи до 15 години, поради липсата на предходно съдебно минало.

И трите обвинения са допустими за обжалване съгласно закона на щата Минесота. Шовин може да поиска отмяна на присъдата и да бъде започнат нов процес. Той може да се опита да я оспори въз основа на редица основания, включително твърдението, че съдебният състав е било предубеден заради интензивното медийно отразяване на случая и спечелените от семейството на Джордж Флойд 27 милиона долара за уреждане на гражданско дело, заведено след смъртта му.

Това споразумение беше постигнато по време на подбора на журито.

След обявяването на споразумението защитникът на Шовин, Ерик Нелсън, поиска отлагане на процеса или промяна на мястото на заседанието, аргументирайки се с това, че то има „невероятна сила да омърси съдебните заседатели.“

Кахил отхвърли това искане на 19 март. Решението на съдията да не премества процеса или да забави производството може да бъде оспорено като част от обжалването.

Embed from Getty Images

“Повечето аргументи ще се съсредоточат около публичността, тъй като в центъра на Минеаполис беше като Зелената зона в Ирак, където живееха американските военни. Никога не съм виждал нещо подобно”, каза Епълбаум пред ABC News. „Първо имате досъдебната публичност, което беше ужасяващо, ако сте подсъдимият. В продължение на почти една година това беше просто ежедневен порой от негативни емоции и чувства към подсъдимия. От друга страна и неговият работодател, който изплати 27 милиона долара на семейството заради поведението си”, добави той.

Друга стратегия в обжалването може да бъде насочването към шума, който се вдигна по време на процеса заради фаталния полицейски разстрел на Даунте Райт на 11 април в предградието на Минеаполис, което отново предизвика протести в щата.

Адвокатът на Шовин може също да цитира в жалбата си коментари от конгресмена от Калифорния Максин Уотърс, която призова протестиращите през уикенда да “станат по-конфронтационни”, ако Шовин бъде признат за невинен.

Кахил призна, че коментарите са противоречиви. „Ще ви кажа, че конгресмен Уотърс може да ви е дала нещо за обжалване, което може да доведе до отмяна на целия този процес“, каза той.

“Всички тези неща със сигурност повлияха на процеса”, каза Епълбаум. “Прокурорите вероятно ще твърдят, че никаква негативна публичност не би променила присъдата.”

Адвокатите на Шовин също могат да насочат жалбата към оспорване на обвинението за убийство от трета степен. Според законите на Минесота убийството от трета степен се определя като деяние, извършено без намерение да се причини смъртта на което и да е лице и заплаха за живота на други.

Embed from Getty Images

Бившият полицай от Минеаполис Мохамед Нур, който беше осъден за убийство от трета степен при смъртта на Джъстин Рущик Даймънд през 2017 г., подаде жалба срещу това обвинение пред Върховния съд на Минесота. Обжалването на Нур, което все още е в процес на разглеждане, ще се съсредоточи върху това дали дадено лице може да бъде осъдено за убийство от трета степен, ако действията на подсъдимия са насочени само към едно лице, а не към множество, пише Star Tribune.

Докато Нур можеше да твърди, че действията му са насочени само към Даймънд и никой друг, Шовин може по същия начин да твърди, че не е навредил на никой от страничните наблюдатели при смъртта на Флойд.

Първоначалните обвинения срещу Шовин включват убийство от трета степен, но съдия Кахил отхвърли това обвинение през октомври, казвайки, че прокурорите не могат да докажат вероятна причина, поради която действията на Шовин са изложили на риск хора, различни от Флойд.

Прокурорите се бориха да включат обвинението в процеса и Апелативният съд на Минесота нареди на съдията да преразгледа обвинението за трета степен, като заяви, че прилагането на преброяването в случая на Нур създава прецедент. През март Кахил възстанови това обвинение. Това обаче може да не е ефективен начин за обжалване, тъй като Шовин беше признат за виновен и за неволно убийство от втора степен, което е по-сериозно обвинение.

Въпреки че има редица начини да оспори присъдата, статистиката предполага, че Шовин води трудна битка. Епълбаум заяви, че перспективите за успешно обжалване са малки.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА