Открийте ни и в

България

Момчето ударено от ток извикало „Татко“ и издъхнало

Ток ударил и баща му, както и други хора, притекли се на помощ

bgvoice

публикувано

на

Сн.: 24 часа

Денонощие след трагичния инцидент с дете, което почина ударено от ток, родителите му разказаха за случилото се. В злополучния ден заедно с момчето е баща му. Двамата излезли да чистят сняг, за да изкарат пари. На връщане, докато чакат на светофара, момчето стъпва върху кабел, стърчащ от шахтата.

„Отгоре имаше сняг – затрупвано. И някакви жици ли са, нямам идея. И го гледам сина ми, че пада пред мен и вика: „Татко, татко…“. Паднах върху него, обаче като го хващам да го дърпам и мен ме хваща ток“, разказа бащата.

Ток ударил всички, които опитали да помогнат, включително и жена, която спира на светофара, след като вижда какво се случва. Служители на чистотата също се притичват на помощ, както и служител на 4-то районно, разказва още бащата.

Седмица преди това работници отворили шахта с опасните кабели, разказват работещи в района.

Информация в социалните мрежи посочи като ползвател на енергия в района фирмата “Дениа 2016” ЕООД, регистрирана във Варна с 2 лв. капитал, но никой нито потвърди, нито опроверга тези публикации. Собственик на фирмата от май 2019 г. е Иван Иванов от Варна. Дъщеря му Светлана обаче е търсила работник за павилиона.

Съболезнования, токът е убил 16-годишното момче в София законно

“Това, което виждаме, навява за някакви неправомерни действия. Кабелът, който е оголен, стига до павилион, който се намира на територията на болницата. Дали той е включен нерегламентирано, предстои да се установи”, заяви Христо Вълчанов, зам.-кмет по строителството на район “Триадица”. По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова започна проверка на всички процедури по даване на разрешителни за поставяне на преместваеми обекти от главния архитект на район “Триадица”.

“Обектът не е функционирал към момента на проверката. Работил е от 2016 г. в двора на болничното заведение. Има преписка за узаконяването на обекта, но и за премахването му. И двете са приключили с искане на информация от областна управа и болничното заведение, заявено от районната администрация през май 2019 г., по което още няма отговор”, се казва в съобщението на район “Триадица”.

От шахтата близо до светофара са изведени два кабела, които са прокарани по оградата до два частни търговски обекта. Първият е на общински терен и е свързан с единия от двата кабела. въпреки това не функционира и няма схема за поставяне. Другият обект, свързан с оголения кабел, е стопанисваният от “Дениа 2016” ЕООД в двора на болницата.

Хората, които всеки ден минават през мястото, са в шок: „Всеки ден пресичам, минавам оттук и отивам на работа. И съм много потресена, защото можеше да съм аз. И защото можеше да е всеки“, разказва Мая Александрова.

От болницата в близост бяха лаконични: „Болница „Свети Иван Рилски“ няма нищо общо с трагичния инцидент. Изказваме искрени съболезнования на родителите на починалото момче“.

От Енергото пишат следното: „Повреденият кабел се намира след електромера и е след границата на собственост на „ЧЕЗ Разпределение“. Отговорност за неговото поставяне носи собственикът на обекта, който е захранен с кабела“.

Текат разпити на свидетели, назначени са експертизи и са изискани документи от всички институции и от търговец в района.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

BREAKING: Още 21 лица застрашени от санкции по закона Магнитски: Сред тях и майката на Делян Пеевски

Допълнението включва „всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица, включени към момента и за последните 5 години“

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Дневник

Министерството на финансите публикува разширен списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на министерството на финансите на САЩ, съобщи bTV.

Допълнението включва „всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква „а“, включени към момента и за последните 5 години“. Списъкът е съставен на база информация, която обхваща периода от 2016 до 2021 г.

Включват още фирми в списъка санкционирани по закона "Магнитски"

В същото време, от списъка на свързаните фирми отпада една – гръцката „Интралот“, която е представила документи, че няма свързаност.

НАП публикува фирмите, санкционирани по закона "Магнитски" Милиардерът в основата на "Магнитски": България има сериозен проблем с корупцията

Държавната агенция „Национална сигурност“ и Националната агенция за приходите предприемат постоянни мерки за установяване на степента на свързаност на лица с лица от списъка и ще предлагат на постоянната работна група допълването му, в случай че се установи свързаност или изключване от списъка на лица, в случай че свързаността е прекратена.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Министър Петков: От 400 язовира в ремонт само 10 са завършени

За тях са били дадени над 600 млв. лв, уточни министърът на икономиката

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

„631 млн. лв. са вкарани за ремонт на 400 язовира у нас. Към днешна дата завършени са само 10”. Това обяви в ефира на Нова телевизия министърът на икономиката  Кирил Петков.

Той разказа подробно какво е установил, когато е посетил част от язовирите в България.

„Отидох до „Пазар дере” и видях един празен, затревен водоем. За него бяха похарчени  2 млн. и 350 лв. Следващата неделя посетих още два язовира. Видях същото нещо – празни язовири, които се водят завършени. Оказва се, че въпреки, че парите за тези водоеми са платени на 100 %, фирма „Монтажи” ги е предала на Държавна консолидационна компания, но тя от своя страна 6 месеца не ги е предала на Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири”. Докато това се случва, това държавно предприятие трябва непрекъснато да държи водоемите с отворени вентили, защото се водят в ремонт”, заяви Петков.

След проверка на Кирил Петков: Три язовира са безстопанствени

„Сблъскваме се с една ситуация, където държавата си е платила парите, но язовирите стоят празни, защото някой не е предал протокола от ДКК към предприятието, което трябва да ги обслужва. Това за мен е съчетание между некомпетентност и безстопанственост”, уточни министърът на икономиката.

По думите му ДКК и „Автомагистрали” са създадени по един и същи начин като шапка, под която да не бъдат обявявани обществени поръчки. Според него на практика министерството няма контрол върху изразходването на средствата от компаниите.

Петков отказа да обяви имената на фирмите, в които според него има концентриран поток от средства за ремонт.

„Цените между различните язовири са много еднакви и много надпазарни. Шефът на „Монтажи” – Тихомир Димитров, е дал на 6-7 фирми всичките обекти. Над 82% от концентрацията на сключените договори е разпределена между тях. Не ги крием, а искаме да разберем какво точно са направили, за да не тръгнат те в един момент да съдят „Монтажи” и да кажат „Това е търговска тайна”, обясни икономическият министър.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Служебният кабинет отчита работата си за последния месец

„Нашата задача е да не допуснем всякакви нередности“, споделя служебният премиер Стефан Янев

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Служебното правителство ще отчете работата си през последния месец.

Кабинетът на служебния премиер Стефан Янев, който беше назначен от президента Румен Радев, встъпи в длъжност на 12 май. Освен министър-председателя отчет за дейността до момента ще направят вицепремиерите Гълъб Донев и Атанас Пеканов и министрите на финансите Асен Василев, на икономиката Кирил Петков и на здравеопазването Стойчо Кацаров. Подготовката и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 11 юли е основната задача на служебното правителство на премиера Стефан Янев: „Нашата задача е да не допуснем всякакви нередности“.

В последните седмици служебният кабинет е критикуван от опонентите си заради поредицата от кадрови промени на областни управители, директори на агенции и държавни дружества и в системата за сигурност:

Премиерът Стефан Янев свиква Съвета по сигурността

„Опитваме се да освободим държавата и нейните институции да работят в интерес на хората. Ако това е обвинението, че правим нещо грешно за държавата, аз съм готов да поема тази вина“.

Справянето с икономическите последици от пандемията е друго предизвикателство. С програма за 2,5 милиарда лева ще бъде подкрепен бизнеса чрез кредити чрез търговските банки. Министърът на икономиката Кирил Петков заяви:

„Тези нови кредити към малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение“.

От намалени разходи в Бюджета са осигурени средства за добавката от 50 лева за всички пенсионери и за юли. Вицепремиерът Гълъб Донев: „Поехме ангажимент изплащането на 50-те лева за пенсионерите да продължи до края на мандата на служебното правителство“.

Служебният кабинет подготвя актуализация на Бюджета. Тя няма да увеличи дефицита и ще бъде внесена след като заработи новия парламент, обясни финансовият министър Асен Василев:

„За да дадем пари, трябва да ги вземем отнякъде – или трябва да спрем течове и неефективни разходи, или да подобрим събираемостта. Министерството на финансите е фокусирано да работи и в двете насоки“.

Здравното министерство възложи анализ на причините за високите нива на смъртност у нас при пандемията: „За да не се повтори това нещо“.

Служебният министър д-р Стойчо Кацаров предлага да отпаднат лимитите за регистрация в болниците: „Когато определяш лимити, изборът кой да се лекува го прави този, който определя лимитите. Когато нямаш лимити, изборът се прави от пациента“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Снежната буря в Тексас остави 2 милиона без ток (ВИДЕО)

В отговор на искане на губернатора Грег Абът президентът Джо Байдън разреши обявяването на федерално извънредно положение

Затвори