Открийте ни и в

Българи в чужбина

МОН одобри финансиране за 141 български неделни училища в чужбина

От Украйна са кандидатствали общо 58 български неделни училища

публикувано

на

МОН одобри финансиране за 141 български неделни училища в чужбина

Министерството на образованието и науката на България обяви на своя уебсайт списъка с одобрените проекти за финансиране на 141 български неделни училища в чужбина. През новата учебна 2022/23 година за общо 11 727 българчета в отвъд граница на предучилищна и училищна възраст ще бъдат отпуснати 1 644 000 лева. Финансирането е по национална програма „Роден език и култура зад граница“, която започна през 2009 г.

От Украйна са кандидатствали общо 58 български неделни училища, одобрени са 55. В 55 БНУ в Украйна се обучават 5 395 българчета, които изучават български език и литература, география и история на България от 1 до 11 клас.

С помощта на програмата се осигуряват средства за закупуване на учебници и учебна литература, национални носии и народни инструменти. Целта на програмата е свързана със съхраняване и популяризиране на българското езиково и етнокултурно пространство зад граница и на националната, културната и духовната идентичност на българските граждани по света и на българските общности в чужбина, съобщава БТА.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено