Открийте ни и в

България

Морето се отдръпнало с 5 метра край Бургас преди супербурята (ВИДЕО)

Феноменът е запечатан на видео

публикувано

на

Мъртви медузи покриха плажовете

Преди бурята в Бургаско морето се отдръпнало с около 5 метра навътре. Явлението се нарича “сейша” или стояща вълна, след което отново се връща в първоначалното си положение, съобщава Meteo Balkans.

Феноменът е запечатан на видео от граждани.

На фона на общо спадане на атмосферното налягане през изминалото денонощие дават основание да се приеме, че колебанието на морето е в резултат на рязкото изменение на атмосферното налягане тоест наблюдавана е появата на сейша.

Сейшите са свободни колебания на водата в затворени или полузатворени водни басейни (морета, езера или големи водоеми, както и в обособени техни части), които стават по инерция след прекратяване на въздействието на външните сили, в случая атмосферното налягане.

През целия ден синоптичната обстановка над Балканския п-ов и западната част на Черно море е една и съща – област от ниско налягане, с бавно движещ се студен атмосферен фронт. Рязкото изменение на налягането вероятно е резултат от локални термични и динамични причини – нееднаквото нагряване на земната повърхност, движението на въздушните маси в свободната атмосфера и циркулацията на въздушните течения в системата на атмосферния фронт, обясняват от Meteo Balkans.

Видео: Владимир Тенев/Meteo Balkans

Мъртви медузи се появиха на брега в Бургаско след силното вълнение и ураганният вятър вчера. Феноменът не е нов, но мащабът никога не е бил толкова голям.

Умрели медузи се виждат на плажа между Поморие и Несебър след жестокия ураган, който връхлетя региона в късния следобед с ветрове между 120 и 130 км/ч. в населените места.

Снимка: Венцислав Христов/Фейсбук

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено