Открийте ни и в

СВЯТ

Морският лед на Южния полюс е намалял драстично

2022 г. е година на климатични рекорди в света, припомня Франс прес

публикувано

на

Морският лед на Южния полюс е намалял драстично

Морският лед на Южния полюс през юли е достигнал най-малката си площ, регистрирана в последните 44 години, откакто се правят сателитни проучвания, предаде Франс прес, като цитира Европейската служба за климатичните промени “Коперник”.

От 1979 г. учените разполагат с много точни измервания на ледените блокове в Северния и Южния полюс благодарение на сателитите. Това са образувания, които плуват в океана и топенето им не повишава морското равнище, но допринася косвено за глобалното затопляне, тъй като водите абсорбират повече топлина.

Нормалният цикъл на морския лед, както в Арктика, така и в Антарктика, е, че той се топи през лятото и се образува отново през зимата.

Антарктика: мястото с най-чист въздух в света

В дългосрочен план топенето е бързо в Гренландия и в Арктика, но това на Южния полюс е с по-умерени темпове, въпреки значителните годишни и регионални вариации. Учените признават, че нямат много познания точно за това явление.

Морският лед през юли, когато е зима в южното полукълбо, e достигнал около 15,3 милиона квадратни километра средно, или с 1,1 милиона квадратни километра по-малко от средното ниво за този месец в периода между 1991 и 2020 г., сочат данните на специалистите от Европейската служба за климатичните промени “Коперник”.

В края на лятото там, през февруари, той бе намалял до исторически минимум, което сериозни притесни учените. Нивото му бе с 30 % по-малко от средното за 3 десетилетия между 1981 и 2010 г.

Вечно замръзналата Арктика се разтапя. Какво ще последва?

В Арктика морският лед е бил с четири процента под средното ниво през юли, показват наблюденията на експертите от службата “Коперник”.

2022 г. е година на климатични рекорди в света, припомня Франс прес.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено