Открийте ни и в

България

Морски експерт: Рискът заседналият кораб да се пречупи е огромен

В момента България няма нито подготвени кадри, нито техника, за да реагира адекватно в случай на криза, твърдят експертите

публикувано

на

Сн.: БТА

Рискът за пречупване на заседналия кораб “Vera Su” е огромен, заяви пред “Труд” председателят на Българска морска камара (БМК) кап. Богдан Богданов след личен оглед на място.

“В момента България няма нито подготвени кадри, нито техника, за да реагира адекватно в случай на криза. От 2006 г. водим битка за възстановяване на нормалната дейност по търсене и спасяване и за морска стратегия, но погромът е факт”, коментира кап. Богданов. Според него страната спешно се нуждае поне от модерен спасителен кораб. Последният – “Перун”, бе продаден миналата година на търг за 274 800 лв., след като 12 г. от времето на Тройната коалиция стоя на котва.

Кап. Богданов даде за пример Плана за възстановяване и развитие, в който няма и дума за морския сектор. От БМК изпратили предложение с конкретни проекти до президента и до служебния премиер, но не са получили никакъв отговор.

Амониевият азот в морето край Камен бряг е 4 пъти над нормата

“В случая с “Vera Su” е нужен сериозен анализ на причините, довели до засядането. Имаме една от най-добрите в света системи за контрол на корабния трафик и за мен е загадка защо с кораба не е била установена връзка, след като 2 часа той е плавал към брега, без да промени курса си”, подчерта кап. Богданов. Около “Vera Su” отново има превишение на нормите за амониев азот в морската вода, съобщиха от Басейнова дирекция “Черноморски район”.

Служебният транспортен министър Христо Алексиев обяви, че освободил директора на ИА “Морска администрация” кап. Живко Петров заради създалата се ситуация. Вълнението е около 3-4 бала и се затруднява укрепването на кораба, работи се по 5 сценария и е установен контакт с 3 компании, правят се сценарии за изнасяне на опасния товар с хеликоптери. По думите на Алексиев, нямало забавяне, а съобразяване с нормативните актове.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА