Открийте ни и в

Любопитно

Морското равнище в Нова Зеландия се покачва по-бързо от очакваното

Според прогнозата на учените властите разполагат с по-малко време от очакваното да планират как страната да се адаптира към последиците от климатичните промени

публикувано

на

Морското равнище в Нова Зеландия се покачва по-бързо от очакваното
Сн.: АП/БТА

Морското равнище се почаква два пъти по-бързо от очакваното в някои части на Нова Зеландия и застрашава двата най-големи града в страна, съобщи АФП, като цитира резултати от изследване.

Данните, събрани по крайбрежието на страната, сочат, че някои райони вече потъват с три до четири милиметра годишно, което увеличава заплахата.

Изследването, финансирано от правителството, е дело на десетки местни и международни учени в рамките на петгодишната изследователска програма NZ SeaRise.

"Невиждан от 100 години потоп": Евакуация в Нова Зеландия заради наводнения

Според прогнозата на учените властите разполагат с по-малко време от очакваното да планират как страната да се адаптира към последиците от климатичните промени и по-специално с разселването на населението на селищата по крайбрежието.

Данните сочат, че заплахата е най-сериозна за югоизточното крайбрежие на по-населения Северен остров. С населението си от 1,7 милиона души Окланд е най-големият град в страната. Прогнозите са, че морското равнище ще се покачи 50 на сто по-бързо в района на центъра и в няколко предградия. Това ще има огромно въздействие върху цените на имотите и на застраховките.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА